Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/10/2009

Συνάντηση του Πρόεδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με επιτροπή απολυμένων συμβασιούχων της Ολυμπιακής

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παν. Λαφαζάνης και οι Δημ. Στρατούλης και Κ. Ήσυχος από την Επιτροπή Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκαν σήμερα με επιτροπή απολυμένων συμβασιούχων της Ολυμπιακής.

Μετά τη συνάντηση ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε:

«Τις τελευταίες ημέρες όλοι ασχολούνται με το δημοσιονομικό έλλειμμα. Με το τεράστιο κοινωνικό έλλειμμα όμως κανείς δεν ασχολείται. Όλοι ασχολούνται με το ότι έχει υπερβεί το 10% το έλλειμμα, αλλά το ότι έχει φτάσει στο 15% η ανεργία φαίνεται να μην απασχολεί κανέναν. Και είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρχει έξοδος από την κρίση με τους ανέργους στη χώρα μας να διευρύνονται δραματικά.

Προχτές είχαμε μια φιέστα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Είχαμε τη φιέστα της νέας Ολυμπιακής. Πίσω όμως από τις φιέστες, τα τραγούδια και τα πολύχρωμα μπαλόνια υπάρχει μια οδυνηρή πραγματικότητα. 800 συμβασιούχοι εργαζόμενοι, που πολλοί απ΄ αυτούς εργάζονται πάνω από δέκα χρόνια, έχουν χάσει τη δουλειά τους, είναι στο δρόμο. Χιλιάδες εργαζόμενοι που βγαίνουν στη σύνταξη περιμένουν ακόμα. Χιλιάδες εργαζόμενοι που είναι για μετάταξη περιμένουν ακόμα. Και, το κυριότερο, έχει δημιουργηθεί ένας νέος εργασιακός μεσαίωνας, κι αυτό θέλουμε να το επισημάνουμε. Όταν ξεπουλιέται ο δημόσιος πλούτος, όταν νευραλγικοί τομείς της οικονομίας περνάνε υπό ιδιωτικό έλεγχο, στην Ολυμπιακή, στα λιμάνια, στον ΟΤΕ, τότε η ανεργία θα διογκώνεται και ο εργασιακός μεσαίωνας, τον οποίον περιέγραψε προεκλογικά και ο κ. Παπανδρέου, θα είναι μια πραγματικότητα για ευρύτερους τομείς της εργασίας.

Θα ήθελα να επισημάνω, σε σχέση και με τις τελευταίες εξελίξεις, ότι, αν πρόκειται να ακολουθήσουμε τις μονόδρομες πολιτικές, έτσι όπως έρχονται από τις Βρυξέλλες, δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα. Πολύ γρήγορα θα απογοητευτούν όλοι όσοι είχαν προσδοκίες ότι από την κυβερνητική αλλαγή μπορεί να υπάρξει και μια ουσιαστική αλλαγή πολιτικής.

Χθες οι 20 από, τις 27 χώρες είπαν, έστω και σε ημιεπίσημο ύφος, ότι δεν μπορούν να ακολουθήσουν τον στενό βραχνά του Συμφώνου Σταθερότητας. Όταν εμείς, πριν από έναν χρόνο, λέγαμε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας, μας κατήγγειλαν ότι είμαστε αντιευρωπαϊστές κι ότι θέλουμε να φύγουμε από το ευρώ. Σήμερα αυτό είναι μια πραγματικότητα για τις 20 από τις 27 χώρες.

Εμείς επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας, να διεκδικήσει η χώρα την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε, προκειμένου να μας δοθεί παράταση ένα ή δύο χρόνια για τους όρους του Συμφώνου, να διαλύσουμε πλήρως το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις. Άλλωστε είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι μόλις μέσα σε 24 ώρες αναγκάστηκε ο Υπουργός Εργασίας να πάρει πίσω τις εξαγγελίες που είχε κάνει σε σχέση με το ασφαλιστικό των γυναικών.

Τέλος, αυτή η κοροϊδία των απογραφών και των καταγραφών πρέπει κάποια στιγμή να τερματιστεί. Εμείς προτείνουμε μια ανεξάρτητη διακομματική επιτροπή ελέγχου στη Βουλή, της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ώστε αυτή η κοροϊδία κάποια στιγμή να λάβει τέλος.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

-    Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση, μετά και τη διαπραγμάτευση που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες με τον κ. Αλμούνια, θεωρείτε ότι θα προβεί σε ακόμα πιο σκληρά μέτρα. Θεωρείτε δηλαδή ότι τα όσα έλεγαν προεκλογικά διαψεύδονται;..

Αυτός είναι ο φόβος μας. Ελπίζουμε να μην επιβεβαιωθεί ο φόβος μας. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν όμως ότι αναμένεται σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης σε μια σειρά από προεκλογικές εξαγγελίες που άφηναν ένα παράθυρο ελπίδας.

-    Και κάτι για τα stage.. Πάρα πολλοί χιλιάδες νέοι άνθρωποι βλέπουν με πολύ κακό τρόπο την κατάργηση των stage στο δημόσιο..

Η αίσθηση που έχουμε εμείς είναι ότι χιλιάδες νέοι άνθρωποι αισθάνονται όμηροι πελατειακών σχέσεων. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο δημόσιο τομέα και σε καμία περίπτωση δεν συμμετέχουν σε προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας.

Από κει και πέρα, η υπόθεση των stage για μας είναι πολύ σημαντική υπόθεση, γιατί αναδεικνύει το έλλειμμα αξιοκρατίας και αξιοπιστίας του πολιτικού μας συστήματος. Και έχουμε πει ότι ό,τι δεν είναι νόμιμο και ηθικό για το δημόσιο τομέα, δεν μπορεί να θεωρείται νόμιμο και ηθικό στον ιδιωτικό.

To Γραφείο Τύπου