Skip to main content.
12/10/2009

Απάντηση στην ομιλία της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κας.Κατερίνας Μπατζελή || άρθρο του Θανάση Πετράκου

«Με την επικοινωνιακού χαρακτήρα επίσκεψη στην Ηλεία της κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου, δεν αποζημιώνονται οι πυρόπληκτοι παραγωγοί»

Στην επικοινωνιακού χαρακτήρα επίσκεψη στην Ηλεία του κυβερνητικού κλιμακίου η αρμόδια υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Κατερίνα Μπατζελή έκανε λόγο για «… αναγέννηση της ελληνικής γεωργίας, που θα αξιοποιεί και δεν θα καταστρέφει το περιβάλλον, που δεν θα διεκδικεί σπατάλη χρηματοδοτικών πόρων, αλλά τη διαχείρισής τους…».

Η πραγματικότητα όμως κυρία Υπουργέ είναι πολύ σκληρή για τους πυρόπληκτους παραγωγούς και οφείλετε να πάρετε συγκεκριμένη θέση. Και η συγκεκριμένη θέση σημαίνει ισχυρή χρηματοδότηση (η οποία δεν είναι σπατάλη χρημάτων) για να αποζημιωθούν οι πυρόπληκτοι παραγωγοί της Πελοποννήσου και της Εύβοιας κατά 100% για την καταστροφή που υπέστησαν από τις πυρκαγιές του 2007.

Έχετε υποχρέωση να φέρετε άμεσα στη Βουλή νέα Κ.Υ.Α. η οποία θα αποζημιώνει κατά 100% χωρίς εξαιρέσεις και για την ανασύσταση των καλλιεργειών και για την απώλεια της φυτικής παραγωγής, ομοίως και για το ζωικό και το πάγιο κεφάλαιο. Διότι η αποζημίωση κατά 100% δεν είναι μόνο οικονομική ανακούφιση των πληγέντων, αλλά και σωτηρία του περιβάλλοντος και σωτηρία της υπαίθρου. Διότι η Κ.Υ.Α. του Αυγούστου του 2008 δεν αποζημίωνε ουσιαστικά τους πυρόπληκτους παραγωγούς.

Τονίζω τα πιο σημαντικά τα οποία οφείλετε να αλλάξετε ριζικά:

1) Να απαλείψετε το όριο του 15% και πάνω που περιέχονται στα άρθρα 3 και 23 της εν λόγω Κ.Υ.Α. ώστε οι παραγωγοί να αποζημιωθούν κατά 100% για τις ζημιές που υπέστησαν.

2) Επειδή το μεγάλο αίσχος αφορά τα όσα ορίζονται για την απώλεια της παραγωγής στο άρθρο 23, όπου η αποζημίωση δεν καλύπτει ούτε το 40% της απώλειας παραγωγής, οφείλετε να καλύψετε με συμπληρωματικά μέτρα το 100% της συνολικής ζημιάς, διαφορετικά η γεωργία και η κτηνοτροφία στις καμένες περιοχές θα εγκαταλειφθεί.

3) Πρέπει να αλλάξετε τη διάταξη ότι «δεν αποζημιώνονται για την απώλεια παραγωγής όσοι έχουν εξωγεωργικό εισόδημα μεγαλύτερο των 15.000 ?», διότι δεν ευθύνονται οι ιδιοκτήτες των κτημάτων για την καταστροφή της περιουσίας τους, αλλά η πολιτεία με τις ανεπάρκειές της. Πρέπει να απαλειφθεί η διάταξη για το εισόδημα των 15.000 ? και να ισχύσουν ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για την ανασύσταση.

4) Επιβάλλεται να αυξήσετε τα ποσά που δίνονται για την ανασύσταση, γιατί ούτε αυτά καλύπτουν τους παραγωγούς.

Επιπλέον πρέπει να στηριχτούν οι κτηνοτρόφοι, με δωρεάν ζωοτροφές, ώστε να μην αναγκάζονται να αφήσουν ελεύθερα τα κοπάδια τους στα καμένα δάση, γιατί αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή της φυσικής αναγέννησης των καμένων δασών.

Γενικότερα πρέπει το κράτος να αναλάβει άμεσα όλο το κόστος όχι μόνο της αποζημίωσης των ζημιών, αλλά και της στήριξης των πληγέντων σε βάθος χρόνου με την παροχή ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα.

Όλα αυτά απαιτούν ισχυρή χρηματοδότηση μέσα από την ύπαρξη ενός ειδικού ΠΕΠ για τους 6 πυρόπληκτους νομούς χρηματοδοτούμενο από εθνικούς πόρους και αξιοποιώντας όλες τις πηγές χρηματοδότησης από την Ε.Ε. (Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (Ε.Τ.Α.Ε.Α.), Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε., υπόλοιπα Γ* Κ.Π.Σ. 2000-2006, από το οποίο θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν αντιπυρικά -αντιπλημμυρικά έργα καθώς και οι συμπληρωματικές γεωργικές αποζημιώσεις. Και φυσικά από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και το εθνικό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και από συμπληρωματικούς εθνικούς πόρους) με σκοπό να υπάρξει οικονομική ανόρθωση των πυρόπληκτων περιοχών ώστε να μείνουν οι άνθρωποι στα χωριά τους.

Σε αυτά τα ζητήματα δεν απάντησε με την ομιλία του ούτε ο κ. Παπανδρέου ούτε η αρμόδια Υπουργός κα Μπατζελή.

Αυτά όμως απαιτούν οι πυρόπληκτοι παραγωγοί της Πελοποννήσου και της Εύβοιας. Για όλα αυτά τα ζητήματα ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα κι έξω από τη Βουλή θα δώσει και πάλι μάχη.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ
Μέλος της Ε.Γ. του ΣΥΝ