Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
31/08/2006

Στον δεύτερο σταθμό της περιοδείας του, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, επισκέφθηκε την καμένη περιοχή στο όρος Μαίναλο, στην Αρκαδία

Εκεί, ενημερώθηκε από τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Τρίπολης, κ. Βουνάση, και τον Περιφερειάρχη Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, κ. Χωνιανάκη, για την έκταση της ζημιάς, καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δασοπροστασία και η δασοπυρόσβεση στην περιοχή.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, δήλωσε:

Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι εκφράζουμε τη στήριξή μας στις δυνάμεις της πυρόσβεσης, οι οποίες πάρα πολλές φορές δίνουν επικές μάχες.

Από την επίσκεψή μας στο Μαίναλο βγαίνουν πολλά συμπεράσματα.

Το πρώτο είναι η ανάγκη της πρόληψης. Η ύπαρξη αντιπυρικών ζωνών, ο καθαρισμός των δασών από δένδρα που είχαν καεί σε προηγούμενες πυρκαγιές, η ύπαρξη εγκαταστάσεων που λειτουργούν ως δεξαμενές νερού. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά ζητήματα, στα οποία, δυστυχώς, υπάρχουν πολύ μεγάλες ελλείψεις.

Το δεύτερο που θέλω να τονίσω είναι η ανάγκη να καλυφθούν οι κενές θέσεις, που είναι πάρα πολλές, στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Τρίτον, είναι μεγάλη η ανάγκη να μονιμοποιηθούν οι δασοπυροσβέστες, οι οποίοι, κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, να κάνουν δουλειά πρόληψης στις δασικές εκτάσεις, σε συνεργασία και με τη Δασική Υπηρεσία.

Και τέταρτον, η ανάγκη να αναδασωθούν αυτές οι εκτάσεις, να μην τις αφήσουμε στην τύχη τους, όπως έχουν αφεθεί εδώ στο Μαίναλο, από την πυρκαγιά του 2000 και δημιούργησαν την πυρκαγιά του 2006.

Και φυσικά, τέλος, να υπάρξουν αποζημιώσεις.

Δημοσιογράφος: Σε σχέση με τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε πολλά επίπεδα από τις πυρκαγιές τόσο στη Λακωνία όσο και στην Αρκαδία, ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις ως κόμμα;

Έχουν υπάρξει προτάσεις, οι οποίες έχουν δοθεί από τις Νομαρχιακές Επιτροπές Λακωνίας και Αρκαδίας του ΣΥΝ. Υπάρχουν προβλήματα με τον τουρισμό, τα οποία μπορούν σε έναν βαθμό να αντιμετωπισθούν, αναδεικνύοντας τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η Μάνη στον τομέα του τουρισμού.

Στο θέμα του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, πρέπει να υπάρξει στήριξη και από την πολιτεία και από την Ε.Ε. γιατί είναι ένα βασικό περιουσιακό στοιχείο, αλλά έχει ταυτόχρονα και μια οικολογική διάσταση. Είναι δάση με ελιές, τα οποία πρέπει να ξαναδημιουργηθούν.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου