Skip to main content.
11/10/2009

Δείγμα γραφής || άρθρο του Αγγελου Μανταδάκη στην ΑΥΓΗ

Το εκλογικό σύστημα στην Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν ισχυρό εργαλείο επηρεασμού των συσχετισμών και διαμόρφωσης των πολιτικών εξελίξεων.

Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε μια ακόμη αλλαγή του εκλογικού νόμου, που μάλιστα θα ισχύσει από τις επόμενες κιόλας εκλογές αν υπάρξει -όπως είναι πολύ πιθανό- συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία.

Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων φλερτάρουν εδώ και καιρό με κάποιες εκδοχές του γερμανικού μοντέλου. Πρόκειται για μικτό σύστημα, όπου οι μισοί βουλευτές του γερμανικού κοινοβουλίου εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες με το πλειοψηφικό, ενώ οι άλλοι μισοί εκλέγονται από τις ομοσπονδιακές λίστες των κομμάτων με αναλογική.

Μια εφαρμογή του γερμανικού μοντέλου στη χώρα μας, δηλαδή με 150 ή 200 μονοεδρικές περιφέρειες, θα σημάνει τον αποκλεισμό της αριστεράς από αυτές, αφού προφανώς δεν θα έχει τύχη λόγω του πλειοψηφικού. Οι υποψήφιοι της αριστεράς και των μικρών κομμάτων θα μπορούν να διεκδικήσουν την εκλογή τους μόνο στις υπόλοιπες 100 ή 150 έδρες που θα αφορούν την επικράτεια.

Έτσι, με βάση τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, αν οι έδρες επικρατείας ήταν 100 και ίσχυε η απλή αναλογική, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε 5 βουλευτές, το ΚΚΕ 8 και ο ΛΑΟΣ 6. Μικρές οι διαφορές αν οι έδρες επικρατείας ήταν 150: ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε 7 βουλευτές, το ΚΚΕ 11-12 και ο ΛΑΟΣ 8-9. Στη πρώτη περίπτωση τα δύο μεγάλα κόμματα θα μοιράζονταν 281 έδρες, ενώ στη δεύτερη 272 με 274!

Η επίκληση της εξυγίανσης της δημόσιας ζωής από το μαύρο χρήμα με την κατάργηση των μεγάλων και πολυδάπανων για τους υποψηφίους περιφερειών -όπως η Β' Αθήνας- δεν ευσταθεί. Το μαύρο πολιτικό χρήμα διακινείται, όπως αποδείχθηκε, απευθείας προς τα ταμεία των κομμάτων που διαχειρίζονται την εξουσία, άρα δεν σχετίζεται με το μέγεθος των περιφερειών.

Η μόνη πραγματική λειτουργία ενός εκλογικού συστήματος στην κατεύθυνση που εννοούν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., είναι αυτή της περιθωριοποίησης της αριστεράς. Με τον ασφυκτικό περιορισμό αλλά και τη στρέβλωση της εκπροσώπησής της, αφού δεν θα διαθέτει περιφερειακούς βουλευτές.

Η αριστερά θα έχει να επιλέξει ανάμεσα στην κοινοβουλευτική της συρρίκνωση και την αναγκαστική συνεργασία της με το ΠΑΣΟΚ, ώστε να εξασφαλίσει την εκλογή κάποιων βουλευτών από τις περιφέρειες.

Δεν γνωρίζουμε το κυβερνητικό σχέδιο και την εκδοχή του γερμανικού μοντέλου που θα υιοθετήσει. Ωστόσο ο εκλογικός νόμος, που όπως δεσμεύτηκε ο Γ. Παπανδρέου θα ενταχθεί στις προτεραιότητες των εκατό πρώτων ημερών, θα αποτελέσει δείγμα γραφής για τις προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά το πολιτικό σύστημα και τη στάση της απέναντι στην αριστερά.

Μόνη πραγματικά δημοκρατική και τολμηρή επιλογή για την κυβέρνηση είναι η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής.