Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
24/09/2009

Δήλωση του Π.Λαφαζάνη για το έλλειμμα και την αρνητική ανάπτυξη του 2009

Ο Παν. Λαφαζάνης, Υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στις πληροφορίες σε δημοσιεύματα που φέρουν την ΕΣΥΕ, στην έκθεσή της στη EUROSTAT στα τέλη Σεπτέμβρη, να παραδέχεται έλλειμμα τουλάχιστον 6% για το 2009 και αρνητική ανάπτυξη έως 1%,  έκανε την παρακάτω δήλωση:

Αν με έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2009 τουλάχιστον 6% του ΑΕΠ, - στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερο-  η οικονομία θα έχει ταυτόχρονα αρνητική ανάπτυξη έως 1%, τότε όλοι μπορεί να αντιληφθούμε τον ακατάσχετο οικονομικό κατήφορο στον οποίο οδεύει η χώρα και το βάθος της οικονομικής ύφεσης στην οποία έχουμε εισέλθει. 

Τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα, είτε με διετές πρόγραμμα μείωσης των ελλειμμάτων, στο πλαίσιο των προδιαγραφών του Συμφώνου Σταθερότητας της Ε.Ε., που επιδιώκει η ΝΔ, είτε με αντίστοιχο τριετές πρόγραμμα, όπως επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ.

Γιατί, είτε με διετές είτε με τριετές πρόγραμμα περιορισμού του ελλείμματος κάτω από το 3%, οι εργαζόμενοι θα γνωρίσουν σκληρή λιτότητα και συμπίεση των εισοδημάτων τους, η οικονομική ύφεση θα γίνει πιο βαθιά και μακρόχρονη,  η ανεργία θα εκτοξευτεί σε Ισπανικά επίπεδα αλά σοσιαλιστή Θαπατέρο (20 %), ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία θα καταρρεύσουν. 

Μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, είτε -πράγμα σχεδόν απίθανο- μια κυβέρνηση ΝΔ, το μόνο που μπορούν να πράξουν με τις πολιτικές που εξαγγέλλουν, είναι να σπρώξουν ακόμα πιο έντονα την οικονομία στον κατήφορο και την κοινωνία σε εφιαλτικές καταστάσεις.

Αυτή την ώρα η Ελλάδα χρειάζεται να εφαρμόσει ένα ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου πρέπει να αμφισβητηθεί το καθεστώς της κοινοτικής επιτήρησης και το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε., να αξιοποιηθούν τα ελλείμματα, όχι για χαριστικές παροχές στην ολιγαρχία, αλλά για παραγωγικούς κοινωνικούς και οικολογικούς σκοπούς και να διεκδικηθεί η χρηματοδότηση του δημοσίου, όχι με τα ληστρικά επιτόκια της αγοράς, αλλά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με το προνομιακό επιτόκιο του 1%, με το οποίο δανείζει τις εμπορικές τράπεζες.

To Γραφείο Τύπου