Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/01/2004

Συνάντηση ΣΥΝ με το Προεδρείο της ΓΣΕΕ

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και οι Δ.Παπαδημούλης, Δ.Στρατούλης, μέλη της Π.Γ. συναντήθηκαν σήμερα με το Προεδρείο της ΓΣΕΕ.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

ΧΡ.ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ: 'Όπως ξέρετε, τη Δευτέρα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα σύμβαση για τις αυξήσεις αλλά και για τα άλλα θέματα.
Πήραμε την πρωτοβουλία να ενημερώσουμε τα κόμματα και να ζητήσουμε από τα κόμματα την υποστήριξη των διεκδικήσεών μας, έτσι ώστε οι διαπραγματεύσεις να φέρουν ως αποτέλεσμα σοβαρές αυξήσεις στους εργαζόμενους. Αυξήσεις που τις έχουν απόλυτα ανάγκη και που φυσικά αυτές οι αυξήσεις δεν μπορεί να υπολείπονται του 8%.
'Ένα άλλο πάλι αδιαπραγμάτευτο δικό μας αίτημα, που αποτελεί στόχο συμφωνίας σε αυτή τη διαπραγμάτευση, είναι το 35ωρο, μέσα από την μείωση του χρόνου εργασίας, έτσι ώστε με γρήγορους ρυθμούς να φτάσουμε σε αυτό και σε έναν τομέα της οικονομίας όπως είναι ο τομέας των επιχειρήσεων εντάσεως κεφαλαίου και ο τομέας των υπηρεσιών αλλά και άλλων δραστηριοτήτων, μπορούμε να έχουμε άμεση εφαρμογή του 35ωρου έτσι ώστε να αντιμετωπίζεται και το πρόβλημα της ανεργίας.
Υπάρχουν και επιμέρους θέματα. Τα θέσαμε υπ' όψιν της αντιπροσωπείας του Συνασπισμού, προσωπικά στον κ. Κωνσταντόπουλο. Προσδοκούμε από τον Συνασπισμό ότι θα έχουμε την υποστήριξη. Είμαστε βέβαιοι ως προς τούτο, διότι σε όλα τα αιτήματά μας ήταν αρωγοί και υποστηρικτές, για να μπορέσει να βελτιωθεί η θέση των εργαζομένων.

N.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα προβλήματα των εργαζομένων, προβλήματα απασχόλησης και ζωής, είναι πολλά και μεγάλα. Δεν πέσανε από τον ουρανό, ούτε φύτρωσαν από μόνα τους, ούτε τα δημιούργησαν οι εργαζόμενοι γιατί είναι μαζοχιστές και θέλουν να υποφέρουν. Τα προβλήματα αυτά είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που επίμονα εφαρμόστηκαν σε βάρος των εργαζομένων και τους έχουν οδηγήσει σε αυτή την σημερινή δύσκολη κατάσταση.

Εμείς από την πλευρά του ΣΥΝ θέλουμε να ρωτήσουμε συγκεκριμένα: Γιατί μέχρι σήμερα απορρίφθηκε η πρόταση του ΣΥΝ δυο φορές για την καθιέρωση του 35ωρου; Γιατί απορρίφθηκε η πρόταση του ΣΥΝ για την στήριξη των ανέργων μακράς διάρκειας και την αύξηση των επιδομάτων. Γιατί απορρίφθηκε η πρόταση του ΣΥΝ για καθιέρωση εγγυημένου εθνικού εισοδήματος, με κατώτερη σύνταξη και κατώτερο μισθό.

'Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης του κ. Σημίτη και του κ. Παπανδρέου, η οποία κατάντησε τον 'Ελληνα εργαζόμενο να είναι ο χαμηλότερα αμειβόμενος, να έχει κατώτερο μισθό ο οποίος είναι το 50% του ευρωπαϊκού, κατώτερη σύνταξη που είναι το 50% της ευρωπαϊκής, να έχει τα χαμηλότερα επιδόματα ανεργίας για μικρότερο χρονικό διάστημα και για έναν μικρό αριθμό ανέργων. Και, παρά τις διακηρύξεις τις προεκλογικές του 2000, η σύνταξη να μην είναι 150 ή 152 χιλιάδες, αλλά να είναι 135 χιλ. δρχ.

Κατά συνέπεια λέμε ότι αυτά τα μεγάλα προβλήματα δεν πρέπει να αποτελέσουν υλικό προεκλογικής δημαγωγίας, ούτε να χρησιμοποιηθούν ως μέσο για την κατασκευή κούφιων εντυπώσεων λαϊκίστικου φιλεργατισμού. Τα προβλήματα είναι συγκεκριμένα και ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις.

Εμείς στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων για να υπάρξει δίκαιη αναδιανομή εισοδημάτων με δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση και δίκαιη κατανομή βαρών και ωφελημάτων.

Να υπάρξει προστασία των εισοδημάτων των εργαζομένων που διαρκώς μειώνονται και διαρκώς λεηλατούνται από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια.

Να εξασφαλιστεί εγγύηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Γιατί έχουμε φτάσει στο σημείο οι εργαζόμενοι σήμερα να πετιούνται στο δρόμο σαν άψυχα αντικείμενα, χωρίς να εφαρμόζονται οι σχετικές εγγυήσεις των δικαιωμάτων στην εργασία και τη ζωή.

Να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με την ομηρία 250 και πάνω χιλιάδων συμβασιούχων, οι οποίοι βιώνουν μία εφιαλτική ανασφάλεια.

Να κατοχυρωθεί η συγκεκριμένη εφαρμογή του 35ωρου και στήριξη των εργαζομένων στις διαπραγματεύσεις τους με τον ΣΕΒ για την εξασφάλιση αυτών των δίκαιων αυξήσεων που διεκδικούν.

Είναι επίσης επιβεβλημένο να σημειώσω σ' αυτό το σημείο ότι από τον Σεπτέμβρη και μετά ανακοινώθηκαν διάφοροι χάρτες πραγματικής σύγκλισης και διάφορα κοινωνικά πακέτα, που στηρίχθηκαν στη διαβεβαίωση της κυβέρνησης Σημίτη-Παπανδρέου ότι έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Σήμερα, τον Δεκέμβρη και μετά και μέχρι τον Μάρτη, το ελληνικό κράτος δια της κυβέρνησης δανείζεται 15 δισεκατομμύρια €, που δείχνει ότι όλοι εγνώριζαν και γνωρίζουν πως αυτές οι υποσχέσεις προς τους εργαζομένους είναι ακάλυπτες, είναι στον αέρα.

Λέμε λοιπόν, επειδή πηγαίνουμε προς εκλογές, όχι παιχνίδια εντυπώσεων με τα μεγάλα και βασανιστικά προβλήματα των εργαζομένων. Συζήτηση πάνω σε αυτά τα προβλήματα, όχι με την γλώσσα των συνθημάτων, αλλά με την γλώσσα των προβλημάτων, λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους.

Κι εμείς είμαστε αποφασισμένοι αυτό να πράξουμε.

To Γραφείο Τύπου