Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/10/2009

Ο ΣΥΝ στην υποδοχή του «Πλοίου της Ειρήνης» που κάνει το γύρο της γης για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά

Με δέκα «Χιμπακούσα» (επιζήσαντες των ολοκαυτωμάτων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι) μεταξύ των 500 επιβατών του, έφθασε χθες στον Πειραιά το «Πλοίο της Ειρήνης» που πραγματοποιεί τον γύρο της γης για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα.

Στην υποδοχή συμμετείχε και ο υπεύθυνος του τμήματος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης, στέλεχος του φιλειρηνικού κινήματος, που έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στο λιμάνι του Πειραιά, πρώτο ευρωπαϊκό λιμάνι που επισκέπτεται το «Πλοίο της Ειρήνης» στην 3μηνη διαδρομή του γύρω από τη γη, η κραυγή «Όχι άλλη Χιροσίμα-Όχι άλλο Ναγκασάκι» συναντιέται με το αίτημα για αποπυρηνικοποιημένη Ευρώπη και αποπυρηνικοποιημένη Μ. Ανατολή.

Τα πυρηνικά όπλα πρέπει να καταργηθούν πλήρως και να απαγορευτούν. Όλες οι χώρες έχουν χρέος να συμβάλουν σʼ αυτήν την κατεύθυνση, ιδιαιτέρως οι πυρηνικές δυνάμεις. Η επανέναρξη των συνομιλιών ΗΠΑ-Ρωσίας για τον πυρηνικό αφοπλισμό και η διάσκεψη του ΟΗΕ τον ερχόμενο Μάη για την ανανέωση της συμφωνίας μη διασποράς των πυρηνικών όπλων απαιτούν την αυξημένη παρέμβαση του παγκόσμιου αντιπυρηνικού κινήματος. Στο κίνημα αυτό η συμβολή του «Πλοίου της Ειρήνης» και του κινήματος των «Χιμπακούσα» είναι εξαιρετικά σημαντική.

Συμφωνούμε με τον στόχο της διεθνούς κίνησης «Δήμαρχοι για την Ειρήνη», που πρόεδρός της είναι ο Δήμαρχος της Χιροσίμα Τανταντόσι Ακίμπα, για έναν κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά όπλα ως το 2020. Περιμένουμε να συμμετέχουν στην κίνηση αυτή και πολλοί έλληνες δήμαρχοι.»

To Γραφείο Τύπου