Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/09/2009

Συνάντηση του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημήτρη Βίτσα, με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Ο Γραμματέας της Κ.Π.Ε. του ΣΥΝ Δ. Βίτσας συναντήθηκε σήμερα 17/9/2009 με αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που αποτελείτο από τον Πρόεδρο κ. Δ. Αθανασούλη, τον Ταμία κ. Γρ. Βαφειάδη και το μέλος του Δ.Σ. κ. Απ. Παπαδημητρίου.  

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα βασικά θέματα που απασχολούν τους αρχαιολόγους.  Ιδιαίτερα εξετάστηκαν θέματα που αφορούν την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την προστασία των μνημείων.  Επισημάνθηκε η ανάγκη να ενεργοποιηθούν και ενισχυθούν σημαντικά τα κονδύλια για απαλλοτριώσεις και ανασκαφές και να ενταχθούν και νέες περιοχές σε αρχαιολογικές ζώνες πλήρους προστασίας (Α), κάτι που εδώ και πολλά χρόνια έχει σταματήσει.  Εκφράστηκε η ανησυχία για την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των μουσείων αλλά και της αρχαιολογικής έρευνας, που σήμερα εκδηλώνεται μέσω δημιουργίας Ν.Π.Δ.Δ. (όπως στο μουσείο Ακρόπολης). Για τον ΣΥΡΙΖΑ τα αρχαιολογικά ευρήματα και μνημεία είναι δημόσιο αγαθό και όχι στοιχεία προς κερδοσκοπική εκμετάλλευση.

Τέλος συζητήθηκαν τα εργασιακά ζητήματα των αρχαιολόγων.  Σήμερα το 50% του προσωπικού είναι συμβασιούχοι, ενώ εκατοντάδες νέοι αρχαιολόγοι εργάζονται με stage.  Επισημάνθηκε η άμεση ανάγκη να καταργηθεί ο περιορισμός των 24μηνων συμβάσεων και η επιμονή για στελέχωση όλων των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό που θα καλύπτει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Ο Γραμματέας του ΣΥΝ  έκφρασε τη δεδομένη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ και για άλλη μια φορά τόνισε ότι τα πλεονεκτήματα που μας δίνει η πολιτιστική μας κληρονομιά πρέπει να αξιοποιηθούν προς το συμφέρον της κοινωνίας.

To Γραφείο Τύπου