Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
11/01/2004

11 Αριστερά Κόμματα ιδρύουν το Ευρωπαϊκό Αριστερό Κόμμα

11 αριστερά κόμματα από χώρες της Ευρώπης συμφώνησαν στο Βερολίνο την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος. Τα κόμματα αυτά υπέγραψαν στο Βερολίνο κείμενο με τον τίτλο «Μαζί για μια διαφορετική Ευρώπη - δημοκρατική, κοινωνική, οικολογική, ειρηνική».

Στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρονται οι λόγοι που οδήγησαν στην ίδρυση του Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος. Αποφασίστηκε το Ιδρυτικό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος να οργανωθεί τον Απρίλη του 2004.

Θα δοθούν σύντομα στη δημοσιότητα τα κείμενα της Πολιτικής Διακήρυξης και του Καταστατικού του νέου κόμματος.

Τα κείμενα θα συζητηθούν στα κόμματα που συναπαρτίζουν το Ευρωπαϊκό Αριστερό Κόμμα. Στο μεταξύ διάστημα θα γίνουν εκδηλώσεις με την παρουσία ηγετών των κομμάτων που συναπαρτίζουν το Ευρωπαϊκό Αριστερό Κόμμα.

Στην Ελλάδα εκδήλωση με την παρουσία των ηγετών προγραμματίζεται για τις αρχές Φεβρουαρίου.

Η πρωτοβουλία αυτή παραμένει ανοιχτή για την συμμετοχή και άλλων κομμάτων που παρευρέθηκαν στη συνάντηση του Βερολίνου με την ιδιότητα του παρατηρητή.

Τα κόμματα που υπέγραψαν το κείμενο είναι: Το Εσθονικό Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Εργατικό Κόμμα, το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, ο Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας, η Κομμουνιστική Επανίδρυση-Ιταλία, Αριστερά-Λουξεμβούργο, Αυστριακό Κομμουνιστικό Κόμμα, Σλοβάκικο Κομμουνιστικό Κόμμα, Ενωμένη Αριστερά της Ισπανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας (Τσεχία), Κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (Τσεχία), Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού Γερμανίας.

Τον Συνασπισμό στη συνάντηση του Βερολίνου εκπροσώπησαν οι Ν.Χουντής, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος για την εξωτερική και ευρωπαϊκή πολιτική, ο Στ.Παππάς, μέλος της ΚΠΕ και ο Π.Τριγάζης, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και στελέχη του ΣΥΝ από τη Γερμανία.

To Γραφείο Τύπου