Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
25/09/2009

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡOΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται σήμερα στα Ιωάννινα. Το μεσημέρι ο Αλ. Τσίπρας και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου 'Aρτας και μέλος του Τμήματος Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ΣΥΝ Χάρης Παναγιωτόπουλος, ο Χρήστος Κατσούλας μέλος της Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασαν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μια ολοκληρωμένη πολιτική για τις μικρές επιχειρήσεις.

Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΝΙΣΕ:

Φίλες και φίλοι

Η μαύρη λίστα του Τειρεσία μόλις πρόσφατα, αφού η χρηματοδότηση στέρεψε, έγινε μεγαλύτερη κατά 315.000 επιχειρήσεις.

Δεν είναι ένα ακόμα νούμερο για την στατιστική επιστήμη. Πίσω από κάθε επιχείρηση, συνήθως οικογενειακή, υπάρχουν άνθρωποι. Και όταν αυτές οι επιχειρήσεις κλείνουν,  οι απασχολούμενοι  μπαίνουν σε μία άλλη μαύρη λίστα της ντροπής. Στην λίστα της ανεργίας.

Στην πόλη του Πειραιά. Κάθε μέρα 13 επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο. Σε αυτό το εξάμηνο έκλεισαν 2.400 επιχειρήσεις.

Στη Θεσσαλονίκη η έλλειψη της ρευστότητας και οι ακάλυπτες επιταγές έχουν φέρει ασφυξία στους μικρομεσαίους.

Οι ακάλυπτες επιταγές που πλημμύρισαν την αγορά, έχουν φτάσει στα 2 δις ευρώ.

Στην πόλη σας, στον νομό σας γνωρίζετε καλύτερα από εμένα ποια κατάσταση επικρατεί.

Υποψιάζομαι πως στα Γιάννενα, στην Άρτα, στην Ηγουμενίτσα, για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί , δεν ευθύνονται οι διαδηλώσεις των 30 ή των 300 ατόμων, όπως με ρώτησαν στο debate.

Είμαι όμως πολύ σίγουρος πως σε λίγο καιρό, τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφάρμοσαν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, θα δημιουργήσουν διαδηλώσεις των 3 και των 30 χιλιάδων ανθρώπων σε κάθε πόλη. Η απόγνωση, η οργή των ανέργων, του κόσμου της μισθωτής εργασίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της νεολαίας είναι πάνω από την κόκκινη γραμμή.

Πάνω από 80.000 εργαζόμενοι εκτιμάται πως θα χάσουν την δουλειά τους μόνο στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αυτή τη χρονιά.

Όλα αυτά τα στοιχεία που σας ανέφερα αφορούν την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων της χώρας. Και ενώ αυτή η κρίση έπρεπε να κινητοποιήσει τους μηχανισμούς αντίδρασης από την πολιτική ηγεσία, παρατηρούμε πως η κυβέρνηση έχει κάνει την επιλογή της και στηρίζει όσο μπορεί τις τράπεζες και το ισχυρό επιχειρηματικό λόμπι, ενώ το ΠΑΣΟΚ, και σε αυτό το θέμα. επιμένει στις αοριστολογίες ή σε προτάσεις που απλά θα αναβάλλουν το μοιραίο για ένα χρόνο. Πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί η πρόταση για πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων για ένα χρόνο των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση, χωρίς μάλιστα να μας ξεκαθαρίζει τι θα γίνει με τους τόκους.

Ταυτόχρονα τα μέρη του δικομματισμού αποφεύγουν οποιανδήποτε νύξη στα αίτια της κρίσης, κανείς δεν μας λέει ποιοι φταίνε για την κρίση, λες και είναι φυσικό φαινόμενο, που θα περάσει με ένταση πάνω από την χώρα μας και σε λίγο καιρό θα εξασθενίσει.

Η ένταση του ανταγωνισμού, η απελευθέρωση των αγορών, τα περίφημα MALL, η νεοφιλελεύθερη πολιτική, η ασυλία των τραπεζών που δεν έδωσαν στην πραγματική οικονομία τα 28 δις δώρο που έλαβαν, είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία τα οποία απουσιάζουν από την προεκλογική ατζέντα.

Οποιαδήποτε προεκλογικού χαρακτήρα ρύθμιση δε πρόκειται να θεραπεύσει το πρόβλημα. Εμείς σήμερα θα σας καταθέσουμε  μία ολοκληρωμένη πρόταση υπέρ των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Ενδεικτικά σας αναφέρω ποια μέτρα θα ήταν απαραίτητο να ληφθούν άμεσα.

1.    Ουσιαστική και γενναία χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με κρατική εγγύηση και χωρίς τεχνητές καθυστερήσεις.

2.    Να υπάρξει δημόσιος έλεγχος του χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσω της εθνικοποίησης της Εθνικής Τράπεζας αλλά και με την ίδρυση μίας τράπεζας Ειδικού σκοπού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να στηριχθεί η πραγματική οικονομία.

3.    Να αλλάξει η νομοθεσία για την εμπορική χωροταξία ώστε να σταματήσει το φαινόμενο να φυτρώνουν παντού πολυκαταστήματα.

4.   Nα αντικατασταθεί η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε από μία δημόσια υπηρεσία που θα λειτουργεί με αποκλειστικά κοινωνικά και αναπτυξιακά κριτήρια.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή όσες απασχολούν μέχρι 10 εργαζομένους, αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΥΕ (2007), οι Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις (Μ&ΠΜΕ) συνολικά απασχολούν πάνω από 2.340.000 εργαζομένους. Το 93% των επιχειρήσεων αυτών απασχολούν 0 έως 10 εργαζόμενους. Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι, επίσης, το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό των Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων είναι οικογενειακές επιχειρήσεις. Η στήριξή τους, επομένως, ειδικά σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, επιβάλλεται και για λόγους κοινωνικής συνοχής.

Η οικονομική θέση των Μ&ΠΜΕ την περίοδο της κρίσης

Οι τράπεζες έλαβαν το πακέτο στήριξης των 28 δις ευρώ με μία μόνο δέσμευση:

Η πιστωτική επέκταση στο τέλος του 2009 να είναι 10% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Όμως ελάχιστα από αυτά «έφθασαν» στις Μικρές και ιδιαίτερα στις Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη. Αντίθετα, η έλλειψη ρευστότητας στις Μ&ΠΜΕ σε συνδυασμό με την κρίση της αγοραστικής δύναμης έχει καταστροφικές συνέπειες καθώς:

•    70.000-80.000 εργαζόμενοι εκτιμάται πως θα χάσουν τη δουλειά τους εφέτος μόνο στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

•    με κλείσιμο απειλείται η 1 στις 8 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

•    Το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου:

  • έβαλαν λουκέτο 8.807 Μ&ΠΜΕ επιχειρήσεις
  • Μείωση κατά 15,5% των νέων επιχειρήσεων συγκριτικά με το 2008
  • Πάνω από 2 δισ. ευρώ είναι οι ακάλυπτες επιταγές.
  • Πάνω από 350.000 νέες εγγραφές στη «μαύρη λίστα του ΤΕΙΡΕΣΙΑ».

Από την άλλη πλευρά το ΠΑΣΟΚ αντί να καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο ενίσχυσης των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων περιορίζεται σε γενικές εξαγγελίες για τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, τις μεταχρονολογημένες επιταγές και την πρόσβαση στη χρηματοδότηση ή στην καλύτερη περίπτωση προτείνει μέτρα που απλά αναβάλλουν το… μοιραίο για χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις στη χώρα μας (όπως είναι π. χ το πάγωμα για ένα χρόνο των δανειακών υποχρεώσεων που πλήττονται από την κρίση).

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ: Ολοκληρωμένη πολιτική για τις ΜΜΕ

Η πολιτική μας για τις πολύ μικρές και τις μικρές επιχειρήσεις αναπτύσσεται γύρω από τρεις αλληλένδετους άξονες:

(α) Οι μικρές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε όλους σχεδόν τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Οι σχετικές πολιτικές πρέπει, επομένως, να αποτελούν οργανική συνιστώσα του συνόλου των κλαδικών πολιτικών (τουρισμός, εμπόριο, βιομηχανία-βιοτεχνία, υπηρεσίες, νέες τεχνολογίες).

(β) Η πολιτική για τις μικρές επιχειρήσεις δεν μπορεί παρά να αποτελεί τμήμα μιας συνολικότερης οικονομικής και βιομηχανικής πολιτικής με στόχο την παραγωγή φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας.

(γ) Η πολιτική για τις πολύ μικρές και τις μικρές επιχειρήσεις οφείλει να στηρίζει κάθε προσπάθεια τεχνολογικού εκσυγχρονισμού και ποιοτικής αναβάθμισης της παραγωγικής διαδικασίας, υπό την προϋπόθεση ότι η επιχείρηση συμμορφώνεται πλήρως με την εργατική, περιβαλλοντική και λοιπή νομοθεσία και δεν επιδιώκει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της μέσω της συμπίεσης του κόστους εργασίας, της υποβάθμισης της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος ή της παρεχόμενης υπηρεσίας, της παράκαμψης των περιβαλλοντικών, φορολογικών, ασφαλιστικών ή άλλων υποχρεώσεών της.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε:

Αντικατάσταση της «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε.»

Αναμόρφωση πτωχευτικού δικαίου και Νέος Δημόσιος Φορέας Πιστοληπτικού Ελέγχου με αντικατάσταση της απαράδεκτης και ανάλγητης «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε.» που ελέγχουν οι Τράπεζες, από μια Δημόσια υπηρεσία η οποία θα λειτουργεί με νέα, αποκλειστικά κοινωνικά και αναπτυξιακά κριτήρια.

Νέος προσανατολισμός του Ταμείου Εγγυοδοσίας

Αλλαγή στον προσανατολισμό του ΤΕΜΠMΕ, τον τρόπο, τους όρους, τις προϋποθέσεις υπαγωγής και επιδότησης με στόχο:

–    Τη στήριξη πρώτα από όλα και κυρίως με νέους ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης των πολύ μικρών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των προσωπικών και οικογενειακών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

–    Άτοκα δάνεια για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη με εγγύηση 100% των δανείων αυτών από το ελληνικό δημόσιο

Ίδρυση Δημόσιας Τράπεζας Ειδικού Σκοπού

Ίδρυση νέας δημόσιας τράπεζας (ή αξιοποίηση του ΤΕΜΠΜΕ ή μιας ήδη υπάρχουσας Τράπεζας με τον πλήρη δημόσιο έλεγχο της), ως τράπεζας Ειδικού Σκοπού, η οποία θα ασκεί εξαιρετικά ευνοϊκή χρηματοπιστωτική πολιτική προς τις Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές.

Η Τράπεζα αυτή θα είναι Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης των εθνικών και

κοινοτικών προγραμμάτων που έχουν προσανατολισμό τις Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις και τους Επαγγελματίες.

Στόχος: Να εφαρμοστεί ειδική πολιτική, με ρήτρες και δεσμεύσεις, για την ουσιαστική ποσοστιαία πρόσβαση με διαφανή κριτήρια των πολύ μικρών επιχειρήσεων στα Εθνικά και Κοινοτικά προγράμματα.

Άμεση αναμόρφωση του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με προσανατολισμό την στήριξη και την ενίσχυση των Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων

–    Εξασφάλιση θέσης-ράφι στα σουπερμάρκετ σε μικρούς παραγωγούς.

–    Εξασφάλιση της δυνατότητας προβολής των προϊόντων μικρών παραγωγών στα μέσα ενημέρωσης.

Τουρισμός

Υποστήριξη σχεδίων συνεργασιών μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων γύρω από τον κλάδο του τουρισμού.

Μεταποίηση

Ενίσχυση των Μικρών και Πολύ Μικρών μεταποιητικών εξαγωγικών επιχειρηματικών μονάδων με συγκεκριμένες στοχεύσεις, με στόχο τη στήριξη θέσεων εργασίας στην Ελλάδα

Εφαρμογή εναλλακτικών μεθόδων χρηματοδότησης για την ενίσχυση της ανάπτυξης των μικρών επιχειρήσεων  με συγκεκριμένες στοχεύσεις.

Φορολογία

–    Αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τις ατομικές επιχειρήσεις-αυτοαπασχολούμενους και προσαρμογή των φορολογικών κλιμακίων.

–    Επαναφορά του αφορολόγητου αποθεματικού για τις Πολύ Μικρές και τις Ατομικές επιχειρήσεις.

–    Μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά τη μεταβίβαση των Μ&ΠΜΕ επιχειρήσεων και κατά την πώληση –μέρους ή του συνόλου–  της επιχείρησης στους υπαλλήλους της.

Περιορισμός σε Εμπορικά Κέντρα-Πολυκαταστήματα

Να χαρακτηριστούν οι αγορές του Λεκανοπεδίου Αττικής και του Νομού Θεσσαλονίκης ως ΚΟΡΕΣΜΕΝΕΣ περιοχές και να απαγορευτεί η αδειοδότηση νέων super markets, πολυκαταστημάτων και μεγάλων εμπορικών κέντρων.

Να επανεξετασθεί και να οριοθετηθεί εκ νέου η λειτουργία των ήδη υπαρχόντων.

Στις υπόλοιπες αγορές να τεθούν ουσιαστικοί περιοριστικοί όροι στη λειτουργία των υπαρχόντων πολυκαταστημάτων και αυστηροί περιορισμοί στην αδειοδότηση νέων.

–    Όχι στην προσπάθεια κατάργησης της αργίας της Κυριακής με οποιοδήποτε πρόσχημα.

–    Δυνατότητα καθορισμού μικρότερου ωραρίου (σε σχέση με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο) σε νομαρχιακό επίπεδο, έπειτα από σύμφωνη γνώμη όλων των ενδιαφερόμενων φορέων.»

To Γραφείο Τύπου