Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/10/2009

Δήλωση του Γιάννη Μπαλάφα, υπεύθυνου Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ, μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο, ο Γιάννης Μπαλάφας, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Θεωρούμε θετικό γεγονός τη συμπαράταξη, που εκφράστηκε με τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου στις προσπάθειες του Προέδρου Δ. Χριστόφια και της κυπριακής ηγεσίας για δίκαιη λύση του Κυπριακού. Μπροστά στο κρίσιμο προσεχές δίμηνο, που θα ολοκληρωθεί με την αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας από την Ε.Ε., ως ΣΥΝ θέλουμε, για μια ακόμα φορά, να τονίσουμε με σαφήνεια:

•    Στο αμέσως προσεχές διάστημα η ελληνική πλευρά, σε  συνεργασία με την Κυπριακή κυβέρνηση, οφείλει να κινητοποιηθεί για να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πολιτική πίεση προς την Τουρκία, ώστε να συμμορφωθεί και να τηρήσει τους όρους και τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από την ανάγκη συνέχισης της ενταξιακής της πορείας, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν το Κυπριακό και την επίλυσή του. Σʼ αυτήν την κατεύθυνση, η κατʼ αρχήν θετική τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας μας βρίσκει σύμφωνους.

•    Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και είμαστε αλληλέγγυοι με τις προσπάθειες του Κύπριου Προέδρου, που εκδηλώνονται στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μ. Ταλάτ. Ο αγώνας για μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, με μια κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, μπορεί και πρέπει να στεφθεί με επιτυχία.

To Γραφείο Τύπου