Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/10/2009

Συμμετοχή της Τουρκίας στις κοινές εναέριες & θαλάσσιες επιχειρήσεις της Frontex στο Αιγαίο συζητείται στην Ευρ. Ένωση - Απάντηση της Σουηδικής Προεδρίας της Ευρ. Ένωσης στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντή

Συζητήσεις με την Τουρκία για κοινές εναέριες και θαλάσσιες επιχειρήσεις στα πλαίσια της υπηρεσίας Frontex, αποκάλυψε η Προεδρεύουσα του Συμβουλίου, Σουηδή Υπουργός Ευρ. Υποθέσεων κα Μάλμστρομ απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντή.

Πιο συγκεκριμένα, στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου συζητήθηκε ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή σχετικά με τις παρενοχλήσεις της Τουρκίας σε βάρος εναέριων μέσων της υπηρεσίας ελέγχου εξωτερικών συνόρων της Ευρ. Ένωσης - frontex. Στην ερώτηση ο ευρωβουλευτής αναφερόταν σε έξι περιστατικά παρενόχλησης εναέριων μέσων και ιδιαίτερα στο επεισόδιο στο Φαρμακονήσι, σε βάρος ελικοπτέρου της frontex με δύο Λετονούς πιλότους και ζητούσε από το Συμβούλιο της ΕΕ να σχολιάσει το περιστατικό και να λάβει μέτρα απέναντι στην Τουρκία.

Στην απάντησή της, η Προεδρεύουσα του Συμβουλίου της ΕΕ αφού ανέφερε ότι: «Στις 19 Μαΐου στο Συμβούλιο, και στη συνάντηση της Τρόικα τον Ιούλιο με τους πολιτικούς διευθυντές της Τουρκίας, αναφέρθηκε το ζήτημα γι αυτό το συγκεκριμένο αεροπλάνο της frontex» τόνισε ότι: «….Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την τουρκική πλευρά για τη μέθοδο εργασίας. Αυτό είναι θετικό για μια ενδεχόμενη συμφωνία που θα καλύπτει και την ανταλλαγή πληροφοριών και τη δυνατότητα των Τουρκικών Αρχών να συμμετέχουν στις κοινές επιχειρήσεις της frontex.»

To Γραφείο Τύπου