Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/09/2009

Παρουσίαση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας και ο συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Θεωνάς παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρίσκονταν και υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας στην εισήγησή του τόνισε:

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να ευχαριστήσω κι εγώ όλους τους εκπροσώπους των ΜΜΕ για το ενδιαφέρον τους και την παρουσία τους.

Θάθελα να ξεκινήσω λέγοντάς σας ότι είμαστε σήμερα ιδιαίτερα ευτυχείς αλλά και περήφανοι που σας παρουσιάζουμε τους συνδυασμούς του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς σε όλη την Ελλάδα.

Είμαστε ευτυχείς διότι πρόκειται για ψηφοδέλτια μάχης και αγώνα. Και είμαστε περήφανοι γιατί αυτή τη μάχη τη δίνουμε όλοι και όλες μαζί. Είμαστε περήφανοι γιατί αυτή τη μάχη τη δίνουν στην πρώτη γραμμή αγωνιστές και αγωνίστριες της Αριστεράς από τις συνιστώσες που συναποτελούν το εγχείρημά μας αλλά και ανένταχτοι με ανιδιοτέλεια και με μοναδικό γνώμονα να συμβάλουν σε μια κρίσιμη μάχη για την Αριστερά, σε μια κρίσιμη μάχη για την κοινωνία και κάτω από συνθήκες που ορισμένες φορές δεν είναι οι καλύτερες δυνατές.  Αγωνιστές και αγωνίστριες που με ανιδιοτέλεια χωρίς να διεκδικούν κάτι προσφέρουν από το χρόνο τους, πολλοί απ΄ αυτούς από μισθούς που χάνουν για να μπουν στα ψηφοδέλτιά μας, κάποιοι άλλοι με απειλές για το εργασιακό τους μέλλον, συμβάλλουν όμως σ΄ αυτή την πολύ σημαντική προσπάθεια, μια προσπάθεια ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει ενισχυμένος, ισχυρός στη Βουλή και τους αγώνες για την επόμενη ημέρα, που θα είναι μια δύσκολη μέρα για την ελληνική κοινωνία. Διότι ξέρουμε ότι δίνουμε μια μάχη με αίσθημα ευθύνης και για λογαριασμό της κοινωνίας που ασφυκτιά, για λογαριασμό της ξεχασμένης κοινωνίας, δηλαδή των χιλιάδων ανέργων, των χιλιάδων επισφαλώς εργαζόμενων, των νέων που σήμερα βυθίζονται στην αβεβαιότητα για το μέλλον.

Σήμερα στη χώρα μας ένα εκατομμύρια εργαζόμενοι βρίσκονται στην επισφάλεια. 300 χιλιάδες στη μερική απασχόληση, 500 χιλιάδες, κυρίως νέοι, είναι άνεργοι, Για να αντιμετωπίσεις αυτή την κρίση πρέπει να έχεις στόχο την ανάκαμψη της απασχόλησης, πρέπει να έχεις στόχο να καλύψεις τα κενά στην παιδεία, στην υγεία, στην κοινωνική πρόνοια.

Εμείς κατεβαίνουμε σ΄ αυτή την εκλογική μάχη, μιλώντας κυρίως για την ανάγκη εκπόνησης ενός και εφαρμογής ενός σχεδίου άμεσης παρέμβασης για την προστασία της απασχόλησης και για τη δημιουργία των νέων θέσεων εργασίας. Δυστυχώς από τα δύο μεγάλα κόμματα που διεκδικούν τη διακυβέρνηση δεν ακούμε τίποτα το συγκεκριμένο για το πρόβλημα της ανεργίας και για τις μεθόδους καταπολέμησής της. Αντιθέτως, ακούμε διάφορες κορώνες περί υπευθυνότητας και καταγγελίες, κυρίως εναντίον μας, για λαϊκισμό.

Πριν από δυο μέρες σε μια συνέντευξη Τύπου ο Γ. Δραγασάκης, επικεφαλής της Επιτροπής Τύπου και Εκλογικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ,  μίλησε για την προοπτική μιας άνεργης ανάκαμψης. Έναν όρο που τώρα τελευταία όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι στην Ευρώπη χρησιμοποιούν για την προοπτική της ανάκαμψης των δεικτών της οικονομίας. Δηλαδή για την προοπτική του να βγούμε από την οικονομική κρίση, οι δείκτες οι οικονομικοί να ανακάμψουν, αλλά να βγούμε την κοινωνία διαλυμένη και με την ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη.

Σήμερα θα διαβάσατε στις περισσότερες εφημερίδες, βγήκε στο φως της δημοσιότητας η ετήσια Έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, που φανερώνει ακριβώς αυτό που έχουμε πει. Ότι η οικονομία στη χώρα μας πιθανώς θα αρχίσει να ανακάμπτει στη χώρα μας από το 2012 και μετά, αλλά ο εφιάλτης της ανεργίας αναμένεται να εκτιναχθεί στο 15,5% το 2010 και στο 17,3% μέχρι το 2015. Δηλαδή μιλάμε για πάνω από 800 χιλιάδες συμπολίτες μας που θα είναι στην ανεργία, χώρια  βέβαια την κρυφή ανεργία, αυτή που δεν καταγράφεται, χώρια την μερική απασχόληση, χώρια την ελαστική απασχόληση.

Όταν από τους πιο έγκυρους επιστημονικά φορείς έχουμε τέτοιου είδους προβλέψεις, εφιαλτικές προβλέψεις, δεν είναι δυνατόν τα δύο κόμματα που διεκδικούν τη διακυβέρνηση του τόπου να σφυρίζουν αδιάφορα, να κάνουν πως δεν έχουν ακούσει. Δεν είναι δυνατόν από τους δυο υποψήφιους πρωθυπουργούς και από τα δυο κόμματα που διεκδικούν την αυτοδυναμία να μην υπάρχει καν απάντηση στο ερώτημα πώς θα αντιμετωπιστεί ο εφιάλτης της ανεργίας. Πώς θα προσπαθήσουν να περιορίσουν αυτά τα ποσοστά; Δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα αν θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίες και πόσες και με ποιον τρόπο. Και η μόνη απάντηση στις δικές μας προτάσεις, που μιλάμε για συγκροτημένο σχέδιο νέων θέσεων εργασίας είναι ότι πρόκειται για ανευθυνότητα και για λαϊκισμό.

Δεν υπάρχει πακέτο Καραμανλή και πακέτο Παπανδρέου υπάρχει πακέτο Αλμούνια

•    Θα είμαστε με τους τραπεζίτες ή με τους δανειολήπτες;

•    Θα είμαστε με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που αυξάνουν τα κέρδη τους και θέλουν να τα κρατήσουν υψηλά ή με τους χαμηλόμισθους και με τους συνταξιούχους;

•    Θα είμαστε με τα ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα ή με το δημόσιο πλούτο και τα δημόσια αγαθά;

•    Πού είναι κρυμμένοι τώρα όλοι αυτοί οι συκοφάντες, πού είναι μας κατηγορούσαν επί ένα εξάμηνο επειδή χαλάσαμε το μεγάλο deal για το εμπορικό κέντρο και μας έλεγαν ότι χωρίς το εμπορικό κέντρο δεν θα γίνει ποτέ το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Αν έχουν το θάρρος της γνώμης τους ας βγουν να μας απαντήσουν.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών φανερώνουν ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει οικονομικό πακέτο Καραμανλή ή οικονομικό πακέτο Παπανδρέου. Στην πραγματικότητα υπάρχει οικονομικό πακέτο Αλμούνια. Και τα δύο κόμματα μόλις ο κ. Αλμούνια ξεκίνησε τις παρατηρήσεις και τις συμβουλές του έκατσαν προσοχή και μάλωναν χθες για το ποιον  εννοούσε και όχι για το θράσος που επιδεικνύει μεσούσης της προεκλογικής περιόδου να παρεμβαίνει στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ πρότεινε ένα διετές πρόγραμμα σταθεροποίησης -σημειωτέον έτσι λέγεται σήμερα η λιτότητα, για να μην ανησυχούν οι πολλοί που δεν καταλαβαίνουν όταν ακούν τη λέξη σταθεροποίηση. Πρότεινε λοιπόν ένα διετές πρόγραμμα σταθεροποίησης με παγωμένους μισθούς, ο κ. Παπανδρέου ένα τριετές πρόγραμμα σταθεροποίησης με αυξήσεις αστείες. Και βεβαίως ο κ. Αλμούνια έχει προτείνει δύο χρόνια σταθεροποίηση με option ένα χρόνο ακόμα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Και τα πραγματικά διλήμματα σ΄αυτές τις εκλογές δεν είναι αυτά που τίθενται, με ποιον προτιμάμε να προχωρήσουμε στην κρίση, με τον κ. Καραμανλή ή τον κ. Παπανδρέου. Είναι κι αυτό ένα δίλημμα, αλλά δεν είναι το ουσιαστικό. Τα ουσιαστικά προβλήματα είναι, θα είμαστε με τον κ. Αλμούνια, που μας έστειλε εχτές τις συστάσεις του ή με τους εργαζόμενους; Θα είμαστε με τους τραπεζίτες ή με τους δανειολήπτες; Θα είμαστε με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που αυξάνουν τα κέρδη τους και θέλουν να τα κρατήσουν υψηλά ή με τους χαμηλόμισθους και με τους συνταξιούχους; Θα είμαστε με τα ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα ή με το δημόσιο πλούτο και τα δημόσια αγαθά;

Είπα και πριν. Το στοίχημα για μας είναι να δούμε μια πραγματική αλλαγή και όχι μια κυβερνητική εναλλαγή. Για να δούμε όμως πραγματική αλλαγή πρέπει να υλοποιηθούν γενναίες τομές και μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς. Και κυρίως πρέπει κανείς να έχει σχέδιο για τις τράπεζες, αντί να τους δίνει 28 δις, να έχει σχέδιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να έχει σχέδιο για την εργασία, υψώνοντας ασπίδα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, απαγορεύοντας τις απολύσεις στις κερδοφόρες επιχειρήσεις και τις επιδοτούμενες επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντας ένα εγγυημένο ελάχιστο και αξιοπρεπές εισόδημα για όλους τους πολίτες.

Τέτοια σχέδια όμως δεν επεξεργάζονται τα επιτελεία των δυο μεγάλων κομμάτων. Τα σχέδια που επεξεργάζονται έχουν μοναδικό στόχο να μπορούν να εγκριθούν από τα επιτελεία της ΕΚΤ να γίνουν αποδεκτά από τον κ. Αλμούνια, να γίνουν αποδεκτά από τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα της χώρας. Διαφορετικά θα είχαν το θάρρος να βγουν και να δηλώσουν ότι είναι αδιανόητο σε μια χώρα που βουλιάζει στην κρίση η φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων να είναι η μισή σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και θα είχαν το θάρρος να ζητήσουν αυξήσεις στην φορολογία των κερδών, από το 25%, στο 30, στο 35.. στο 40.. Δεν το λένε όμως. Διότι δεν τολμούν να το πουν. Θα μας πουν ότι αν λέγανε κάτι τέτοιο, θα ήταν ανεύθυνο. Αντιθέτως, το να έχουμε δύο εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες Έλληνες συμπολίτες μας -παραπέμπω στην έκθεση του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ-  κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή με λιγότερο από 5800 ? ετήσιο εισόδημα, αυτό αποτελεί φαντάζομαι βαθιά υπευθυνότητα.

Πολλά καταλογίζουν στην Αριστερά, για τις αδυναμίες της, για τις ελλείψεις της. Η Αριστερά όμως και ιδιαίτερα η δική μας η Αριστερά δεν ήταν απούσα όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δεν υπάρχουμε στην πολιτική ζωή του τόπου τους τελευταίους 4 μήνες Όλο το προηγούμενο διάστημα με την κοινοβουλευτική μας ομάδα μπροστά, με τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα, υπερασπιστήκαμε το δημόσιο χώρο. Κάναμε πραγματική αντιπολίτευση. Υπερασπιστήκαμε από τους ελεύθερους χώρους μέχρι την Ολυμπιακή, από τα δάση μέχρι το ασφαλιστικό σύστημα. Δώσαμε σκληρές μάχες κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα και χαλάσαμε πολλές δουλειές. Γι αυτό και μας κατασυκοφάντησαν.

Διάβαζα σήμερα στις εφημερίδες, στις αθλητικές σελίδες των εφημερίδων, ότι υπογράφηκε η άδεια για το γήπεδο του ΠΑΟ στο Βοτανικό. Και αναρωτήθηκα πού είναι κρυμμένοι τώρα όλοι αυτοί οι συκοφάντες, πού είναι κρυμμένοι τώρα όλοι αυτοί που μας κατηγορούσαν επί ένα εξάμηνο επειδή χαλάσαμε το μεγάλο deal για το εμπορικό κέντρο και μας έλεγαν ότι χωρίς το εμπορικό κέντρο δεν θα γίνει ποτέ το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Πού είναι κρυμμένοι όλοι αυτοί; Αν έχουν το θάρρος της γνώμης τους ας βγουν να μας απαντήσουν. Να μας απαντήσουν τι λέγανε όλο το προηγούμενο διάστημα και πού είναι τώρα που βεβαιώθηκε η στάση και η θέση μας.

Εμείς αυτούς τους αγώνες κουβαλάμε μαζί μας. Και γι αυτό και έχουμε τη δυνατότητα να κοιτάμε στα μάτια τους πολίτες. Γι αυτό και δεν θα γίνουμε ποτέ μέρος του διεφθαρμένου και γερασμένου πολιτικού συστήματος. Κανείς δεν θα νιώσει ποτέ εξαπατημένος αν στηρίξει το ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως αν μας δώσει τη στήριξή του στις εκλογές της 4ης Οκτώβρη. Έχουμε αγώνες πολλούς, περισσότερους να κάνουμε μπροστά μας και μετά τις 5 του Οκτώβρη θα είμαστε εδώ, δίπλα-δίπλα να τους κάνουμε μαζί. Γιατί ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και στους αγώνες σημαίνει ζωντανή ελπίδα για την κοινωνία. Μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα και θα το καταφέρουμε. Είναι στο χέρι μας. Και γι αυτό καλούμε όλους τους πολίτες να στηρίξουν με αίσθημα ευθύνης και με το χέρι στην καρδιά την προσπάθειά μας.

Σας ευχαριστώ.

Γ. ΘΕΩΝΑΣ: Δυο λόγια τώρα για το ψηφοδέλτιό μας.

Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είναι ψηφοδέλτια μάχης. Ψηφοδέλτια μάχης για τα συμφέροντα της κοινωνίας. Συγκροτούνται από άντρες και γυναίκες γνωστούς για την προσφορά τους στο αριστερό κίνημα και τους κοινωνικούς αγώνες.

Η συγκρότηση των ψηφοδελτίων μας έγινε μέσα από πλατιές νομαρχιακές συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ που, με δημοκρατική ανταλλαγή απόψεων,  αποφάσισαν όχι μόνο το καλύτερο δυνατό ψηφοδέλτιο, αλλά τον σχεδιασμό της εκλογικής δράσης ώστε μέσα από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθεί ισχυρός στη Βουλή και στους αγώνες που θα χρειαστούν από την επόμενη ημέρα. Είναι στο χέρι κάθε ΣΥΡΙΖίτη και ΣΥΡΙΖίτισσας να ανοίξει ο δρόμος της ελπίδας που μόνον η ριζοσπαστική Αριστερά με το πρόγραμμά της και την μαχητική της παρουσία εγγυάται. Είναι στο χέρι των εργαζομένων, των εργατών, των μικρομεσαίων, των ανέργων και των επισφαλώς εργαζομένων με την ψήφο τους στον ΣΥΡΙΖΑ να δώσουν ένα μάθημα στο δικομματισμό και να αλλάξουν τον προσανατολισμό της πολιτικής και  κοινωνικής ζωής της χώρας.

Στα ψηφοδέλτια συμμετέχουν υποψήφιες και υποψήφιοι από όλες τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και ανένταχτοι της Αριστεράς που με την αποφασιστική τους ενότητα επιμένουν και αγωνίζονται ώστε η Αριστερά να αποδειχθεί κλειδί των εξελίξεων στη χ ώρα.

Τα ψηφοδέλτιά μας είναι ανανεωμένα σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Στους 412 υποψήφιους, οι 235 είναι υποψήφιοι για πρώτη φορά. Είναι μια ευρύτατη ανανέωση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαρτίζονται κατά 65% από άντρες και 35% από γυναίκες. Είναι 137 γυναίκες στους 412 υποψηφίους. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την αναλογία αυτή. Θα θέλαμε να ήταν  διαφορετική. Αλλά η ταχύτητα των εκλογών δεν μας επέτρεψε έναν καλύτερο συσχετισμό ανδρών-γυναικών,γ ια τον οποίον θα εργαστούμε όλοι μαζί το επόμενο διάστημα, ώστε να φτάνουμε σ΄ αυτό που θέλουμε ίσως σαν σημαντικό όριο το 50% των υποψηφίων μας να είναι γυναίκες.

Η σύνθεση των ψηφοδελτίων μας όσον αφορά τη θέση στην παραγωγή αποτελείται από πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, από μικρομεσαίους και μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες, από μεγάλο αριθμό και συνταξιούχων και από εκπροσώπους όλων των γενεών, της νέας γενιάς, των μεσαίων ηλικιών και των μεγαλύτερων ηλικιών γιατί η Αριστερά έχει παρελθόν, έχει παρόν και έχει και μέλλον.

Αυτή είναι η συνοπτική παρουσίαση του ψηφοδελτίου μας Το μόνο που δεν δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα είναι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο θα είναι κι αυτό έτοιμο τις επόμενες μια-δυο μέρες.

Σας ευχαριστούμε πολύ.

To Γραφείο Τύπου