Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/01/2005

Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ ξαναγύρισε την πόλη που γεννήθηκε

ΠΟΡΤΟ ΑΛΕΓΚΡΕ 28-30/01 2005

Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ ξαναγύρισε στο σπίτι του, στο Πόρτο Αλέγκρε, μετά από ένα πέρασμα από τη Βομβάη τον προηγούμενο χρόνο.

Οι εργασίες ξεκίνησαν όπως πάντα με μια μεγάλη διαδήλωση που πολλοί υπολογίζουν ότι συμμετοχή ξεπέρασε τις 100.000. H διαδήλωση της έναρξης ήταν αφιερωμένη στην ειρήνη και την αξιοπρέπεια των λαών και για άλλη μια φορά το κέντρο της πόλης κατακλύστηκε από μουσική, χρώματα και ενθουσιασμό.

Το 5ο Παγκόσμιο Φόρουμ ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις αφού έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότερες από 5.700 οργανώσεις που συμμετέχουν στη διοργάνωση 2000 περίπου σεμιναρίων σε 16 γλώσσες και μεταξύ αυτών γλώσσες των ιθαγενών της περιοχής (κέτσουα και γουαρανί).

Περισσότεροι από 2.800 εθελοντές υποστηρίζουν τη διοργάνωση και ταυτόχρονα το πολιτιστικό κομμάτι όπως πάντα πλουσιότατο: 100 συναυλίες, 41 θεατρικές παραστάσεις, 13 χορευτικές παραστάσεις και 85 εκθέσεις.

Σημαντικές εκδηλώσεις παρακολούθησε η αντιπροσωπεία του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, μεταξύ αυτών, σεμινάριο από την Εθνική Επιτροπή της Ουρουγουάης για την Συνταγματική Αναθεώρηση που προβλέπει τον χαρακτηρισμό του νερού ως αδιαπραγμάτευτο δημόσιο κοινωνικό αγαθό.

Έγινε χρονολογική αναφορά της δράσης της επιτροπής αυτής που κορύφωσε την κινηματική ενωτική δράση της χώρας. Το γεγονός αυτό προκάλεσε δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στις 12/10/04 και έδωσε την πλειοψηφία στις πολιτικές δυνάμεις που αναθεώρησαν το Σύνταγμα της χώρας. Έτσι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις που κατείχαν το 70% του υδροφόρου ορίζοντα της χώρας έχασαν την «περιουσία» τους, το νερό της χώρας επανεθνικοποιήθηκε και οι φιλελεύθερες πολιτικές δυνάμεις της χώρας απηύθυναν δημοψήφισμα.

Παράλληλα ένα άλλο σημαντικό σεμινάριο διεξήχθη με τη συμμετοχή του G. Wallerstein, του Ατίλιο Μπορόν, κορυφαίοι διανοητές της αριστερής σκέψης στην εποχή μας, με θέμα «Εναλλακτικοί δρόμοι στον νεοφιλελευθερισμό στην Λατινική Αμερική μετά την εκλογή Μπους».

Αναφέρθηκαν στην δύναμη των κινημάτων στην Λατινική Αμερική και πως προκάλεσαν την πτώση των συντηρητικών νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων, στη Βολιβία, την Ουρουγουάη, τη Βενεζουέλα, τη Βραζιλία. Ανέλυσαν τις αντιφάσεις και τα προβλήματα κυβερνήσεων όπως στην περίπτωση της κυβέρνησης Λούλα που ακόμη δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της σχετικά με την αγροτική μεταρρύθμιση, την παγκόσμια οργάνωση εμπορίου, την εκπαίδευση, την λαϊκή οικονομία κ.λ.π.

Ειδικότερα, ο Wallerstein έκανε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση Μπους. Μια κυβέρνηση που όπως ανέφερε στηρίζεται σε 3 πυλώνες: τον χριστιανικό φονταμενταλισμό, το πολυεθνικό κεφάλαιο και τους μιλιταριστές του Πενταγώνου.

Ο γαλλο - αμερικανός πολιτικός ιστορικός επιστήμονας δήλωσε την αδυναμία της κυβέρνησης Μπους να ομολογήσει δημόσια την ήττα του στο Ιράκ. Θεώρησε ακραία και επικίνδυνη την απειλή προς το Ιράν και κάλεσε τις αμερικανικές οργανώσεις ειρήνης και το σύνολο του αμερικάνικου λαού να συντονίσει τον βηματισμό του με τα κινήματα της γης για την ανατροπή ενός πολέμου κατά της λεγόμενης τρομοκρατίας.

Στις 28/1/05 μέλη του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ επισκέφθηκαν κολεκτίβα ακτημόνων που είναι εγκατεστημένη 150 περίπου χλμ. έξω από το Πόρτο Αλέγκρε δίπλα στη «Λίμνη με τις πάπιες». Η κολεκτίβα μέλος του κινήματος με το όνομα «Κίνημα Εργατών χωρίς γη» είναι η πρώτη κολεκτίβα ακτημόνων που διαχειρίζονται γη την οποία έχουν καταλάβει. Η πρώτη εγκατάσταση της κολεκτίβας μετά από κατάληψη της γης έγινε το 1995 ωστόσο το κίνημα δραστηριοποιείται τα τελευταία είκοσι χρόνια. Είναι ένα κίνημα το οποίο υποστηρίζει την κοινωνική αλλαγή σε όλο τον κόσμο με βασικούς στόχους την αναδιανομή της γης και ένα καλύτερο εισόδημα για όλους. Μέσα από τη δράση και τους αγώνες του κινήματος σε όλη την περιοχή του Ρίο Γκράντε ντελ Σολ 12.000 οικογένειες έχουν εγκατασταθεί σε γη την οποία διαχειρίζονται οι ίδιοι, ενώ 1500 οικογένειες είναι σε αναμονή. Στο σύνολο της Βραζιλίας 150. 000 οικογένειες διαμένουν σε σκηνές και περιμένουν πρόσβαση σε γη.

To Γραφείο Τύπου