Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/09/2009

Δήλωση Κώστα Ήσυχου μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ σχετικά με την συνέντευξη της MIG (Α. Βγενοπουλου) περί νέας ιδιωτικής Ολυμπιακής και το νέο περιβάλλον στις αερομεταφορές

Σήμερα αποκαλύφθηκε το «κόλπο γκρόσσο» για την επόμενη εκλογική μέρα και την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να συμμετάσχει με μειοψηφικό πακέτο στην νέα ιδιωτική Ο.Α.

Ο Κος. Βγενόπουλος ανέφερε την διαθεσιμότητα της MIG στο λεγόμενο «μικτό σχήμα», όπως προβλέπει και η σύμβαση ρευστοποίησης της Δημόσιας ΟΑ και ιδιωτικοποίησης των τριών της εταιριών ( Πτητικό έργο, τεχνική βάση και handling), εντός 3μηνου να έχει δικαίωμα το «κράτος» να «επανακρατικοποίηση» την ΟΑ μέσα από την δημιουργία ενός μικτού σχήματος, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κος Βγενόπουλος.  Η MIG ήδη έχει βρει νέο «αιμοδότη» για νε συρρεύσει δημόσιο χρήμα στην ιδιωτική Ο.Α.. Εξάλλου το ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει στο πρόγραμμα του την συμμετοχή του  σε μικτά σχήματα στρατηγικού ενδιαφέροντος, και έχει δηλώσει ευθαρσώς την ανάγκη και η «νέα ιδιωτική ΟΑ να έχει  «μικτό σχήμα».  Σήμερα με τον πιο ωμό και κυνικό τρόπο προετοιμάζεται το έδαφος , ( αφού ο δικομματισμός απαξίωσε διαχρονικά με τον πιο κατηγορηματικό και εγκληματικό τρόπο την Δημόσια ΟΑ) , το δημόσιο  να προχωρήσει στην πριμοδότηση των ιδιωτών, σε αυτή την περίπτωση στην MIG. Εδώ όμως οι βαρύγδουπες κατηγορίες περί σπατάλης δημοσίου χρήματος σε ιδιώτες δεν θα είναι στα πρωτοσέλιδα.

*Αφού η MIG έχει ήδη συμπεριλάβει κορυφαία συνδικαλιστική στελέχη του ΠΑΣΟΚ της «παλαιάς»  ΟΑ στις «ομάδες εργασίας της μεταβατικής περιόδου».

*Αφού η MIG έχει προσχωρήσει σε μαζικές ατομικές συμβάσεις εργασίας με τις νέες γενιές, που βρίσκονται στα επίπεδα της «ανταγωνιστικότητας» όπως ανέφερε ο Κος Βγενοπόυλος.

*Αφού όλοι οι δόκιμοι εργαζόμενοι της ιδιωτικής ΟΑ δεν έχουν συνδικάτα να διαπραγματεύονται. Αλλά  νέες έννοιες και αντιλήψεις όπως το «καλό αφεντικό, ο «καλός φεουδάρχης» και οι υπάκουοι καλοί κολίγοι» » επανέρχονται από το μακρινό παρελθόν από το στόμα της MIG σε ερώτηση δημοσιογράφου της «Αυγής»  περί ατομικών συμβάσεων των 700 ευρώ. 

*Αφού η Aegean και η MIG τώρα,  «μαλώνουν»  σήμερα για τα μερίδια αγοράς στα εξωτερικά και εσωτερικά δίκτυα και τις άγονες γραμμές ( που θα επιδοτούνται, ενώ η ΟΑ μόλις στις αρχές του 2000 πρώτοεπιδοτήθηκε για αυτές) ,είναι σχεδόν βέβαιο ότι άμεσα θα δημιουργηθούν οι συνθήκες ενός πανίσχυρο αεροπορικού καρτέλ, όπου οι επιβάτες θα είναι «όμηροι» και οι κοινωνικές και εθνικές πολιτικές στις αερομεταφορές θα αποτελούν «απαγορευτικές  πολιτικές προτάσεις».

*Αφού συνηθίσαμε στις παλιές ελληνικές ταινίες τύπου «Μαυρογιαλούρου», κλακαδόροι και  χειροκροτητές των κομμάτων εξουσίας να γελοιοποιούνται, αυτά σήμερα να  επαναλαμβάνονται στην  «δικομματική μεταπολίτευση» με πλαστικές σημαίες και ποδοσφαιρικά συνθήματα, τώρα είδαμε και κάτι πρωτόγονο: στην "νεα"επχειρηματική ζωή της χώρας, στελέχη κλακαδόροι της MIG, να χειροκροτούν σε τηλεοπτική συνέντευξη τύπου τον «big boss» ως οπαδοί ενός επιχειρηματικού ομίλου.

 Η δική μας προεκλογική και μετεκλογική ατζέντα σχετίζεται με την επαν-εθνικοποίηση της Δημόσιας ΟΑ, που θα είναι αναπτυσσόμενη, κερδοφόρα, με κοινωνική στόχευση, στηρίζοντας τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχείρησης, την ομογένεια, το παγκόσμιο δίκτυό της. Σχετίζεται με την ανάγκη ισχυρών ενιαίων συνδικάτων, ανεξάρτητα  από κυβερνήσεις και εργοδότες, τόσο στην Αegean και στην MIG, όσο και σε όλες τις αεροπορικές εταιρίες και εταιρίες παροχής αεροπορικού έργου. Σχετίζεσαι με την καθιέρωση πλήρους και σταθερής εργασίας για όλους , χωρίς διακρίσεις, με συνταξιοδοτικά και αξιοπρεπή μισθολογικά δικαιώματα. Αυτές είναι οι δικές μας ρεαλιστικές προτάσεις. Δεν είναι ρεαλιστικές, για την MIG, την Aegean και τις άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις στις αερομεταφορές. Όπως και δεν είναι ρεαλιστικές για τον δικομματισμό που σιωπά στην ατζέντα για τους εργαζομένους αλλά είναι λαλίστατος στην ατζέντα των επιχειρηματιών.

To Γραφείο Τύπου