Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/01/2004

Δήλωση του Ν.Κωνσταντόπουλου για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, δήλωσε από την Θεσσαλονίκη:

Θεωρώ ότι οι εξελίξεις έτσι όπως διαμορφώνονται αποτελούν ομολογία αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής.

ʼσκησα έντονη προγραμματική αντιπολίτευση στις κυβερνήσεις του κ. Σημίτη. Τα σημερινά γεγονότα δικαιώνουν αυτήν την προγραμματική αντιπολίτευση. Το κριτήριό μας θα είναι πάντοτε η πολιτική ουσία. Περιεχόμενο της πολιτικής μας, η προγραμματική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Με αυτήν την πολιτική θα πορευτούμε και στο μέλλον, ανεξαρτήτως προσώπων.

Θα ήθελα όμως να επισημάνω ότι οι διαδικασίες, οι οποίες συντελούνται είναι καινοφανείς, νέου τύπου διαδικασίες. Οι συνυπεύθυνοι της οκταετίας του κ. Σημίτη αλλάζουν κουστούμι από την κυβερνητική γκαρνταρόμπα για τις ανάγκες των προεκλογικών παραστάσεων. Αυτό δεν είναι προοδευτικός εκσυγχρονισμός, αυτό είναι το παλιό γνωστό μακιγιάζ του παλαιοκομματισμού .Είναι φανερό ο μέχρι και σήμερα καταλληλότερος για πρωθυπουργός κατά τις δημοσκοπήσεις δραπετεύει για να μην λογοδοτήσει και πάλι κατά τις δημοσκοπήσεις υποδεικνύεται ο καταλληλότερος διάδοχός του.

Αναρωτιέμαι ποια σχέση έχουν όλα αυτά με τις δημοκρατικές διαδικασίες. Ποια σχέση έχουν όλα αυτά με τη δημοκρατική αυτονομία του πολιτικού μας συστήματος .

Σ' αυτό το σκηνικό δεν χωράνε οι νέοι και οι νέες του 21ου αιώνα, δεν μπορεί οι προοδευτικοί πολίτες να χρησιμοποιούνται ως κομπάρσοι. Όταν όλα γύρω μας αλλάζουν και πολλά πράγματα αλλάζουν στην Ελλάδα, το πολιτικό μας σύστημα δυστυχώς γυρνάει πίσω και αναβιώνει ένα σκηνικό της δεκαετίας του '60 και της δεκαετίας του '70.

Βεβαίως δεν γίνεται καμία συζήτηση για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, δεν γίνεται καμιά συζήτηση για τις προγραμματικές λύσεις μιας διαφορετικής πολιτικής που χρειάζεται ο τόπος .Κυριαρχεί ο βυζαντινισμός και η παραπολιτική της διαδοχολογίας και των εξωθεσμικών κέντρων.

Είναι φανερό ότι απέναντι σ' αυτό το κλίμα που αλλοτριώνει τα πάντα χρειάζεται μια αποφασιστική απάντηση. Και αποφασιστικής σημασίας παράγοντας είναι η ενωτική ριζοσπαστική παρέμβαση της Ανανεωτικής Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας. Για να στηριχτεί ένας διαφορετικός τρόπος άσκησης της πολιτικής, για να στηριχτεί μια διαφορετική προγραμματική αντιμετώπιση των προβλημάτων για να επιδιωχθούν διαφορετικοί συσχετισμοί, την ώρα που το πολιτικό μας σύστημα αλλοτριώνεται ακόμα περισσότερο και μεταλλάσσεται σε μια τηλεοπτική δημοκρατία, που επιδιώκει την κοινωνία του θεάματος και όχι την κοινωνία των πολιτών .Η ώρα της Αριστεράς είναι τώρα και για την ανανέωση του πολιτικού συστήματος και για την αντίσταση στο νεοφιλελευθερισμό, στο δικομματισμό και στα εξωθεσμικά κέντρα .

To Γραφείο Τύπου