Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/08/2006

Περιοδεία αντιπροσωπείας του ΣΥΝ με επικεφαλής τον Αλ.Αλαβάνο στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές στο Γύθειο

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος, συνοδευόμενος από τον Στάθη Λεουτσάκο, μέλος της Π.Γ του ΣΥΝ, και στελέχη του Αγροτικού Τμήματος και της Νομαρχιακής Επιτροπής Λακωνίας του κόμματος, επισκέφθηκε σήμερα τις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές στο Γύθειο.

Στο Γύθειο συναντήθηκε με τοπικούς φορείς και κατοίκους και συζήτησαν για τα προβλήματα που προέκυψαν μετά τις καταστροφές από τις πυρκαγιές και κυρίως τις καταστροφές στα ελαιόδενδρα.

Αμέσως μετά ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

"Μεγάλο μέρος της Μάνης από μνημείο Ιστορίας, πολιτισμού και λαϊκής αισθητικής έχει γίνει σήμερα -με τις καμένες βελανιδιές και ελιές, τους πυρπολημένους πύργους, τις χαμένες περιουσίες- μνημείο εγκληματικής ανευθυνότητας, ανικανότητας και αδιαφορίας της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των γεωπόνων της ΑΤΕ έχουν καεί 103 χιλ. στρέμματα, 229 χιλ. ελαιόδενδρα (το 35% της προαναφερθείσας έκτασης), 30 χιλ. οπωροφόρα δέντρα, 400 κυψέλες και αρκετό ζωϊκό κεφάλαιο.

Για το λόγο αυτό ζητάμε, ανάμεσα στα άλλα:

- ʼμεση καταβολή επιδόματος πυροπληξίας σε όλους εκείνους των οποίων καταστράφηκε το νοικοκυριό,

- Πάγωμα των δανείων των αγροτών και επαγγελματιών των οποίων τα αγροτικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις επλήγησαν άμεσα ή έμμεσα.

- Χορήγηση άτοκων δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου, διάρκειας 15 χρόνων, για την επισκευή- ανακατασκευή των καμένων σπιτιών,

- Αποζημίωση για το κατεστραμμένο φυτικό και ζωϊκό κεφάλαιο, με χορήγηση προκαταβολής ίσης με το 60% της αποζημίωσης.

- Τέλος και εξίσου σημαντικό, άμεση έκδοση απόφασης ότι όλες οι καμένες εκτάσεις τελούν υπό προστασία, ώστε να αποφευχθεί η καταπάτηση και οικοπεδοποίησή τους, με ταυτόχρονη γενναία χρηματοδότηση για εκπόνηση και εφαρμογή υποβοηθητικών προγραμμάτων για την αναγέννηση και ταχύτερη αποκατάσταση της φυσικής ισορροπίας.

- Χρηματοδότηση δασικών υπηρεσιών και δήμων για κατασκευή έργων ώστε να αποτραπούν καταστροφές από πλημμύρες και διάβρωση του λιγοστού εδάφους της Μάνης κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου