Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
01/10/2009

Συνέντευξη Τύπου - «Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα δημοκρατικά δικαιώματα»


Ο ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας στη λογική της ανάδειξης προγραμματικών ζητημάτων σʼ αυτή  την εκλογική μάχη, παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα δημοκρατικά δικαιώματα.

Τις θέσεις παρουσίασαν οι: Τασία Χριστοδουλοπούλου, υποψήφια ΣΥΡΙΖΑ Α' Αθήνας, Σπύρος Απέργης, Δημήτρης Μπελαντής, Βασίλης Παπαστεργίου, Κατερίνα Θεοδωράτου, μέλη Επιτροπής Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ.

Συντονιστής Κώστας Αθανασίου, υποψήφιος A' Aθήνας.


Στην εισήγηση του ο Κώστας Αθανασίου τόνισε:

ΝΔ για τα ζήτημα των δικαιωμάτων: Η ΝΔ και στην προεκλογική περίοδο δεν βρήκε τίποτε να πει παρά να αναγγείλει την περιστολή του ακαδημαϊκού ασύλου, στο πλαίσιο της συνέχισης μιας πολιτικής περιορισμού των δικαιωμάτων, έντασης της αστυνόμευσης, «ασφάλειας» σε βάρος της ελευθερίας, δείγματα της οποίας έδωσε ακόμη πιο εμφανώς μετά τον περσινό Δεκέμβρη.

ΠΑΣΟΚ για τα ζητήματα των δικαιωμάτων: Ο κ. Καραμανλής, πιστός στην ακροδεξιά ατζέντα, υποσχέθηκε την κατάργηση του ασύλου, αλλά ο κ. Παπανδρέου δεν ενδιαφέρεται να αντιπαρατεθεί μαζί του σε ζητήματα δημοκρατίας και ελευθεριών. Όταν ο κ. Καραμανλής υιοθετούσε την ακροδεξιά ατζέντα του ΛΑΟΣ και ψήφιζε σειρά νόμων που κατεδάφιζαν τα δημοκρατικά δικαιώματα, το ΠΑΣΟΚ ακολουθούσε τη γνωστή διγλωσσία. Καταψήφιζε από τη μια τους νόμους και από την άλλη κάλυπτε την κυβέρνηση στο πογκρόμ ενάντια στους μετανάστες, διεκδικώντας μάλιστα «μηδενική ανοχή».

Ο κ. Παπανδρέου δεν είπε λέξη για τις κάμερες και την επιτήρηση του πολίτη. Για την προστασία  του απόρρητου. Για την ελευθερία στο διαδίκτυο. Για τις τράπεζες DNA. Για τους κρατούμενους στις φυλακές και τα δικαιώματα τους. Για την επέκταση του πολιτικού γάμου και του σύμφωνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Για τις κουκούλες και την καταστολή σε βάρος των νέων. Για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Για τη συνθήκη του ΔΟΥΒΛΙΝΟΥ ΙΙ, για την κατάργηση του πολιτικού ασύλου, για την υπόθαλψη του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, για τις αποθήκες ανθρώπινων ψυχών σαν την Παγανή στη Μυτιλήνη. Δεν δεσμεύτηκε για κέντρα υποδοχής, δεν κατάγγειλε εκείνη την ευρωπαϊκή πολιτική που μετατρέπει την Ελλάδα σε χωροφύλακα  της Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα χώρες και οργανισμοί καταγγέλλουν την Ελλάδα για ρατσισμό και πολιτική διακρίσεων.

Ποιες είναι οι συγκεκριμένες ευθύνες τους για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου ανελευθερίας και καταστολής

Πέρα από αυτά, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και προηγούμενα του ΠΑΣΟΚ ευθύνονται για τη συναινετική διαμόρφωση ενός νομικού πλαισίου ασφυκτικού για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών:

Αντιτρομοκρατική νομοθεσία

Απόρρητο επικοινωνιών

'Aλλη νομοθεσία

Για την κατάργηση του παραπάνω νομικού πλαισίου δεν ακούσαμε καμία δέσμευση από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Σπύρος Απέργης:

Για τους αντιρρησίες συνείδησης:

  1. Αναγνώριση ίσης διάρκειας εναλλακτικής θητείας σε σχέση με την στρατιωτική.
  2. Εκτέλεση της εναλλακτικής θητείας σε πολιτικές υπηρεσίες και ΜΚΟ.
  3. Εξέταση των υποψήφιων αντιρρησιών συνείδησης από πολιτική υπηρεσία και όχι από στρατιωτική επιτροπή.

Για τα άτομα με αναπηρία:

  1. Γενναίο επίδομα αναπηρίας για αξιοπρεπή ζωή.
  2. Δημιουργία πολιτικών και δικτύου οργανώσεων και υπηρεσιών με σκοπό την ανεξαρτητοποίηση των ατόμων με αναπηρία και την ομαλή ενσωμάτωσή τους στην κοινωνική ζωή.
  3. Ουσιαστικά μέτρα για την άρση των διακρίσεων με την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση, την υγεία και στους δημόσιους χώρους και υπηρεσίες.

Για τα δικαιώματα των γκέι, λεσβιών, αμφι- τρανσεξουαλικών:

  1. Ισότιμη αναγνώριση του γάμου ομοφύλων.
  2. 'Aρση των διακρίσεων σε βάρος των τρανσεξουαλικών με αναγνώριση του κοινωνικού τους φύλου και δικαίωμα αλλαγής της ταυτότητάς τους.
  3. Καταπολέμηση των φαινομένων αστυνομικής βίας σε βάρος αυτών των ομάδων πολιτών.

Τασία Χριστοδουλοπούλου - Σύνοψη:

«Οι πολιτικοί και κοινωνικοί αντίπαλοι του νεοφιλελευθερισμού, μπήκαν στο στόχαστρο. Ο εσωτερικός εχθρός τέθηκε προληπτικά υπό πλήρη επιτήρηση. Κάμερες παντού για κάθε κίνηση ατομική ή συλλογική. Τράπεζες DNA γιατί η υποψία είναι γενικευμένη. Εφαρμογή του τεκμηρίου ενοχής με κατάργηση του τεκμηρίου αθωότητας. Η αθωότητα τίθεται προς απόδειξη και όχι η ενοχή. Την ίδια στιγμή υπάρχει διάχυτη εχθρότητα προς την νεολαία και κοινωνικός και πολιτικός στιγματισμός(κουκούλες, διαδηλώσεις). Συζήτηση για το πανεπιστημιακό άσυλο και την κατάργησή του. Η χρήση του νόμου για τη τρομοκρατία σε συλλογικές πρακτικές και σε μεμονωμένες παραβατικές συμπεριφορές. Ξενοφοβία, ρατσισμός και περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής. Το κράτος της δεξιάς, το μετεμφυλιακό κράτος φακέλωνε και καταδίωκε τους κομμουνιστές. Έτσι και το σύγχρονο νεοφιλελεύθερο φακελώνει και καταδιώκει μεγάλες κοινωνικές πλειοψηφίες ως εν δυνάμει εχθρούς. Οι πολίτες είναι αφοπλισμένοι από δικαιώματα γιατί μʼ αυτό τον τρόπο δεν θεωρούνται απειλή και το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους και τη νεολαία μέσω της συρρίκνωσης των δικαιωμάτων τους. Εργαζόμενοι χωρίς κοινωνική δύναμη και νεολαία χωρίς τσαμπουκά είναι το ευκταίο. Οι μηχανισμοί καταστολής, αστυνομία, δικαιοσύνη, φυλακές είναι σε πλήρη ετοιμότητα και αναλαμβάνουν ο ένας μετά τον άλλον την περιθωριοποίηση του «εχθρού». Το κράτος πρόνοιας έγινε κράτος του κεφαλαίου, των τραπεζιτών και των ισχυρών ενώ το κράτος δικαίου έχει μετατραπεί σε κράτος σκοπιμότητας. Απέναντι σʼ αυτή την επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ταμπού και αυτολογοκρισία βρίσκεται στο πλευρό όλων των πολιτών, κοινωνικών ομάδων που θίγονται καθημερινά διότι τα δικαιώματα υπάρχουν γιʼ αυτούς που τα έχουν ανάγκη». 

Στην συνέντευξη τύπου, μεταξύ άλλων, έγιναν παρεμβάσεις από τους Δημ. Μπελαντή, Κατ. Θεοδωράτου και τον Β. Παπαστεργίου, σχετικά με τα προβλήματα των μεταναστών και των προσφύγων, την διαδικασία του ασύλου και τα κέντρα κράτησης των μεταναστών. Για τις επιχειρήσεις «σκούπα» στο κέντρο της Αθήνας και την γκετοποίηση περιοχών στις οποίες διαμένουν μετανάστες, για τα ζητήματα των φυλακών και ιδιαίτερα για τις συνθήκες κράτησης, υγιεινής και τις φυλακές ανηλίκων και για την βία κατά των γυναικών και το τράφικινγκ.

Συνοπτική παρουσίαση των προτεραιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ:

ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

1.    ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στόχος μας είναι μια κοινωνία ανοιχτή, φιλόξενη, χωρίς διακρίσεις, αλλά με ίσα δικαιώματα και ελευθερίες για όλα τα μέλη της. Μια κοινωνία όπου όλοι θα μπορούν να ζήσουν, να δημιουργήσουν και να εκφραστούν ελεύθερα.

Ενάντια στην κοινωνία του «Μεγάλου Αδελφού»

Μια ανοιχτή κοινωνία δεν μπορεί να γίνει πράξη αν δεν ακυρωθούν οι πολιτικές που αντιμετωπίζουν τους πολίτες σαν «υπόπτους», και οι οποίες προωθούν τον έλεγχο και την καταστολή της καθημερινής ζωής:

Δικαιώματα για όλους, ενάντια στις διακρίσεις

Η πολιτεία πρέπει να παρέχει σε όλα τα μέλη της ίσες δυνατότητες και ίσα δικαιώματα, χωρίς κανενός είδους αποκλεισμούς.

Εκδημοκρατισμός των σωμάτων ασφαλείας

Είμαστε αντίθετοι σε μια κοινωνία αστυνομικής καταστολής και αυθαιρεσίας. Στόχος μας είναι μια αστυνομία που θα σέβεται τις δημοκρατικές αρχές και θα λειτουργεί με βασικό μέλημα την προστασία και όχι τον περιορισμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών.

To Γραφείο Τύπου