Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/08/2006

Στη Βουλή οι καταστροφές από τη φωτιά παραγωγικών και δασικών εκτάσεων στο Δερβένι

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ Κορινθίας με επικεφαλής το βουλευτή του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Θανάση Λεβέντη επισκέφτηκε χθες το Δήμο Δερβενίου και συζήτησε επί μακρόν με το Δήμαρχο κ. Δρούσκα για τις συνέπειες της πρόσφατης πυρκαγιάς, αλλά και για τα προβλήματα της περιοχής που σχετίζονται άμεσα με το Δήμο και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας.

Η φωτιά της 18ης Αυγούστου έπληξε σοβαρά την περιοχή του Δήμου Δερβενίου προκαλώντας τεράστιες οικονομικές και περιβαλλοντικές καταστροφές. Συγκεκριμένα, καταστράφηκαν περί τα 3.000 στρ. καλλιεργειών (ελαιώνες, αμπέλια, λεμονιές), αλλά και πάνω από 4.000 στρ. δασικής έκτασης. Η αγωνία των πληγέντων παραγωγών, που θα στερηθούν το εισόδημά τους για τα επόμενα χρόνια, αφού δε χάθηκε μόνο η φετινή παραγωγή, αλλά καταστράφηκε και μεγάλο μέρος του φυτικού κεφαλαίου, γίνεται ακόμη μεγαλύτερη από τις ασαφείς υποσχέσεις της Κυβέρνησης για το πότε και με ποιο τρόπο θα δοθούν οι αποζημιώσεις, Η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ και ο βουλευτής Θανάσης Λεβέντης διαβεβαίωσαν ότι το θέμα, ειδικά των αποζημιώσεων, θα το φέρουν άμεσα στη Βουλή, ώστε να διασφαλιστούν τα απαιτούμενα κονδύλια με την υπαγωγή των ζημιών στα ΠΣΕΑ και την οικονομική συνδρομή από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διευκρινίστηκε ότι στην περίπτωση που η Ε.Ε. δεν ανταποκριθεί η Κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κονδύλια από προγράμματα για το γεωργικό τομέα του Γ΄ΚΠΣ που δεν υλοποιούνται.

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε σε προτάσεις για τη διασφάλιση του δασικού χαρακτήρα των εκτάσεων που κάηκαν και τρόπους αποκατάστασης του περιβάλλοντος.

Τέλος υπήρξε σύμπτωση απόψεων και κατευθύνσεων για τις αναγκαίες λύσεις σε προβλήματα του Δήμου, όπως η κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου Αθήνας - Πάτρας, η κατασκευή και λειτουργία συστήματος βιολογικού καθαρισμού και ΧΥΤΑ, καθώς και η εν γένει αναβάθμιση του τουριστικού χαρακτήρα του Δήμου με έργα και παρεμβάσεις ήπιας μορφής.

Οι προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές επαναφέρουν ούτως ή άλλως τις υποσχέσεις που ξεχάστηκαν κατά την τετραετία που πέρασε ή δίνουν την ευκαιρία για να διατυπωθούν νέες. Οι πολίτες έχουν το λόγο.

To Γραφείο Τύπου