Skip to main content.
11/10/2009

Ηρώ Διώτη: "Οι αγρότες στο προσκήνιο της κεντρικής πολιτικής" || συνέντευξη στον Ανδρέα Παπαδόπουλου, ΑΥΓΗ

"Το αγροτικό ζήτημα είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεδία για πολιτική δράση", επισημαίνει στην "Αυγή" η νεοεκλεγείσα και μόλις 30 ετών βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη, προσθέτοντας ότι "το γεγονός ότι έχει ανοίξει ήδη η συζήτηση για τα stages είναι μια πρώτη νίκη της αριστεράς".

Για την αριστερά, η πολιτική δεν είναι καριέρα, είναι μέσα στη ζωή μας. Αυτό που διαφέρει είναι η θέση απʼ την οποία κάθε φορά δίνεις τη μάχη. Στην περίπτωσή μου, η πολιτική βεβαίως αλλάζει τη ζωή μου, το πιο σημαντικό όμως είναι το βάρος της ευθύνης που νιώθω από την εμπιστοσύνη των συμπολιτών και των συντρόφων μου. Θα προσπαθώ αυτή την ευθύνη να την μοιραστώ μαζί τους, να δουλέψουμε συλλογικά σε όλη την Θεσσαλία και πιστεύω πως καμία στιγμή δεν θα ξεχάσω πόσο σκληρή είναι η καθημερινότητα όλων μας.

Μια καθημερινότητα που σου στερεί χρόνο, που δουλεύεις πολύ, που δεν αμείβεσαι για το έργο που παράγεις, που σου στερεί την αξιοπρέπειά σου. Πόσο μεγάλη ήταν η διαδρομή από τον ιδιωτικό τομέα στη Βουλή, λίγη σημασία έχει. Αυτό που έχει σημασία είναι η διαδρομή που θα διανύσει η ριζοσπαστική και ανανεωτική αριστερά για να αλλάξει τους συσχετισμούς στην κοινωνία, να εμπνεύσει τον κόσμο για να την εμπιστευτεί, να δώσει απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα του τόπου. Δύσκολη διαδρομή, αλλά τελικά όμορφη, όπως είναι όλοι οι αγώνες της αριστεράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα δεν εμφανίστηκε ξαφνικά ένα μήνα πριν από τις εκλογές, αλλά είχε μια έντονη παρέμβαση στα ζητήματα που απασχολούσαν τον νομό όλο το προηγούμενο διάστημα, κυρίως από το 2006 και μετά. Η παρουσία του αυτή έδωσε και τη δυνατότητα να ανεβάσει τα τοπικά του ποσοστά και να καταφέρει μετά από 13 χρόνια να έχει βουλευτή, όχι μόνο για τη Λάρισα, αλλά και για ολόκληρη τη Θεσσαλία. Κυρίως επιβράβευσαν τη συλλογική δουλειά όλων των ανθρώπων της αριστεράς, που όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά προσπάθησαν να αναδείξουν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσουν καθημερινές και σημαντικές μάχες. Ο καινούργιος αέρας και η ελπίδα που φέρνει η αριστερά, σηματοδοτείται και από νέα πρόσωπα, που, μαζί με συντρόφους που έχουν εμπειρία και την κουβαλούν χρόνια στην πλάτη τους, ανοίγουν νέους δρόμους για το αριστερό κίνημα.

Το σημαντικό είναι ότι με την εκλογή τεσσάρων βουλευτών από την Περιφέρεια δίνεται στο ΣΥΡΙΖΑ η ευκαιρία να βάλει σε πρώτη προτεραιότητα το αγροτικό ζήτημα και το ζήτημα συνολικά της ανάπτυξης της υπαίθρου και να αναδείξει κοινοβουλευτικά τις προτάσεις που επεξεργάστηκε το προηγούμενο διάστημα ανοίγοντας ένα διάλογο με τον αγροτικό κόσμο. Το αγροτικό ζήτημα είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεδία για πολιτική δράση, γιατί περικλείει πολλά διαφορετικά κομμάτια της πολιτικής, εργασιακό, οικονομία, φεμινιστικό, περιβαλλοντικό.

Γι\' αυτό είναι και από τα πιο δύσκολα. Η βουλευτική έδρα δίνει φωνή σε αυτή την παραμελημένη κοινωνία της υπαίθρου και την κάνει να ακούγεται δυνατότερα σε όλη τη χώρα. Για την ελληνική κοινωνία, οι νέοι που ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο νιώθουν πως είναι αόρατοι. Ίσως ένας από τους βασικούς στόχους μας πρέπει να είναι να συναντήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, να διεκδικήσουμε μαζί τους, να τους εμφανίσουμε τους ίδιους, μαζί με τα αιτήματά τους, με τις ανάγκες τους στο προσκήνιο της κεντρικής πολιτικής σκηνής και να προσπαθήσουμε μαζί για ένα νέο, ισχυρό συνεταιριστικό και αγροτικό κίνημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε στην προεκλογική περίοδο να θέσει το πραγματικό επίδικό της κοινωνίας και κυρίως των νέων ανθρώπων, που είναι οι απαξιωμένες εργασιακές τους σχέσεις και συνεπώς η απαξιωμένη τους καθημερινότητα. Το ερώτημα αν όλα αυτά είναι νόμιμα αλλά αν είναι και ηθικά δεν ήταν και δεν είναι απλώς ένα έξυπνο λογοπαίγνιο. Είναι η ουσία για όλα τα παραπάνω. Στριμώξαμε την προηγούμενη και την τωρινή κυβέρνηση, που δεν είχαν τίποτα να απαντήσουν και απλώς μασούσαν τα λόγια τους.

Καταφέραμε να προβάλουμε τις προτάσεις μας και να κάνουμε όλη την κοινωνία να μιλάει γι\' αυτό. Πλέον δεν μπορεί η νέα κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα. Πρέπει να δώσει απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι, για το αν σκοπεύει να κυνηγήσει την ανασφάλιστη εργασία, για το αν τα stages θα τα χρησιμοποιήσει για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας ή θα συνεχίσει κρατώντας χιλιάδες νέους όμηρους 2 και 3 χρόνια με μισθό πείνας, για το αν θα εξακολουθήσουν τα μπλοκάκια ή θα προσλαμβάνονται εργαζόμενοι με κανονικές συμβάσεις εργασίας. Κι αυτή η συζήτηση που έχει ανοίξει ήδη, είναι μια πρώτη νίκη για την αριστερά.