Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/10/2009

Εκτίμηση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ για το αποτέλεσμα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009

Συνεδρίασε σήμερα 8/10/2009 η Π.Γ. του ΣΥΝ με θέμα: «ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ 4/10/2009»


Α. Η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε ομόφωνα, οι εκτιμήσεις της να είναι μία συμβολή στην γενικότερη συζήτηση που θα διεξαχθεί στο κόμμα. Οι πολιτικές Κινήσεις και οι Νομαρχιακές Επιτροπές, με βάση τις δικές τους εμπειρίες, θα συζητήσουν και θα εξειδικεύσουν τα συμπεράσματα τους για το εκλογικό αποτέλεσμα και την παρουσία μας. Η Πολιτική Γραμματεία επιδιώκει η συζήτηση αυτή να αφορά σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κόσμο της Αριστεράς. Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή θα συνεδριάσει στις 24 και 25 Οκτωβρίου. Εκεί, αφού λάβει υπόψη της τις παρατηρήσεις των μελών και των οργανώσεων του κόμματος, θα διατυπώσει τα οριστικά της συμπεράσματα και θα θέσει τις βασικές κατευθύνσεις της δράσης μας το επόμενο διάστημα.

Β. Οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου διεξήχθησαν εν μέσω οικονομικής κρίσης και με βασικό διακύβευμα τον τρόπο εξόδου. Καμία άλλη εκλογική αναμέτρηση δεν είχε τόσο ξεκάθαρο περιεχόμενο όσο αυτή. Η πρόωρη προκήρυξη των εκλογών ήταν αποτέλεσμα των μεγάλων αδιεξόδων της συντηρητικής κυβέρνησης της Ν.Δ., και της αντιλαϊκής της πολιτικής, αλλά και των πιέσεων που ασκούνταν από διάφορα κέντρα διαφορετικών και πολλαπλών συμφερόντων για ένα νέο «αποσαφηνισμένο» πολιτικό τοπίο με τη σφραγίδα των νεοφιλελεύθερων επιλογών.

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, στα ζητήματα της κρίσης κινήθηκαν στο γενικότερο πλαίσιο των νεοφιλελεύθερων επιλογών και εμφάνισαν προεκλογικά περιορισμένα μόνο στοιχεία προγραμματικών προτάσεων. Δεν κατατέθηκε από τα δύο κόμματα εξουσίας σε καμία φάση ένα σαφές και ολοκληρωμένο πρόγραμμα συνολικής διεξόδου από την κρίση. Προτάσεις εμφανίστηκαν, κατά κανόνα συμπληρωματικές και όχι ανταγωνιστικές μεταξύ τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε μια αντίπαλη προς το δικομματισμό και το νεοφιλελευθερισμό, προγραμματική πρόταση αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης και εξόδου από αυτήν. Με κυρίαρχο μέλημα τη δημιουργία μιας ασπίδας προστασίας της κοινωνίας και των εργαζομένων, ο ΣΥΡΙΖΑ είδε τις ανάγκες των πολλών ως βάση για τη συγκρότηση πολιτικών διεξόδου από την κρίση, ως εργαλείο για τη δημοκρατική, περιβαλλοντική, οικονομική ανασυγκρότηση της κοινωνίας.

Σε όλη την προεκλογική περίοδο, αναπτύξαμε αναλυτικά τις προτάσεις μας σε επιμέρους τομείς. Με το εκλογικό μας πρόγραμμα φέραμε στο επίκεντρο του αγώνα μας την κρίση - την υπαρκτή κρίση όπως τη βιώνουν οι εργαζόμενοι, οι πολίτες, η κοινωνία ως μια κρίση πρωτίστως της απασχόλησης, των εργασιακών σχέσεων, του εισοδήματος, της κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων, του κοινωνικού κράτους, του περιβάλλοντος, μια βαθιά τριπλή δομική καπιταλιστική κρίση - οικονομική, κοινωνική, οικολογική.

Διαμορφώσαμε και καταθέσαμε ενιαίο και ρεαλιστικό σχέδιο διεξόδου και ανάκαμψης σε ευθεία αντίθεση με τους στόχους του δικομματισμού και σε αντιστοιχία με τους προγραμματικούς και κοινωνικούς στόχους της σύγχρονης ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς.

2. Το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ότι ο ελληνικός λαός με ηχηρό τρόπο καταδίκασε την πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση της ΝΔ. Η Ν.Δ. υπέστη συντριπτική εκλογική ήττα, σημειώνοντας το χαμηλότερο εκλογικό ποσοστό από τη μεταπολίτευση. Η εκλογική κατάρρευση της Ν.Δ., ως συνέπεια της πολιτικής της, αποδεικνύει την απόρριψη της συντηρητικής ατζέντας από την κοινωνία και ωθεί το συντηρητικό χώρο σε βαθιά κρίση με άγνωστες ακόμα συνέπειες. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η δράση του ΣΥΡΙΖΑ που με την συνεπή του στάση όλα τα προηγούμενα χρόνια αποκάλυψε και στη Βουλή αλλά και με τη στήριξη του στους κοινωνικούς αγώνες την αδιέξοδη αντιλαϊκή νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ν.Δ.

3. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές με ισχυρό ποσοστό και μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η νίκη του ΠΑΣΟΚ ήλθε περισσότερο ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης της Ν.Δ., και όχι ως συνέπεια αποτελεσματικής αντιπολιτευτικής τακτικής και επιβράβευσης ενός εναλλακτικού σχεδίου διεξόδου από την κρίση. Η ακραία, συντηρητική φρασεολογία της Ν.Δ. έδωσε το περιθώριο στο ΠΑΣΟΚ να μοιράσει απλόχερα ελπίδες και διαβεβαιώσεις για ένα νέο ξεκίνημα, χωρίς όμως συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρά την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δεν έχει πίστωση χρόνου. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα καλείται να αντιμετωπίσει τα μεγάλα ζητήματα, σε επίπεδο οικονομίας, κοινωνίας και περιβάλλοντος. Το συνοπτικό ασαφές πρόγραμμα που παρουσίασε την προεκλογική περίοδο δεν παρέχει εγγυήσεις για καλυτέρευση της θέσης των εργαζομένων, των αγροτών, των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών και βιοτεχνών, της νεολαίας. Αντιθέτως δημιουργεί ανησυχίες για ενδεχόμενη συνέχιση αδιέξοδων πολιτικών.

4. Το ΚΚΕ παρουσίασε κάμψη σε σχέση με τα ποσοστά του 2007 και των ευρωεκλογών του 2009. Η ηγεσία του ΚΚΕ έχει μορφοποιήσει μια συγκεκριμένη πολιτική τακτική, που απομονώνει αριστερούς αγωνιστές και αγωνίστριες, από την αναγκαία ενωτική δράση υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων. Οι εκλογές έδειξαν ότι αυτή η τακτική φθάνει στα όριά της. Δεν πείθει τον αριστερό κόσμο, ότι οι κοινωνικοί αγώνες ωφελούνται από την κομματική περιχαράκωση και είναι φανερό ότι η προσπάθεια ηγεμόνευσης του πολιτικού χώρου της αριστεράς, μέσω της διάλυσης και κατασυκοφάντησης των άλλων αριστερών δυνάμεων, είναι αδιέξοδη και αναποτελεσματική.

5. Ο ΛΑΟΣ, αν και δεν κατάφερε να έχει τα εκλογικά οφέλη που προσδοκούσε, για άλλη μια φορά αύξησε δυνάμεις και εκλογική επιρροή. Σήμερα αναδεικνύεται ως δύναμη που και στο μέλλον θα ασκεί πίεση σε ακραία συντηρητικές κατευθύνσεις, στηριγμένο σε φοβικά κοινωνικά σύνδρομα, αλλά και την αδυναμία τμήματος της κοινωνίας που, πιεσμένο αφόρητα και αναζητώντας λύσεις, αναδιπλώνεται σε ακραίες δεξιές και λαϊκίστικες πολιτικές συμπεριφορές.

6. Αύξηση των δυνάμεών τους σημείωσαν και οι Οικολόγοι - Πράσινοι αλλά δεν κατάφεραν, λόγω εκλογικού νόμου, να έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Είναι φανερό ότι ο χώρος της πολιτικής οικολογίας θα διαδραματίσει ρόλο στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα, προσπαθώντας να αντιστοιχηθεί με κοινωνικά στρώματα που -από προοδευτική σκοπιά- αναζητούν διέξοδο από το σημερινό πολιτικό σύστημα. Στις εκλογές διεκδίκησαν θετικά αλλαγές συμπεριφορών σε δημοκρατικό και οικολογικό επίπεδο, αλλά προσπάθησαν να κερδίσουν υποστήριξη στη βάση μιας «ουδέτερης» πολιτικής πρότασης χωρίς αμφισβήτηση του πυρήνα του πολιτικού συστήματος.

Αντικειμενικά υπάρχουν προϋποθέσεις συνάντησης μας με το χώρο της ριζοσπαστικής οικολογίας και σε προγραμματικό επίπεδο και στο επίπεδο των κοινωνικών αγώνων και χρειάζεται με επιμονή να εργασθούμε σε αυτή την κατεύθυνση ενισχύοντας και τα δικά μας οικολογικά χαρακτηριστικά.

7. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μια σκληρή μάχη υπό δυσμενείς συνθήκες. Συνθήκες που δημιουργήθηκαν τόσο από τη συντονισμένη επίθεση αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, όσο και από δικά μας λάθη και παραλείψεις, ιδιαίτερα μετά από την κακή διαχείριση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και τα όσα απαράδεκτα ακολούθησαν.

Ο ΣΥΝ συνέβαλλε αποφασιστικά ώστε η εκλογική μάχη να δοθεί με ενωμένο και αποφασιστικό τρόπο. Στηριγμένοι στις συνεδριακές αποφάσεις βρήκαμε τρόπους για να ξεπεραστούν καταστάσεις που φαίνονταν αδιέξοδες, δώσαμε τον αγωνιστικό τόνο στις καθολικές προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ, μοχθήσαμε για να ξεπεραστούν δυσκολίες.

8. Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι θετικό. Δεν συνιστά νίκη, αλλά δείχνει ότι ο χώρος της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς είναι εδώ, και όχι μόνο αντέχει, αλλά δημιουργεί τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις ώστε να αναδιαμορφωθεί το πολιτικό τοπίο σε βάρος του δικομματισμού.

Το θετικό αποτέλεσμα οφείλεται σε 4 βασικούς παράγοντες:

α. Στην αποφασιστική, περήφανη και πεισματική δράση του κόσμου της Αριστεράς. Χαιρετίζουμε τον αριστερό κόσμο που αντιστέκεται και δημιουργεί συνεχώς νέες ευκαιρίες. Χαιρετίζουμε τις γυναίκες και τους άνδρες, τη νέα γενιά που χωρίς καμιά ιδιοτέλεια στελέχωσαν τα αριστερά ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Χαιρετίζουμε όλα τα μέλη του ΣΥΝ που με ακούραστη και επίμονη δράση σε κάθε σημείο της Ελλάδας και το εξωτερικό απέδειξαν πως η Αριστερά είναι ανάγκη αλλά και το μέλλον της κοινωνίας.

β. Στην σωστή εκλογική τακτική που στηρίχθηκε στην αναλυτική προγραμματική αντιπαράθεση προς τις νεοφιλελεύθερες προτάσεις και στη θετικότατη έκφρασή της από την ηγεσία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ.

γ. Στην αποφασιστική συμβολή της ομάδας Πολιτικού Σχεδιασμού, η οποία στηριγμένη στην ανάδειξη των κοινωνικών προβλημάτων βοήθησε ώστε να δοθεί η εκλογική μάχη στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών προτάσεων, να αποκαλυφθούν τα ερωτήματα που αφέθηκαν σκοπίμως αναπάντητα από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, να δοθούν πειστικές απαντήσεις στα πιεστικά προβλήματα της κοινωνίας και να προβληθούν οι δικές μας προτάσεις.

δ. Στη διαμόρφωση ενωτικού αγωνιστικού κλίματος στις γραμμές μας με πνεύμα συντροφικής αλληλεγγύης.

Ζητήσαμε την ψήφο των πολιτών με τη βαθιά συναίσθηση της ευθύνης μας, αλλά και την πεποίθηση ότι στα σχέδια του δικομματισμού πρέπει να αντιπαρατεθούν οι μέγιστες δυνατές κοινωνικές και πολιτικές αντιστάσεις, ότι τα σχέδια αυτά μπορούν και πρέπει να ανατραπούν. Όχι μόνο διότι οδηγούν σε πιο βαθιές κοινωνικές ανισότητες αλλά και γιατί, υποβαθμίζοντας την εργασία και το περιβάλλον, καταστρέφουν το μέλλον και τις βάσεις μιας ουσιαστικής και βιώσιμης ανάκαμψης της απασχόλησης, των εισοδημάτων, της παραγωγής και των επενδύσεων.

Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι οι αναγκαίες αντιστάσεις αλλά και η ανατροπή των συντηρητικών σχεδίων απαιτούν όχι μόνο την κοινή ενωτική δράση την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως κεντρικό του στόχο, αλλά και ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο και το αντίστοιχο πρόγραμμα για τη συγκρότηση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, για την αλλαγή της κοινωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αξιοποιήσει την εκλογική του δύναμη για να κάνει πιο αποτελεσματική την πολιτική του στήριξη στους κοινωνικούς αγώνες, αλλά και για να προωθήσει την εναλλακτική πολιτική του πρόταση που βέβαια θα δοκιμάζεται στους κοινωνικούς χώρους.

Η ισχυρή παρουσία της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς μέσα στη Βουλή αποσκοπεί στην άσκηση μιας αριστερής προγραμματικής αντιπολίτευσης. Βασικός στόχος μας είναι να μπει τέρμα στη δικομματική εναλλαγή. Ο δικομματισμός, όσο και αν φαίνεται να διατηρείται σε σχετικά υψηλά ποσοστά, διέρχεται βαθιά κρίση, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλη την Ευρώπη, όπως φάνηκε στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις της Γερμανίας και της Πορτογαλίας, όπου οι κυρίαρχες δυνάμεις απώλεσαν την παντοδυναμία του παρελθόντος, ενώ ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Αριστεράς.

Στοχεύουμε, επίσης, στην αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και στην ενίσχυση της Αριστεράς, στη συνολική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού της χώρας μας. Οι πρόσφατες εκλογές άλλωστε έδειξαν ότι περισσότερο από το 60% του ελληνικού λαού απέρριψε την κυβέρνηση της Ν.Δ. και την πολιτική της, εκφράζοντας ταυτόχρονα ανάγκες και προσδοκίες για ένα διαφορετικό πλαίσιο πολιτικής. Μιας πολιτικής που μπορεί να συνδυάζει τις αντιστάσεις, τις διεκδικήσεις, αλλά και τις συγκεκριμένες προγραμματικές προτάσεις για την προστασία της κοινωνίας από την κρίση και για έναν νέο προσανατολισμό, ήδη από σήμερα αλλά και για το μέλλον, με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων, την ενεργητική προστασία του περιβάλλοντος, τη δημιουργία μιας κοινωνίας ελεύθερων και ίσων πολιτών και την υπεράσπιση της δημοκρατίας.

Αυτές τις κοινωνικές προσδοκίες, η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν δίνει εγγυήσεις ότι θα εκφράσει και θα υλοποιήσει. Γι αυτό αναδεικνύεται σήμερα η πολιτική και κοινωνική αναγκαιότητα μιας ισχυρής Αριστεράς, στη Βουλή και στην κοινωνία.

9. Πριν τις εκλογές αλλά και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου εμφανίστηκαν σημαντικές αδυναμίες στην πολιτική μας συγκρότηση και δράση. Οι περισσότερες είναι γνωστές και έχουν από καιρό επισημανθεί. Έχει μεγάλη σημασία να ξεκινήσουμε να τις ξεπερνάμε με συλλογικότητα, δημοκρατικό πνεύμα και αλληλεγγύη. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρέπει να δρομολογήσουμε διαδικασίες που να εξασφαλίζουν ένα νέο συλλογικό και αποτελεσματικό πλαίσιο δράσης του κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Οι Π.Κ. του ΣΥΝ και οι Ν.Ε. πέρα από την αναγκαία αξιολόγηση της εκλογικής δράσης και την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στο χώρο ευθύνης τους, χρειάζεται να διατυπώσουν σκέψεις και προτάσεις για τα βήματα του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΚΠΕ στην πρώτη συνεδρίαση της χρειάζεται με τις αποφάσεις της να δρομολογήσει μια δυναμική πορεία που θα δώσει στην Αριστερά δυνατότητες να αλλάξει το πολιτικό τοπίο, ώστε να επηρεάζει καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις στη κατεύθυνση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που θα έχει τη σφραγίδα της.


 

Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού