Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/09/2009

Γιατί G20 και όχι G192; || Σχόλιο Π. Τριγάζη,υπεύθυνου του τμήματος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ και υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών,για την σύνοδο του G20 στο Πίτσμπουργκ

Ο Πάνος Τριγάζης, υπεύθυνος του τμήματος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθηνών, έκανε το ακόλουθο σχόλιο για την σύνοδο του G20 στο Πίτσμπουργκ:

«Οι διεθνείς ισορροπίες αλλάζουν. Αυτό είναι δεδομένο. Όμως, η ανάληψη του ρόλου του G8 από το G20, δηλαδή από ένα διευρυμένο «παγκόσμιο διευθυντήριο» με τη συμμετοχή και των «αναδυόμενων» χωρών, δεν απαντάει στα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας. Αναπαράγει μια αντίληψη διαχωρισμού των χωρών της γης σε μεγάλες και μικρές, σε ισχυρές και αδύναμες. Το ζητούμενο είναι η ισότιμη παγκόσμια συνεργασία, σήμερα περισσότερο από ποτέ. Είναι η αναβάθμιση και ο εκδημοκρατισμός του ΟΗΕ, όπου συμμετέχουν 192 χώρες. Η επιλογή πρέπει να είναι το G192 και όχι το G20.

Απέναντι σε αυτό το σημαντικό ζήτημα θέλουμε να σημειώσουμε την απουσία μιας κριτικής στάσης εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ.Παπανδρέου».

To Γραφείο Τύπου