Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/10/2009

Δήλωση Δημ. Στρατούλη σχετικά με την κυβερνητική απόφαση για τα STAGE

Σχετικά  με την κυβερνητική απόφαση για τα STAGE, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ του ΣΥΝ και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του, έκανε την εξής δήλωση:

Από τον Ιανουάριο του 2007 μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει 233 παρεμβάσεις, τοποθετήσεις, ανακοινώσεις μέχρι και ερωτήσεις στον πρωθυπουργό για το θέμα των stage.

Η ευθύνη για την πολιτική ομηρία τόσων χιλιάδων νέων ανθρώπων ανήκει αποκλειστικά στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. αφού και τα δύο κόμματα από το 1996 χρησιμοποίησαν τα stage ως εργαλεία πελατειακών σχέσεων.

Η απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να καταργήσει τα stage στο δημόσιο τομέα δεν προέκυψε από το ενδιαφέρον της να πατάξει το ρουσφέτι και την ανασφάλιστη εργασία, αφού τα μεταφέρει στον ιδιωτικό τομέα, αλλά για καθαρά δημοσιονομικούς λόγους, για τη μείωση των δημόσιων δαπανών.

1.    Η ανασφάλιστη κακοπληρωμένη εργασία των εργαζομένων με προγράμματα stage, που στην πραγματικότητα δεν αποκτούν εργασιακή εμπειρία αλλά καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αποτελεί τη μεγάλη ντροπή των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που τα εφάρμοσαν. Πρέπει να καταργηθούν και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Όσοι απασχολούνται με τρέχουσες συμβάσεις stage πρέπει να ασφαλιστούν και να παίρνουν τον κατώτερο μισθό.

2.    Να προκηρυχθούν άμεσα διαγωνισμοί μέσω ΑΣΕΠ για να καλυφθούν οι χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις στην υγεία, στην παιδεία, στην κοινωνική πρόνοια, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην πολιτική προστασία.

3.    Να καλυφθούν αναδρομικά από το δημόσιο ή τον ΟΑΕΔ οι ασφαλιστικές εισφορές για σύνταξη όσων εργάστηκαν με stage και να τους αναγνωριστεί η εργασιακή εμπειρία τους με ειδική μοριοδότηση ανάλογα με το χρόνο απασχόλησής τους.

To Γραφείο Τύπου