Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
24/09/2009

Ακραίο αποτέλεσμα μιας τραγελαφικής πολιτικής στην Τεχνική Εκπαίδευση: μαθητής του ΕΠΑΛ πετυχαίνει σε ΑΤΕΙ, αλλά δεν έχει δικαίωμα εγγραφής || Δήλωση Γρηγόρη Καλομοίρη, υποψήφιου βουλευτή στη Β' Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ

Τα όρια του τραγελαφικού -αποτέλεσμα μιας αλλοπρόσαλλης πολιτικής που ασκεί το Υπουργείο Παιδείας, οι μαθητές να δίνουν πρώτα πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα ΑΤΕΙ-ΑΕΙ και μετά ενδοσχολικές για την απόκτηση πτυχίου- αγγίζει η περίπτωση μαθητή στην Πιερία, που επιτυγχάνει στα ΑΤΕΙ αλλά δεν έχει δικαίωμα να εγγραφεί σε αυτά. Πώς συνέβη αυτό; 

Ο μαθητής συμμετέχει κανονικά τις πανελλαδικές εξετάσεις, στις οποίες συγκεντρώνει περισσότερα από τα 1.000 μόρια, που είναι η βάση για την εισαγωγή στα ΑΤΕΙ. Στις ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις, που έπονται, δεν προσέρχεται λόγω ασθένειας. Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού Παιδείας, εκείνη την ημέρα ακριβώς λήγει η εξεταστική περίοδος του Ιουνίου 2009, κατά τη διάρκεια της οποίας και μόνο σε κατʼ αυτή επιτρέπεται να εξεταστεί οποιοσδήποτε μαθητής σε ειδική εξέταση. Έτσι, δεν λαμβάνει απολυτήριο και ως εκ τούτου δεν κατατάσσεται στους επιτυχόντες των ΑΤΕΙ.

Ο μαθητής όμως συμμετέχει επιτυχώς στις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου και παίρνει το απολυτήριό του. Και πάλι, όμως, σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει, δεν μπορεί να εγγραφεί σε κάποιο ΑΤΕΙ, γιατί η βαθμολογία του στις πανελλαδικές εξετάσεις ήδη ακυρώθηκε.

Το θαύμα έγινε. Πρέπει να ξαναδώσει πανελλαδικές εξετάσεις τον Ιούνιο του 2010.

Δεν πρόκειται, όμως, για το μοναδικό παράλογο στο χώρο της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης. Πρόσφατα στοιχεία επιβεβαιώνουν με τον πιο σαφή τρόπο την απαξίωση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης επί ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μικρότερη αναλογία μαθητών επαγγελματικής προς τους μαθητές της γενικής εκπαίδευσης της τελευταίας εικοσαετίας παρατηρείται τα τρία τελευταία χρόνια.

Καταλυτικά, επίσης, είναι τα στοιχεία σχετικά με τη δυνατότητα πρόσβασης των αποφοίτων των ΕΠΑΛ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από τους 21.000 μαθητές της Α΄ Τάξης  των ΕΠΑΛ τη σχολική χρονιά 2006-07, κατόρθωσαν να φτάσουν τη σχολική χρονιά 2008-09 στη Γ΄ Τάξη μόνο 16.500, από τους οποίους έδωσαν εξετάσεις 10.200 για να πετύχουν μόλις 3.050 και στις δύο ομάδες (ποσοστό επιτυχίας μόλις 30%).

Συνεχίζοντας την πολιτική των Υπουργών Παιδείας του ΠΑΣΟΚ (Αρσένη και Ευθυμίου), οι Υπουργοί Παιδείας της ΝΔ της τελευταίας περιόδου (Γιαννάκου, Στυλιανίδης, Σπηλιωτόπουλος) υποβάθμισαν όλα αυτά τα χρόνια την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, στέρησαν από τους μαθητές της μια σύγχρονη παιδεία, και μοίρασαν  υποσχέσεις  και φρούδες ελπίδες στους αποφοίτους της για δήθεν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και δυνατότητα συνέχισης των σπουδών τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι υπεύθυνοι αυτής της πολιτικής, και υποψήφιοι των δυο κομμάτων εξουσίας, που επιδίδονται αυτή την περίοδο σε μεγαλόστομες διακηρύξεις για την παιδεία, ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στη νέα γενιά.

Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη γνώση και την ελπίδα για καλύτερη ζωή.

To Γραφείο Τύπου