Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/09/2009

Συνέντευξη Νίκου Βούτση στο ραδιοφωνο του ΣΚΑΪ

- Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη σας να δείτε τα πράγματα αισιόδοξα αλλά ξέρετε ότι δεν είναι τόσο αισιόδοξα. Και το ερώτημα όλων είναι τι σύνδρομο αυτοκαταστροφικό είναι αυτό;

Θα μου επιτρέψετε να πω ότι κάποια πράγματα είναι ήδη διευκρινισμένα και κάποια θα διευκρινιστούν απολύτως μέσα στις επόμενες ώρες. Δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα για να υπάρχουν κάποιες αναλύσεις για το αν θα μιλήσει στην Θεσσαλονίκη κλπ. Ο Αλ. Τσίπρας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στην ΔΕΘ. Υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα, υπάρχουν προβλήματα αλλά όλα θα επιλυθούν και με τρόπο κατανοητό απέναντι στους πολίτες. Τα ψηφοδέλτιά μας θα είναι πάρα πολύ πλούσια και από ανθρώπους της ευρύτερης Αριστεράς. Είναι ένα συμμαχικό σχήμα που είχε τις πολιτικές δυσκολίες του, έχει υποστεί πλήγματα και από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και από προβλήματα στο ηγετικό επίπεδο. Όλα αυτά είναι ανοιχτά, γνωστά και ξεπερνιούνται και όταν ξεπερνιούνται με διαφάνεια και με μια ευρύτητα σκέψης ο δρόμος είναι ανοιχτός. Και αισιοδοξούμε ότι θα πάμε καλά διότι εκφράζουμε και ιστορικά και κοινωνικά ένα κομμάτι της κοινωνίας που δεν θέλει να υποθηκεύσει στον δικομματισμό και στον νεοφιλελευθερισμό τις ελπίδες του.

Είναι οι δυσκολίες μιας ολόκληρης περιόδου και δεν μόνο στην Ελλάδα. Εμείς στο μήνυμα της διάσπασης της Αριστεράς αντιπαραθέτουμε μια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, να σηκώνουμε το μήνυμα της ενότητας και μέσω του ΣΥΡΙΖΑ και με όλες τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς κλπ. Το εύκολο θα ήταν να πούμε ότι μπροστά σʼ αυτές τις σοβαρές δυσκολίες, που όμως δεν είναι ανυπέρβλητες, ο ΣΥΝ ως συγκροτημένο κόμμα δεν κατεβαίνει σʼ αυτές τις εκλογές με το ΣΥΡΙΖΑ και όσοι πιστοί προσέλθετε. Δεν το είπαμε και σωστά δεν το είπαμε, διότι θέλουμε κάποτε η Αριστερά στον τόπο μας να μπορέσει να συνυπάρχει  με ένα πολιτικό πολιτισμό που θα της δίνει μια δυναμική. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Αυτή την επιλογή κάναμε και θα την κρίνει ο κόσμος. Όμως, δεν είναι  μια επιλογή του «δώσε και σώσε». Είναι μια επιλογή επιμονής και μια στρατηγική ενότητας της Αριστεράς.

- Στις εκλογές θα κατέβει ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αρχηγό.

Στο προνόμιο που δίνει ο νόμος για τον επικεφαλής του συνδυασμού να κατέβει χωρίς ψήφο, δεν θα κάνουμε χρήση, ακριβώς για τονιστεί στον κόσμο πως είναι μια ισότιμη συνεργασία όλων αυτών των εταίρων. Από εκεί και πέρα, όπως σας είπα και πριν, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ επί της ουσίας δηλ. σε κάποιες κορυφαίες στιγμές του προεκλογικού  αγώνα θα έχει την θέση του πρώτου μεταξύ ίσων και κατά δήλωση που θα γίνει από όλους από το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα είναι , όμως, ο αρχηγός. Οι πολιτικές διαφωνίες που υπήρξαν δεν ήταν για την πολιτική γραμμή στην οποία συμφωνούμε όλοι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά για το ρόλο που έχει να παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΝ μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ.

- Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ.

Η Ανανεωτική Πτέρυγα είναι μια τάση που λειτουργεί δημόσια στα πλαίσια του ΣΥΝ και οποιοδήποτε πρόβλημα, ζήτημα, στρατηγική θα έχει να προτείνει μετά τις εκλογές θα το κάνει μέσα από τις διαδικασίες του ΣΥΝ. Αν έχουν να μας πουν κάτι τότε, με βάση τον πολιτικό χάρτη που έχει δημιουργηθεί, έχουν σίγουρα την ευθύνη και την πολιτική ευθυκρισία να το πουν ανοιχτά στα μέλη του κόμματος.

To Γραφείο Τύπου