Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/10/2009

Σχετικά με τα ποσοστά της ανεργίας του Ιουλίου του 2009 που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΣΥΕ

Σχετικά με τα ποσοστά της ανεργίας του Ιουλίου του 2009 που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΣΥΕ, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την εξής δήλωση:

Ούτε η «μαγειρική» της ΕΣΥΕ μπορεί πλέον να κρύψει την δραματική άνοδο της ανεργίας στη χώρα μας, κυρίως των νέων, αφού ένας στους τέσσερις είναι άνεργος, και των γυναικών, αφού τα ποσοστά της ανεργίας τους είναι διπλάσια από το μέσο όρο.

Η πολιτική ευθύνη ανήκει στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ που δεν έβαλε κανένα εμπόδιο στις μαζικές απολύσεις και δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιμετώπισης της ανεργίας και στήριξης των ανέργων.

Το μέτρο που έχει εξαγγείλει η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τετράχρονη επιδότηση από τον ΟΑΕΔ των εργοδοτικών εισφορών επιχειρήσεων, οι οποίες θα προσλάβουν νέους σε ηλικία ανέργους, δεν αντιμετωπίζει αλλά ανακυκλώνει την ανεργία, αφού θα απολύονται μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι για να προσλαμβάνονται νεότεροι.

Η ανεργία, η οποία αναμένεται να αυξηθεί στη χώρα μας και το 2010 κατά 120.000 επιπλέον ανέργους δεν αντιμετωπίζεται ούτε με ευχολόγια ούτε με πολιτικές συμπληρωματικές με αυτές που εφάρμοσε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας την επόμενη πενταετία  με την δραστική αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, τις μαζικές προσλήψεις στην παιδεία, υγεία, κοινωνική προστασία, διαφύλαξη του περιβάλλοντος, με την καθιέρωση ρήτρας απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, όπου η χρησιμοποίηση δημόσιων πόρων πρέπει να συνοδεύεται από την υποχρέωση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Με την ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με την θέσπιση μέτρων για παρεμπόδιση των απολύσεων και με την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών.

To Γραφείο Τύπου