Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
14/09/2009

Δήλωση του Δ. Στρατούλη σχετικά με τη σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Απασχόλησης για τα ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας τον Ιούνιο του 2009

Ο Δημήτρης Στρατούλης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Βʼ Αθήνας, μιλώντας σε συγκέντρωση ανέργων ανέφερε τα εξής σχετικά με τη σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Απασχόλησης για τα ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας τον Ιούνιο του 2009:

    Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο να έχει αυξηθεί η ανεργία από τον περσινό Ιούνιο κατά 70.000 ανέργους επισήμως και κατά 150.000 ανεπισήμως και η κυβέρνηση της ΝΔ να πανηγυρίζει.

    Τα 3,2 δις ευρώ, που επικαλείται σήμερα στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Απασχόλησης ότι έδωσε η κυβέρνηση για την ενίσχυση της απασχόλησης, δόθηκαν στις μεγάλες επιχειρήσεις όχι για την δημιουργία νέων θέσεων πλήρους και σταθερής απασχόλησης αλλά για να ανακυκλώνουν την ανεργία μοιράζοντας για προσωρινό διάστημα κάθε μία θέση απασχόλησης σε δύο ανέργους. Ουσιαστικά δηλαδή αυτοί οι δημόσιοι και κοινοτικοί πόροι αξιοποιούνται από τις επιχειρήσεις για να μειώνουν το κόστος εργασίας τους.

    Όποια παραλλαγή κυβέρνησης κι αν σχηματιστεί μετεκλογικά από τις δυνάμεις του δικομματισμού, επειδή η οικονομία της χώρας μας βρίσκεται σε επιτήρηση από την ΕΕ, θα πάρει σκληρά μέτρα λιτότητας, που θα βαθύνουν την ύφεση και κατά συνέπεια θα αυξήσουν την ανεργία.

    Καλούμε τους εργαζόμενους και τους ανέργους να στηρίξουν στις εκλογές το  ΣΥΡΙΖΑ, ώστε από καλλίτερες θέσεις να συνεχίσει να αγωνίζεται για τη δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας την επόμενη πενταετία και για την οικονομική και κοινωνική στήριξη των ανέργων με:

- Την δραστική αύξηση των δημοσίων επενδύσεων.

- Την αύξηση των δημόσιων κοινωνικών δαπανών και των προσλήψεων στον κοινωνικό και πράσινο τομέα της οικονομίας (παιδεία, υγεία, κοινωνική προστασία, διαφύλαξη του περιβάλλοντος).

- Την καθιέρωση ρήτρας απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, όπου η χρησιμοποίηση δημόσιων πόρων πρέπει να συνοδεύεται από την υποχρέωση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

- Την ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

- Τη θέσπιση νομοθετικών ή άλλων μέτρων για την παρεμπόδιση των απολύσεων.

- Την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του μισθού και τη χορήγησή του χωρίς προϋποθέσεις σε όλους τους ανέργους για όλο το διάστημα της ανεργίας τους.

- Την προώθηση μέτρων κοινωνικής στήριξης των ανέργων.

To Γραφείο Τύπου