Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/10/2009

Ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Φ. Κουβέλη στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

Ο  Φώτης Κουβέλης, στην ομιλία του στη Βουλή, για τις  προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Οι έλληνες πολίτες, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, απέρριψαν την πολτική που βάθυνε τις κοινωνικές ανισότητες, υποβάθμισε την εργασία και δεν διαμόρφωσε προοπτική για βιώσιμη ανάκαμψη της απασχόλησης, των εισοδημάτων, της παραγωγής και των επενδύσεων. Οι πολίτες διεκδικούν αλλαγή της συντηρητικής πολιτικής που σώρευσε προβλήματα και δημιούργησε αδιέξοδες καταστάσεις για την κοινωνία.

Ανεξάρτητα από διακηρυγμένες προθέσεις, τα προγράμματα και η πολιτική κρίνονται στην υλοποίησή τους. Εκεί  που αναδεικνύεται η ανάγκη ρήξεων και συγκρούσεων. Είναι αναγκαία η ριζική μεταρρύθμιση  του πολιτικού μας συστήματος με νέους θεσμούς, για την ενίσχυση της δημοκρατίας, της περιφερειακής συγκρότησης και της ανάπτυξης σε νέα πεδία κοινωνικής  δραστηριότητας.

Επιτακτική είναι η ανάγκη για την πολιτική που θα εξασφαλίζει τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου, με ουσιαστικά ανεξάρτητη δικαιοσύνη και ανεξάρτητους τους λειτουργούς της, με προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων.  Ο ελεγκτικός ρόλος της Βουλής πρέπει επί της ουσίας να διευρυνθεί. Ανεξάρτητα από τις υποχρεώσεις της μελλοντικής συνταγματικής αναθεώρησης για τον χωρισμό της Εκκλησίας από το Κράτος, είναι αναγκαίο να προωθηθούν άμεσα συνταγματικές ρυθμίσεις, επιτρεπτές συνταγματικά για τον κοινό νομοθέτη, που θα διακρίνουν  το ρόλο και τις αρμοδιότητες της Εκκλησίας  και θα τις χωρίζουν από εκείνες του Κράτους. Η αξίωση της κοινωνίας για διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος είναι παρούσα. Η διαμόρφωση θεσμών που θα θωρακίζουν τη χρηστή διοίκηση και θα αποτρέπουν τη διαπλοκή είναι σημαντικό ζητούμενο.Η χώρα έχει ανάγκη από μια ενιαία, ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του κράτους, με διοικητική αποκέντρωση, με ριζική φορολογική μεταρρύθμιση, με ανακατανομή πόρων και εξουσιών υπέρ των αυτοδιοικητικών θεσμών.

Είναι επιβεβλημένη η βαθιά τομή στο χώρο του δημόσιου τομέα, με δημόσια διοίκηση, που θα μετατραπεί  από τροχοπέδη κάθε παραγωγικής προσπάθειας  σε αποφασιστικό  συντελεστή της, με αξιοποίηση του δυναμικού της και την απελευθέρωσή της από καταναγκασμούς της εκτελεστικής εξουσίας.

Η ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά θέλει να επηρεάζει την ασκούμενη πολιτική προς όφελος της κοινωνίας. Με το περιεχόμενο των προγραμματικών της θέσεων και τη διεκδικητική προώθησή τους. Ο τόπος και οι πολίτες αναζητούν αλλαγή πολιτικής. Η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και στους κοινωνικούς αγώνες προσδιορίζεται και οριοθετείται με το πρόγραμμά του και τις πολιτικές του θέσεις. Επιδιώκουμε την προώθηση  θετικών ρυθμίσεων για την κοινωνία και τη διαμόρφωση  συνθηκών διεξόδου  από την ασφυκτική κατάσταση  για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Από αυτή τη θέση θα κρίνουμε τις ρυθμίσεις  που θα προωθήσει η Κυβέρνηση.

Θα αποκρούσουμε όμως, με όλη τη δύναμή μας,  ρυθμίσεις που αναπαράγουν τη συντηρητική πολιτική».