Skip to main content.
11/10/2009

Πέντε "μπορούμε" και πέντε "πρέπει" || άρθρο του Πάνου Τριγάζη στην ΑΥΓΗ

Πολλά μηνύματα πηγάζουν από τις πρόσφατες εκλογές για την πολιτική μας ζωή και τον δικό μας χώρο, τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάναμε έναν προεκλογικό αγώνα δύσκολο, που όταν τον ξεκινούσαμε πολλοί μας είχαν «ξεγραμμένους». Η επομένη των εκλογών είναι για μας μια πιο αισιόδοξη μέρα, που φέρνει μαζί της τα ακόλουθα «μπορούμε» και «πρέπει»:

Μπορούμε και πρέπει να στηριζόμαστε στον κόσμο της αριστεράς, που “δεν βολεύεται με λιγότερο ουρανό”. Αυτόν τον κόσμο εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στο ντιμπέιτ - σημείο καμπής του προεκλογικού αγώνα - και τα πήγε περίφημα. Σ' αυτόν οφείλουμε να προσφεύγουμε πιο συχνά και να ρωτάμε τη γνώμη του, με δημοψηφίσματα ή με όποιες άλλες συμμετοχικές διαδικασίες.

Μπορούμε να προχωρήσουμε ως μια αριστερά όχι μόνο των κοινωνικών, οικολογικών και φιλειρηνικών αντιστάσεων, αλλά και των εναλλακτικών προτάσεων. Ως τέτοια αριστερά, ριζοσπαστική και ανανεωτική, δώσαμε την εκλογική μάχη παρουσιάζοντας προτάσεις για όλα τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, καθώς και για την εξωτερική πολιτική.

Μπορούμε να είμαστε δύναμη ενότητας της αριστεράς στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, κάτι που ήρθε να επιβεβαιώσει η πολυσήμαντη παρουσία στην κεντρική προεκλογική μας συγκέντρωση του ηγέτη της Γερμανικής Αριστεράς και προέδρου του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς σ. Λόταρ Μπίσκι.

Μπορούμε να βρίσκουμε τον δρόμο της ενότητας μέσα στη διαφορετικότητα, αναγνωρίζοντας τα λάθη μας και υπερβαίνοντας προβλήματα στη βάση αρχών και κοινών στόχων. Κάτοχοι της απόλυτης αλήθειας και του αλάθητου δεν υπάρχουν σε μια αριστερά πολυφωνική, που πρέπει να προχωρεί συνθέτοντας απόψεις, κουλτούρες και εμπειρίες.

Μπορούμε να εμπιστευτούμε μια γενιά νέων και αξιόλογων στελεχών, που διαθέτει ο χώρος μας όπως φάνηκε και στις εκλογές. Αυτός είναι ο δρόμος προς το μέλλον.

Πρέπει να διεκδικήσουμε μετεκλογικά όσα προτείναμε προεκλογικά, συνδυάζοντας την κοινοβουλευτική παρουσία με την δράση στα κινήματα και ευρύτερα στην κοινωνία. Μόνο έτσι θα είμαστε μια αριστερή ριζοσπαστική προγραμματική, αλλά και αποτελεσματική αντιπολίτευση.

Πρέπει να επιμείνουμε στον στόχο: «αλλάζουμε το τοπίο». Οι συσχετισμοί που κατέγραψαν οι εκλογές κάθε άλλο παρά δεδομένες είναι σε συνθήκες βαθιάς και πολυδιάστατης κρίσης. Στο χέρι μας είναι να υπάρξουν ανακατατάξεις προς τα αριστερά.

Πρέπει να είναι διαρκής η προγραμματική μας δουλειά. Να οργανώσουμε καλύτερα τις μάχες στον χώρο των ιδεών. Να αναπτύξουμε μια «ιντιφάντα» και στο πεδίο των αξιών, αρχίζοντας και από το δικό μας σπίτι.

Πρέπει να αναβαθμιστεί η ευρωπαϊκή διάσταση της πολιτικής και κινηματικής μας δράσης. Για να καταργηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και να αντικατασταθεί από ένα σύμφωνο για την αειφόρο ανάπτυξη και την πλήρη απασχόληση χρειάζονται όλες οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής αριστεράς. Για να αντιμετωπίσουμε τον κύριο Αλμούνια, δεν αρκεί να δίνουμε μάχες στην Αθήνα, πρέπει και στις Βρυξέλλες. Για την αναζήτηση ειρηνικών λύσεων στα προβλήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως και για το Κυπριακό, το ευρωπαϊκό πεδίο είναι πιο ευνοϊκό. Για να πολεμήσουμε το ΝΑΤΟ χρειάζεται ένα πανευρωπαϊκό μέτωπο αγώνα από τη Λισσαβώνα ως τη Μόσχα και από το Δουβλίνο ως τη Λευκωσία.

Πρέπει - και είναι δυνατόν - να ανοίξει μια νέα περίοδος για τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που αφορά και «τα του οίκου μας» και τη δράση μας στην κοινωνία. Τα προβλήματα λειτουργίας και συμπεριφορών, που μας καταταλαιπώρησαν επί μήνες, δεν εξαλείφθηκαν μετεκλογικά και απαιτούν αντιμετώπιση με συλλογικό και δημοκρατικό τρόπο. Ας μην εφησυχάσουμε.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ και υπεύθυνος του τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής