Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/08/2006

Να αναθεωρήσει η κυβέρνηση τις αποφάσεις της για την βαθμολογική βάση του 10 και να καλύψει τις χιλιάδες κενές θέσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Κατατίθεται και θα συζητηθεί την Πέμπτη στη Βουλή, επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέκου Αλαβάνου σχετικά με το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που προέκυψε από την απόφαση της Κυβέρνησης να εφαρμόσει εφέτος το βαθμολογικό όριο του 10 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με αποτέλεσμα να μείνουν κενές 18.768 θέσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ όλης της χώρας.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

«Θέμα: Αποκλεισμός χιλιάδων νέων από την τριτοβάθμια εκπαίδευση λόγω της βαθμολογικής βάσης του 10

Ισχυρό πλήγμα κατά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των νέων έχει προκαλέσει η απόφαση της Κυβέρνησης να ισχύσει την φετινή χρονιά το βαθμολογικό όριο εισαγωγής του 10. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία 18.768 θέσεις έμειναν κενές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, και μεγάλος αριθμός τμημάτων κυρίως στα περιφερειακά ΤΕΙ θα οδηγηθούν στη κατάργησή τους.

Ο αποκλεισμός χιλιάδων νέων από την συνέχιση των σπουδών τους πέρα από το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργεί για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, καταδεικνύει με σαφήνεια ότι την κύρια ευθύνη φέρνει το εκπαιδευτικό σύστημα και αποκαλύπτει τη πλήρη έλλειψη ευαισθησίας της Κυβέρνησης.

Μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και τις ευρύτατες αντιδράσεις των ενδιαφερόμενων, της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας,

ερωτάται η κ. Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων:

θα προχωρήσει κατεπειγόντως η κυβέρνηση σε αναθεώρηση των αποφάσεών της και σε κάλυψη των κενών θέσεων των ΑΕΙ και ΤΕΙ καταργώντας τη βαθμολογική βάση του 10, ώστε να μπορέσουν οι χιλιάδες νέοι που αποκλείστηκαν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να μην οδηγηθούν όμηροι είτε σε σχολές του εξωτερικού είτε στα πάσης φύσεως ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που λειτουργούν με ανεξέλεγκτες συνθήκες στη χώρα μας;»

To Γραφείο Τύπου