Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/10/2009

Δελτίο τύπου του Γ.Τόλιου για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Η εξασφάλιση των κοινωνικών αναγκών της «διατροφής-υγείας-περιβάλλοντος», προϋποθέτει πολιτικές που οι άνθρωποι και το περιβάλλον να μπουν πάνω από τα κέρδη.

Στην ημερίδα με θέμα «Διατροφή-Υγεία-Περιβάλλον», που διοργάνωσε το «Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών» (ΠΑΚΟΕ), με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής», ο Τόλιος Γιάννης, μέλος της Ε.Γ. του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Η εξασφάλιση των κοινωνικών αγαθών της διατροφής, υγείας και περιβάλλοντος, αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα και πρέπει να εξασφαλίζονται σε όλους τους πολίτες. Δυστυχώς οι στατιστικές είναι απογοητευτικές. Σήμερα πάνω από 1 δισεκατομμύρια άτομα στον κόσμο κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες υποσιτίζονται, ενώ 1,5 δισεκατομμύρια ζουν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα. Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην έλλειψη τροφίμων γενικά, αλλά στον άδικο τρόπο κατανομής τους μεταξύ χωρών και κοινωνικών τάξεων, που προωθεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Η βαθιά οικονομική κρίση και η συνακόλουθη διατροφική κρίση, έχουν αυξήσει τον αριθμό των φτωχών όχι μόνο στις αναπτυσσόμενες αλλά και στις αναπτυγμένες χώρες. Ταυτόχρονα οι πολυεθνικές τροφίμων και οι μεγάλες αλυσίδες Super-Markets, κερδοσκοπούν σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών. Η  δράση των καρτέλ είναι ιδιαίτερα εμφανής και στην ελληνική κοινωνία. Παράλληλα το κυρίαρχο μοντέλο παραγωγής τροφίμων με χρήση αγροχημικών σε συνδυασμό με τα διατροφικά σκάνδαλα, θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Τέλος οι πολυεθνικές βιοτεχνολογίας με την προώθηση των μεταλλαγμένων επιδιώκουν στο όνομα του μέγιστου κέρδους να θέσουν υπό ομηρία, παραγωγούς, καταναλωτές, χώρες και λαούς, δημιουργώντας ταυτόχρονα τεράστιους κινδύνους στην βιοποικιλότητα του πλανήτη.

Η απάντηση στη διατροφική κρίση, βρίσκεται στην αντιμετώπιση των αιτίων που τη γεννούν και πρώτα απʼ όλα με την εφαρμογή πολιτικών στήριξης των μικρομεσαίων αγροτών για παραγωγή ποιοτικών προϊόντων (βιολογικών, παραδοσιακών και ολοκληρωμένης διαχείρισης). Προστασία παραγωγών και καταναλωτών από τη δράση των καρτέλ και ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών στρωμάτων. Ενθάρρυνση του μοντέλου διατροφής που στηρίζεται στη «μεσογειακή δίαιτα». Ουσιαστικός έλεγχος της ποιότητας τροφίμων και πάταξη της νοθείας και αισχροκέρδειας. Απαγόρευση της χρήσης «γενετικά τροποποιημένων οργανισμών» στην παραγωγή τροφίμων και ζωοτροφών. Ενίσχυση του ρόλου των συνεταιρισμών σε όλους τους κρίκους της διατροφικής αλυσίδας και ιδιαίτερα των καταναλωτικών στην προμήθεια φθηνών και υγιεινών τροφίμων στα μέλη τους.

Απόρριψη της πολιτικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που διαιωνίζει τις ανισότιμες σχέσεις μεταξύ «πλουσίων» και «φτωχών» χωρών, κατάργηση του ντάμπινγκ, ριζική στροφή στην «κοινή αγροτική πολιτική» της ΕΕ υπέρ των μικρομεσαίων αγροτών. Προστασία του περιβάλλοντος, με τήρηση των δεσμεύσεων του Πρωτοκόλλου Κιότο, μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και ενίσχυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καταπολέμηση της μόλυνσης των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, προστασία δασών, ενίσχυσης πράσινου, κά. Τις συγκεκριμένες προτάσεις προωθεί ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ μέσα και έξω από τη Βουλή, στηρίζοντας παράλληλα τις κινητοποιήσεις μαζικών φορέων, ώστε τα κοινωνικά αγαθά της «Διατροφής-Υγείας-Περιβάλλοντος» να εξασφαλιστούν σε όλους τους πολίτες.

To Γραφείο Τύπου