Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/09/2009

Συνέντευξη Δημήτρη Παπαδημούλη στο Ρ/Σ «105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ»

Για την Πανελλαδική Σύσκεψη της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ

Ήταν μια μαζικότατη συνάντηση με πλούσιο προβληματισμό, με πολύ αγωνία για το μέλλον του ΣΥΝ και της ανανεωτικής Αριστεράς. Κατέληξε με μια ομόφωνη έγκριση της απόφασης για εκλογική πανστρατιά, όλων των φίλων της ανανεωτικής πτέρυγας. Για να σιγουρέψουμε την παρουσία της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς στη νέα βουλή με το υψηλότερο δυνατό ποσοστό. Η χώρα χρειάζεται όχι μόνο κυβέρνηση αλλά και μια αριστερή αντιπολίτευση, ως δύναμη ελέγχου και προοδευτικών προτάσεων.

Μια βουλή χωρίς τη φωνή  της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς θα γυρίσει τον αγώνα για την ανανέωση της αριστεράς τουλάχιστον είκοσι χρόνια πίσω. Θα κερδίσουν όλοι οι άλλοι, το ΠΑΣΟΚ την αυτοδυναμία, η Νέα Δημοκρατία κάποιους βουλευτές, ο σταλινισμός και η ακροδεξιά το μονοπώλιο της αντιπολίτευσης στο δικομματισμό. Και θα χάσουμε όλοι εμείς, ανεξάρτητα από διαφορές και απόψεις.

Το τελευταίο διάστημα κάναμε πολλά για να θυμώσουμε και να απογοητεύσουμε τον κόσμο της Αριστεράς. Αλλά Αριστερά δεν είναι ούτε ο Παπαδημούλης, ούτε ο Αλαβάνος, ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Κουβέλης. Αριστερά είναι ο κόσμος και χρωστάμε σε αυτόν τον κόσμο να βάλουμε ένα στοπ σε αυτή την κακή εικόνα και να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό.

Το ρεύμα της ανανεωτικής Αριστεράς, ένα ρεύμα που έχει αγωνιστές της Αριστεράς που έχουν στρατευτεί καιρό, κόντρα στο ΠΑΣΟΚ, κόντρα στην Ν.Δ., εδώ και 40 χρόνια και που τροφοδοτήθηκε πριν από 20 χρόνια και από μια νέα φουρνιά ανανεωτών της Αριστεράς, με το ρήγμα στο τότε ΚΚΕ, έχει την υποχρέωση να προβάλει και να ενισχύσει αυτά τα ανανεωτικά χαρακτηριστικά, με ιδέες, προτάσεις, πρόγραμμα σε όλη την εκλογική μας εκστρατεία.

Για την στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι εκλογές είναι αγώνας όλοι εναντίον όλων. Προφανώς θα έχουμε έναν σκληρό ανταγωνισμό και με το ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις εκλογές.  Η μαχητική, ομόθυμη συμμετοχή των φίλων της ανανεωτικής πτέρυγας στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα κακό νέο για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.  Η συμμετοχή αυτή, με το διακριτό σχήμα των ιδεών της ανανεωτικής αριστεράς σε αυτήν την εκλογική πανστρατιά, είναι φανερό ότι μπορεί να προσθέσει σημαντικά και να ανακτήσει ένα μέρος από τους πολίτες που ήρθαν σε εμάς κάποια στιγμή, τουλάχιστον δημοσκοπικά, και λάθη δικά μας, λάθη των ηγετικών επιλογών ή δημόσιας εικόνας ή ηγετικών αντιπαραθέσεων που ξαναγύρισαν στην κοίτη του ΠΑΣΟΚ. Σε 25 ημέρες δεν μπορούμε να φέρουμε τα πάνω κάτω και να ξαναβρούμε το βηματισμό και το νήμα της δημοσκοπικής μας άνθησης. Αλλά  μπορούμε να κερδίσουμε ένα μέρος από αυτή την χαμένη εμπιστοσύνη. Και μετά τις εκλογές με ανοιχτή καρδιά, με ανοιχτά μυαλά να ξαναδούμε  τα πάντα από την αρχή. Για να δούμε τι λάθη κάναμε, τι πρέπει να αλλάξουμε, τι περισσότερο πρέπει να κάνουμε, έτσι ώστε ο Συνασπισμός, το κόμμα μας, να ξαναγίνει το ισχυρό κόμμα της ανανεωτικής και σύγχρονης αριστεράς. Και φυσικά να μην διαλυθεί, να μη διαχυθεί μέσα στην πολιτική συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τις δημοσκοπήσεις και τον ΣΥΡΙΖΑ

Παρά τα όσα αρνητικά έως και καταστροφικά συνέβησαν τις τελευταία στην κορυφή του ΣΥΡΙΖΑ και του κόμματός μας, ένας κόσμος θέλει την ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά, παρούσα στις πολιτικές εξελίξεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος αυτός είναι μαζοχιστές και θέλει να συνεχίσουμε τα ίδια. Σημαίνει ότι πρέπει να αντιστοιχηθούμε με το αίσθημα αυτού του κόσμου. Να φύγουμε από τους εσωτερικούς μικρόκοσμους και ο καθένας να προσφέρει το θετικό του φορτίο. Να σταματήσει μια λογική εσωτερικής αντιπαλότητας. Οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ να μην εχθρεύονται τον ΣΥΝ. Να μην θεωρούν ότι κύριο επαναστατικό καθήκον είναι οργάνωση ενός εσωτερικού πολέμου απέναντι στις απόψεις, τους υποψηφίους, τα στελέχη της ανανεωτικής πτέρυγας.  Αλλά να δούμε πώς όλοι μαζί, συνθέτοντας προτάσεις, γνώμες,  ανάγκες, θα πάμε όσο το δυνατό καλύτερα στην κοινωνία. Οι πολίτες της Αριστεράς είναι  πολύ–πολύ διαφορετικό πράγμα από τον δικό μας μικρόκοσμο. Και επειδή υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προτάσεις, ας αφήσουμε τους πολίτες, χωρίς γραμμές, χωρίς εσωτερικές αντιπαλότητες και εμφυλίους, να αξιολογήσουν απόψεις, πρόσωπα, προοπτικές και να τα συνυπολογίσουμε και αυτά την  επόμενη μέρα. Αρκεί να είμαστε ισχυροί συνεκτικοί, συλλογικοί και παρόντες στις μετεκλογικές εξελίξεις με μια δυνατή κοινοβουλευτική ομάδα, στην οποία πιστεύω ότι πρέπει να είναι ισχυρή η παρουσία του κόμματός μου του Συνασπισμού αλλά και των ανανεωτικών ιδεών, τις οποίες είμαι υπερήφανος που υπηρετώ.

To Γραφείο Τύπου