Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/01/2004

Για τη χρήση βιομετρικών στοιχείων μόνο των ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για τη χρήση Βιομετρικών στοιχείων μόνο των ελλήνων πολιτών, κατ’ εξαίρεση από τους πολίτες των άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιθυμούν να ταξιδέψουν στις Η.Π.Α., ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας Φώτης Κουβέλης, μεταξύ άλλων τόνισε:

« Είμαι υποχρεωμένος να επισημάνω την ανακολουθία μεταξύ των όσων σήμερα ο κ. Υφυπουργός είπε και εκείνων που υποστήριζε λίγο καιρό πριν, όταν αναφερόταν στο δήθεν πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε για τους επιβάτες του αεροδρομίου « Ελ. Βενιζέλος». Ενώ έχουμε αντίθετη απόφαση - γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ο κ. Υφυπουργός ομολογεί ότι βεβαίως στα καινούργια διαβατήρια θα υπάρχουν προσωπικά δεδομένα και πλήθος Βιομετρικών στοιχείων.

Είστε ευχαριστημένος κ. Υφυπουργέ που εξαντλήσατε τις ενέργειές σας σ’ ένα διάβημα ενός διπλωμάτη προς κάποιον εκπρόσωπο των Η.Π.Α.; Ο κ. Υπουργός κάλεσε τον εδώ πρέσβη να διαμαρτυρηθεί γι’ αυτή την απαράδεκτη, ταπεινωτική και μειωτική απόφαση των ΗΠΑ να ζητάνε από την Ελλάδα και μόνο από την Ελλάδα, κατ’ εξαίρεση όλων των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτά τα βιομετρικά στοιχεία λες και η χώρα μας είναι η χώρα των υπόπτων πολιτών για τρομοκρατία;

Η εθνική ανεξαρτησία δεν είναι μία έννοια γενική και αόριστη , ούτε η αξιοπρέπεια των ελλήνων πολιτών είναι κάτι στο οποίο γενικόλογα μπορείτε να αναφέρεστε. Δεν κάνατε το παραμικρό, διότι έχετε μία εξωτερική πολιτική υποτέλειας απέναντι στα κελεύσματα των Ηνωμένων Πολιτειών. Και το ερώτημά μου σαφές περιμένει τη σαφή απάντησή σας:

Εάν οι αμερικανοί πράττουν τα όσα πράττουν γι’ αυτούς που πρόκειται να ταξιδέψουν προς τις ΗΠΑ από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», θα αξιώσει στο πλαίσιο εφαρμογής της αρχής της αμοιβαιότητας η Ελλάδα, όπως έκανε η Βραζιλία για παράδειγμα, να ζητάει τα ίδια στοιχεία και για όλους εκείνους, που πρόκειται από τις ΗΠΑ να ταξιδέψουν στην Ελλάδα;

Δεν μπορώ να αντιληφθώ τις γενικές, αόριστες και «υπερήφανες» αναφορές σας στην αξιοπρέπεια της χώρας μας και ταυτόχρονα να συμπεριφερόμεθα ως υποτελής χώρα. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα. Δεν εκτιμώνται από τον ελληνικό λαό, πολύ δε περισσότερο δεν εκτιμώνται από όλους εκείνους που παρακολουθούν τα πράγματα και γνωρίζουν ότι αυτό που συμβαίνει είναι μια παράνομη συμπεριφορά, μια συμπεριφορά προσβλητική των προσωπικών δεδομένων και των ατομικών ελευθεριών των πολιτών μας, όταν τους ζητούν βιομετρικά στοιχεία, όπως η σάρωση της ίριδας, ψηφιακές φωτογραφίες, δακτυλικά αποτυπώματα.

Να χαίρεστε αυτή τη συμπεριφορά σας.»

To Γραφείο Τύπου