Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/10/2009

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ με αφορμή τα στοιχεία της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ για την έκρηξη των ακάλυπτων επιταγών και την καθίζηση των δημοσίων εσόδων

Με αφορμή τα στοιχεία για την έκρηξη των ακάλυπτων επιταγών που έδωσε στην δημοσιότητα σήμερα η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ και την καθίζηση των δημοσίων εσόδων, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:

Η εκτόξευση των ακάλυπτων επιταγών αποτελεί άλλη μια επιβεβαίωση της αρνητικής πορείας της οικονομικής δραστηριότητας. Σήμερα όλοι πια ομολογούν ότι η αγορά βουλιάζει. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση επιβάλλεται η κατάργηση της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ και η αντικατάστασή του από μια νέα δημόσια υπηρεσία που θα λειτουργεί με κοινωνικούς και αναπτυξιακούς όρους κάτω από δικαστικό και κοινωνικό έλεγχο.

Παράλληλα, έχει ωριμάσει η ανάγκη υιοθέτησης μιας στρατηγικής ελέγχου των τραπεζών με πρώτο βήμα τον πλήρη δημόσιο έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας. Βέβαια, η κυβέρνηση φαίνεται πως κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Μόλις χθες διέψευσε τις πληροφορίες περί συγχώνευσης της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αρνούμενη την δημιουργία ενός μικρού έστω δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα.

Την ίδια ώρα, παρατηρείται μια καθίζηση των δημοσίων εσόδων. Είναι φανερό πως η ελληνική οικονομία βαδίζει στο δρόμο μιας βαθιάς οικονομικής ύφεσης. Η αντιστροφή αυτής της πορείας περνά μέσα απʼ την υιοθέτηση μιας αναπτυξιακής πολιτικής με πρωταγωνιστικό τον ρόλο των δημοσιών επενδύσεων και με παράλληλη ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων και της απασχόλησης.

To Γραφείο Τύπου