Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/08/2006

Οι επικίνδυνες εξελίξεις στη Μ.Ανατολή απαιτούν να αγωνιστούμε για ένα "ειρηνικό τρίγωνο" Ελλάδας - Τουρκίας - Κύπρου

Εκπροσωπώντας τον ΣΥΝ στο Φεστιβάλ Δικελί Τουρκίας, το μέλος της Π.Γ. του κόμματος Π.Τριγάζης συμμετείχε ως ομιλητής σε συζήτηση για τη μείωση των εξοπλισμών Ελλάδας - Τουρκίας και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μαζί στη συζήτηση ο Πρόεδρος του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ODP) Χαϊρί Κοζάνογλου και ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Γιακούπ Κεπενέπ, με συντονιστή τον βουλευτή της Σμύρνης του ίδιου κόμματος Χακί Ουλκού. Ολοι τους υποστήριξαν θερμά την πρόταση του ΣΥΝ για τη μείωση των εξοπλισμών.

Στην ομιλία του ο Π.Τριγάζης τόνισε:

"Η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ δείχνει στη Μ.Ανατολή το πιο αποκρουστικό της πρόσωπο. Πήγαμε στο Λίβανο ως αντιπροσωπεία του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς τις πρώτες μέρες του πολέμου και γυρίσαμε με πιο ισχυρή την πεποίθηση ότι δεν υπάρχουν στρατιωτικές λύσεις στα προβλήματα. Χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο ειρήνης για την περιοχή. Με πολέμους και κατοχές δεν χτίζεται το μέλλον, ούτε του Ισραήλ. Το μέλλον βρίσκεται, πριν απ' όλα σε ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος, με πρωτεύουσα την Α.Ιερουσαλήμ, δίπλα στο κράτος του Ισραήλ.

Επικαλούνται οι ΗΠΑ υποκριτικά τον κίνδυνο διασποράς των πυρηνικών όπλων ενώ στηρίζουν το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ. Δεν πρέπει να αφήσουμε να γίνει το Ιράν νέο Ιράκ. Προτείνουμε όλη η Μ.Ανατολή να κηρυχθεί αποπηρηνικοπιημένη. Μιλούν για "Νέα Μ.Ανατολή" και επιδιώκουν τον εγκλωβισμό των εξελίξεων στην περιοχή στο δίλημμα "αμερικανοκρατία ή θεοκρατία". Οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να το αποκρούσουν, προβάλλοντας το δικό τους όραμα για Μ.Ανατολή ειρήνης, δημοκρατίας, κοινής ανάπτυξης με οικολογική προστασία.

Οι επικίνδυνες εξελίξεις στη Μ.Ανατολή κάνουν πιο επιτακτική την ανάγκη να αγωνιστούμε για να δημιουργηθεί ένα ειρηνικό τρίγωνο "Ελλάδας - Τουρκίας - Κύπρου", με λύση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου και λύση του Κυπριακού το ταχύτερο, με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Η πρόταση για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών Ελλάδας - Τουρκίας είναι πρόταση ειρήνης επί της ουσίας. Οι χώρες μας είναι όμηρος σε ένα φαύλο κύκλο εξοπλισμών, που δεν έχει μόνο αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Συντηρεί αδιαφανή "λόμπι", εμποδίζει την ανάπτυξη της δημοκρατίας, ενισχύει τον μιλιταρισμό και αυξάνει την εξάρτηση και των δύο από ξένα κέντρα, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ. Περισσότεροι εξοπλισμοί δεν σημαίνουν περισσότερο ασφάλεια, συχνά σημαίνουν λιγότερη.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΟDP

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων ο Π.Τριγάζης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του ODP Χαϊρί Κοζάνογλου, στην διάρκεια της οποίας υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στις δύο χώρες. Επίσης, συζητήθηκαν τρόποι παραπέρα ανάπτυξης της συνεργασίας ΣΥΝ - ODP σε διμερές επίπεδο και στο πλαίσιο του κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ειδικότερα, συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση σειράς κοινών και παράλληλων εκδηλώσεων στην Ελλάδα και Τουρκία, για την προώθηση της πρότασης για την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών των δύο χωρών, προς όφελος της κοινής οικονομικής τους ανάπτυξης και ειρήνης.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου