Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/08/2006

Αλέκος Αλαβάνος: "Οχι δύο μέτρα και δύο σταθμά για τις μικρές επιχειρήσεις"

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, μαζί με τον Παν. Λαφαζάνη, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνο της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, συναντήθηκαν σήμερα με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ.

Μετά τη συνάντηση ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε τα εξής:

"Είχαμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνάντηση με το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ . Θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι οι μικρές επιχειρήσεις είναι ένα τμήμα του παραγωγικού ιστού της χώρας μας που μπορεί να γίνει δυναμικό, εξασφαλίζουν δουλειά σε μια εποχή μεγάλης ανεργίας και θα μπορούσαν να γίνουν κι ένας χώρος καινοτομίας για τη χώρα μας. Ας μην ξεχνάμε ότι οι μεγάλες τεχνολογικές επαναστάσεις, όπως η πληροφορική, ξεκίνησαν από μικροεπιχειρήσεις μέσα σε γκαράζ σε άλλες χώρες.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις μικρές επιχειρήσεις- σε σχέση με τις πολύ μεγάλες- με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Bλέπουμε, για παράδειγμα, να παραχωρεί ολυμπιακά ακίνητα με ευτελές τίμημα σε μεγαλοεπιχειρηματία, και την ίδια στιγμή να αδιαφορεί εντελώς για τις δεκάδες επιχειρήσεις που υπάρχουν στο Βοτανικό, οι οποίες θα εκτοπιστούν με τις αλλαγές που θα γίνουν στην περιοχή αυτή.

Εμείς θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι στηρίζουμε τα αιτήματά τους, τα οποία προβάλλουν με εποικοδομητικό τρόπο και με μετριοπάθεια. Η ΓΣΕΒΕΕ είναι μια εργοδοτική οργάνωση με την οποία μπορούμε να έχουμε έναν πολύ καλό διάλογο, και θα ήθελα να επισημάνω τρία πολύ σημαντικά ζητήματα από αυτά τα οποία θίξαμε:

Πρώτον το ζήτημα της αγοραστικής δύναμης. Η μειωμένη αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, αλλά και των ανέργων, προξενεί μεγάλη πίεση στις δυνατότητες των μικρών επιχειρήσεων.

Δεύτερον, το φορολογικό σύστημα. Δεν μπορεί να υπάρχουν διακρίσεις κατά των πολύ μικρών επιχειρήσεων, όπως συμβαίνει σήμερα.

Τέλος να επισημάνω το χρηματοδοτικό. Οι κοινοτικές και άλλες χρηματοδοτήσεις θα έπρεπε να φτάνουν και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Συζητήσαμε επίσης, εκτός των άλλων και το θέμα των διαδηλώσεων. Επειδή αναφέρεται από ορισμένους η περιπλοκή που δημιουργείται στην εμπορική ζωή του κέντρου της πόλης από τις διαδηλώσεις, θα έλεγα ότι αντί να καταργήσουμε τις διαδηλώσεις, πολύ πιο αποτελεσματικό θα είναι να καταργήσουμε τις κυβερνήσεις και τους Υπουργούς, που προκαλούν αυτή τη μαζική διαμαρτυρία από νέους, από εργαζόμενους αλλά ακόμη και από ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων."

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δημ. Ασημακόπουλος δήλωσε τα εξής:

"Επισημάναμε στο κ. Πρόεδρο το αυτονόητο, ότι οι μικρές επιχειρήσεις δημιουργούν και ανάπτυξη και καινοτομίες και θέσεις απασχόλησης σ' αυτή τη χώρα- τα δύο τρίτα των θέσεων απασχόλησης. Με τα δεδομένα αυτά οι κυβερνήσεις πρέπει να κρίνονται για τη συμπεριφορά τους και τις πολιτικές τους προς τις μικρές επιχειρήσεις.

Στην Ελλάδα μας έχει φάει ο μεγαλοϊδεατισμός. Θα πρέπει να αφήσουμε τα παχιά λόγια και να εγκαταλείψόυμε τα οράματα ότι τέσσερις πέντε μεγάλοι επενδυτές θα έρθουν να μας σώσουν. Ας στραφούμε προς την πηγή δημιουργίας πλούτου και θέσεων απασχόλησης, που είναι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις."

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου