Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/09/2009

Αποσπάσματα συνέντευξης του Νίκου Κωνσταντόπουλου στον Ρ/Σ «105,5 Στο Κόκκινο»


ακούστε τη συνέντευξη


•    Για το προεκλογικό κλίμα

" Αυτή η προεκλογική εκστρατεία γίνεται με τις παλιές παραδοσιακές συνταγές. Λείπει το νέο, το φρέσκο. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για να ενισχυθεί η ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά γιατί αυτή είναι που εκφράζει αυτό το ελλείπον χαρακτηριστικό. Το υπάρχον πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτή τη μεγάλη κρίση, ούτε μπορεί να φέρει κοινωνική συνοχή, αισιοδοξία  και δημοσιονομική εξυγίανση. Κι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος στήριξης της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς. Είναι μεταβατική η περίοδος και έχει μεγάλη σημασία η σύνθεση της επόμενης βουλής που πρέπει να έχει μια ισχυρή και αξιόπιστη ανανεωτική αριστερά

•    Ως προς τις εκλογικές προβλέψεις

" Ο πολίτης πρέπει να πάει να ψηφίσει .Ακριβώς γιατί είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα, ο πολίτης πρέπει να κάνει τις επιλογές του και να σκεφτεί. Οι μονοκομματικές αυτοδυναμίες,  η δικομματική εναλλαγή, το πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο διακυβέρνησης, η εξουσία των εξωθεσμικών κέντρων διαπλοκής, η επικοινωνιακή δεσποτεία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η κατασπατάληση του δημοσίου πλούτου: όλα αυτά είναι παλιά εργαλεία, παραδοσιακά μοντέλα άσκησης της πολιτικής.  Όλα αυτά έχουν καταντήσει κούφιο το σημερινό πολιτικό σύστημα. Άρα αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι ο κόσμος να κάνει τις επιλογές του με κριτήρια πολύ συγκεκριμένα και υπεύθυνα γιατί στις εκλογές δεν αναδεικνύονται μόνο κυβερνητικές πλειοψηφίες αναδεικνύεται και η σύνθεση της βουλής, η σύνθεση των κομματικών συσχετισμών και επίσης ο τρόπος λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Άρα αυτό που χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ είναι ο πολίτης να αποδοκιμάσει ό,τι τον έχει διαψεύσει και ό,τι τον δυσκολεύει. Να μην εμπιστευθεί άκριτα και εν λευκώ και να επιλέξει και να απαντήσει με ευθύνη στο κρίσιμο ερώτημα. Το ερώτημα είναι αν το πολιτικό σύστημα θα συνεχίσει να περιφέρει και να ανακυκλώνει τον εαυτό του με εξωραϊσμούς ή αν θα πάμε σε ένα νέο πολιτικό σύστημα που να αντιστοιχεί στην πραγματική οικονομία, στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και στις πραγματικές προκλήσεις της περιόδου.

"Οι εκλογές δεν γίνονται ούτε με μελλοντολογία ούτε με παρελθοντολογία ούτε με υποσχέσεις ούτε με κατηγορίες. "

•    Για την κατεύθυνση το ΣΥΡΙΖΑ

"Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γράψει από τώρα στην ατζέντα το πρόβλημα της παραγωγικής αναδιάρθρωσης, της δημοσιονομικής επιδίωξης, το πρόβλημα του διαφορετικού τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας της οικονομίας, της περιφερειακής αποκέντρωσης, της διαπλοκής και όλα τα προαναφερθέντα. Δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα κόμματα εγκλωβισμένα μέσα στον εκλογικό νόμο, δεν μπορεί να λειτουργήσει η βουλή καθηλωμένη από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία , έτσι όπως λειτουργούν οι θεσμοί και το κράτος.

•    Για την επόμενη βουλή

"Θα είναι μεταβατική όπως και συνολικά η περίοδος. Μπαίνουμε σε μια περίοδο κατά την οποία όλα τα κόμματα θα δοκιμαστούν . Η πολιτική θα γνωρίσει αναστατώσεις. Οι πολίτες έχουν δοκιμάσει όλες τις συνταγές. Η κρίση αυτή συμπίπτει με την επόμενη πενταετία των σκληρών προβλημάτων

•    Για την μη κατάθεση προγράμματος από το ΠΑΣΟΚ

"Εγώ λέω με πολύ σαφή και συγκεκριμένο τρόπο: όχι λευκές επιταγές, όχι γενικές διακηρύξεις, όχι υποσχέσεις χωρίς συγκεκριμένη δέσμευση. Οι πολίτες δεν ψηφίζουν μόνο δίνοντας εντολή αλλά και αξιώνοντας έλεγχο."

To Γραφείο Τύπου