Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/01/2005

Ο ΣΥΝ στο συνέδριο του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης Τουρκίας

«Πρόδρομο της ελληνοτουρκικής φίλιας» και «σταθερό υποστηριχτή του Πατριαρχείου» χαρακτήρισε τον ΣΥΝ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος, υποδεχόμενος το μέλος της Π.Γ. του κόμματος Π.Τριγάζη, ο οποίος από το Σάββατο πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη και την ʼγκυρα με την ευκαιρία του 4ου Συνεδρίου του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ODP).

Ο Π.Τριγάζης, εξέφρασε στον κ. Βαρθολομαίο την αλληλεγγύη του ΣΥΝ με αφορμή τις πρόσφατες απειλές από την πλευρά των «Γκρίζων Λύκων» σε βάρος του Πατριαρχείου. Επίσης, μετέφερε το χαιρετισμό του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνου.

Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης ζήτησε να διαβιβαστεί πρόσκλησή του στον Πρόεδρο του ΣΥΝ, να επισκεφτεί το Πατριαρχείο.

Επίσης, στην Κων/πολή, ο Π. Τριγάζης συναντήθηκε με την αντιπρόεδρο του Ιδρύματος «Ναζίμ Χικμέτ» Κιμέτ Τζοσκούν, και με τον συντονιστή του Φόρουμ Περιβαλλοντικών Οργανώσεων της Μαύρης Θάλασσας καθ. Τανάϊ Ουγιάρ.

Υπάρχει και η άλλη Τουρκία

Μιλώντας από το βήμα του Συνεδρίου του ODP, ο Π. Τριγάζης τόνισε ότι «η Τουρκία βρίσκεται σε σταυροδρόμι και, περισσότερο από κάθε προηγούμενη φορά, χρειάζεται μια ισχυρή, σύγχρονη, ριζοσπαστική και δημοκρατική Αριστερά. Αλλά και στην Ευρώπη, η φωνή των εργαζομένων και των προοδευτικών και φιλειρηνικών πολιτών της Τουρκίας πρέπει να είναι δυνατή. Η φωνή αυτή είναι η πιο αυθεντική και αξιόπιστη για να μιλήσει για το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας. Όταν ορισμένοι στην Ευρώπη ταυτίζουν την Τουρκία με τον μιλιταρισμό ή τον ισλαμισμό, εμείς τους λέμε: Υπάρχει και η άλλη Τουρκία».

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Π.Τριγάζης είπε ότι οι Αριστερές δυνάμεις καλούνται να εργαστούν για τη λύση των προβλημάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου, ενώ για το Κυπριακό τόνισε ότι απαιτείται η επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων για συμφωνημένη λύση με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

To Γραφείο Τύπου