Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/10/2009

Ανακοίνωση Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΝ για τις προγραμματικές δηλώσεις της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μπατζελή

Ο εγκλωβισμός στη διαχειριστική λογική δεν είναι «Αγροτική μεταρρύθμιση»

Απόλυτα εναρμονισμένη με την αοριστολογία και την έλλειψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, εμφανίστηκε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μπατζελή κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων. Παρά την βαρύγδουπη εξαγγελία της λεγόμενης «αγροτικής μεταρρύθμισης», ο  εξωραϊσμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των επιλογών που προωθούνται για το 2013, καθώς και η σαφέστατη οριοθέτηση του «νέου» μοντέλου ανάπτυξης της υπαίθρου μέσα στις δημοσιονομικές δυνατότητες του σήμερα, αποδεικνύουν την προσήλωση στη πολιτική που οδήγησε σε κατάρρευση την αγροτική οικονομία και σε αποσύνθεση τον κοινωνικό ιστό την ύπαιθρο.

Η εμμονή στις επιταγές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που μάλιστα χαρακτηρίζεται σαν «σημαντικό μέρος» της εθνικής στρατηγικής, προδιαγράφει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η κυβερνητική αγροτική πολιτική. Αυτό αποδεικνύει και η παντελής έλλειψη έστω και απλής κριτικής στις επιλογές της προηγούμενης Κυβέρνησης της ΝΔ σε ότι αφορά τα μέτρα που υιοθετήθηκαν στα πλαίσια του Ελέγχου Υγείας της ΚΑΠ.

Ήδη, οι αντιπολιτευτικές «κορώνες» του ΠΑΣΟΚ, περί επαναδιαπραγμάτευσης  µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις από την πολιτική της Ν.Δ. σε κρίσιμους κλάδους (π.χ. καπνός), εξανεμίστηκαν από την πρώτη βδομάδα της  υπουργικής θητείας της κ. Μπατζελή. Ακόμα χειρότερα, στο σημερινό συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ η υπουργός ΑΑΤ, προτίθεται να ακολουθήσει  την αποσπασματική διεκδίκηση επιμέρους μέτρων, χωρίς την παραμικρή αμφισβήτηση  των στρατηγικών επιλογών της ΚΑΠ.

Σε ότι αφορά την ανακούφιση από την οικονομική κρίση, ιδίως των μικρών και μεσαίων αγροτών, η αύξηση στο 11% της επιστροφής ΦΠΑ την ώρα που οι τιμές στο σύνολο σχεδόν των αγροτικών προϊόντων έχουν κατρακυλήσει στα όρια ή και κάτω από το κόστος παραγωγής, η αόριστη «επανεξέταση» της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου, το πενιχρό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης  και η αύξηση κατά ένα ευρώ (!) την ημέρα στις συντάξεις του ΟΓΑ, αποδεικνύουν ότι το ΠΑΣΟΚ πολύ γρήγορα ξέχασε την αντιπολιτευτική του ρητορεία και τις προεκλογικές του εξαγγελίες.

Όσο για τις θεσμικές παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις, τον έλεγχο της λειτουργίας της ασύδοτης αγοράς και την επαγγελματική κατοχύρωση των αγροτών, η απάντηση στην πολύπλευρη και βαθύτατη κρίση του αγροτικού τομέα της χώρας μπορεί να δοθεί μόνο με συγκεκριμένα μέτρα και ριζοσπαστικές  τομές και αλλαγές τόσο στο περιεχόμενο όσο και στον τρόπο άσκησης της αγροτικής πολιτικής της χώρας. Η έκθεση ιδεών και διατύπωση ευχών, που παρουσίασε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μόνο ανησυχίες και ερωτηματικά προκαλεί, ως προς την ύπαρξη πολιτικής βούλησης να αλλάξει πραγματικά το θολό τοπίο της άσκησης αγροτικής πολιτικής, μακριά από κομματικές σκοπιμότητες, πελατειακές εξαρτήσεις και αδιαφανή διαχείριση εθνικών και κοινοτικών πόρων.

Ο ΣΥΝ απορρίπτει τις προγραμματικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ για τον αγροτικό τομέα και θα συνεχίσει την πάλη μέσα και έξω από τη Βουλή, για μια ριζοσπαστική εθνική στρατηγική για την αγροτική ανάπτυξη και την ριζική αλλαγή της ΚΑΠ σε όφελος των μικρών και μεσαίων παραγωγών. 

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής