Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/10/2009

Αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και της προεκλογικής δουλειάς του κόμματος - Πολιτική Απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού

Ανακοίνωση του Προεδρείου της ΚΠΕ του ΣΥΝ

Έληξαν σήμερα οι διήμερες εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ.

Με ευρύτατη πλειοψηφία, υπερψηφίστηκε η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, όπως τελικά διαμορφώθηκε από την Επιτροπή Απόφασης, η οποία αφορά στα εκλογικά αποτελέσματα, την προεκλογική δουλειά του κόμματος, καθώς και στους προγραμματικούς και πολιτικούς στόχους του κόμματος για το επόμενο διάστημα.

Στην επόμενη συνεδρίασή της, η ΚΠΕ του ΣΥΝ θα συζητήσει προκειμένου να αποφασίσει σχετικά με τις προτάσεις του κόμματος, ενόψει της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ.

Τις επόμενες ημέρες, θα σταλούν στις Πολιτικές Κινήσεις και τις Νομαρχιακές Επιτροπές του ΣΥΝ τα κείμενα που έχουν κατατεθεί σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, για να ξεκινήσει ο διάλογος στις οργανώσεις του κόμματος.

Ακολουθεί η Πολιτική Απόφαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ


Πολιτική Απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού

Αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και της προεκλογικής δουλειάς του κόμματος

Η ΝΔ κατέρρευσε υπό το βάρος της πολιτικής που υπηρέτησε πιστά, οδηγώντας σε απόγνωση την πλειοψηφία των πολιτών. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές εξαιτίας της κατάρρευσης της ΝΔ και εξασφάλισε μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι προσδοκίες των πολιτών που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ είναι χαμηλές, γεγονός που βοηθάει την κυβέρνηση στα πρώτα της βήματα. Το ΚΚΕ βρίσκεται μπροστά στα όρια και τις αντιφάσεις της ανθενωτικής και εχθρικής του στάσης απέναντι στην υπόλοιπη αριστερά. Το ΛΑΟΣ αύξησε ανησυχητικά τα ποσοστά του, γεγονός που διαμορφώνει έναν συσχετισμό που μπορεί να επηρεάσει ακόμη πιο αρνητικά τις εξελίξεις ιδιαίτερα στο πεδίο των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών. Οι Οικολόγοι Πράσινοι αύξησαν σημαντικά την εκλογική τους δύναμη, γεγονός που θέτει σε πρώτη προτεραιότητα την αναβάθμιση της δουλειάς μας στα θέματα του περιβάλλοντος. Το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ κρίνεται θετικό δεδομένης της κακής εσωτερικής κατάστασης που επικρατούσε μέχρι και τις πρώτες ημέρες της προεκλογικής περιόδου. Το αποτέλεσμα οφείλεται κατά κύριο λόγο στον κόσμο της αριστεράς, στα αποτελέσματα της αντιπολιτευτικής, προγραμματικής και κινηματικής πολιτικής μας παρουσίας όλα τα προηγούμενα χρόνια και στην αποτελεσματική προεκλογική δουλειά, βασικό στοιχεία της οποίας ήταν η έμφαση στις προγραμματικές μας επεξεργασίες και η συμβολή του προέδρου του ΣΥΝ.  

1. Το κλίμα πριν τις εκλογές έως και την προκήρυξή τους

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και ιδιαίτερα η διαχείρισή του, δημιούργησαν μια έκρυθμη και εν πολλοίς εκφυλιστική κατάσταση στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο τρόπος ανάγνωσης του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών προσδιοριζόταν περισσότερο από προεκλογικές προσδοκίες, επιδιώξεις να δικαιωθούν διαφορετικές πολιτικές προτάσεις εντός  ΣΥΝ, αλλά και έντονους τακτικισμούς εντός ΣΥΡΙΖΑ, τόσο σε επίπεδο συνιστωσών όσο και σε προσωπικό επίπεδο.  Σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού ο χώρος παρουσίαζε εικόνα διάλυσης, που παρά τις ενωτικές προσπάθειες  δεν μπορούσε να αντιστραφεί. Ως κεντρικό στοιχείο, αναδείχτηκε το ζήτημα αν ισχύουν τα 3 σημεία της συμφωνίας συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, και τελικά ποιος θα είναι επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα. Το θέμα έφτασε ως το σημείο να συζητάμε αν το ενωτικό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ  θα έπαιρνε μέρος στις εκλογές ως τέτοιο ή όχι.

Τελικά, και αφού πυκνώσαμε τον πολιτικό χρόνο, η κατά πλειοψηφία απόφαση της ΚΠΕ που έγινε δεκτή από όλες τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τη λύση. Την συγκεκριμένη χρονική στιγμή και υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, η απόφαση αυτή της ΚΠΕ  πέτυχε να δώσει διέξοδο στο πρόβλημα. Αυτή τη διέξοδο αξιοποίησαν τόσο τα μέλη του ΣΥΝ, όσο και χιλιάδες άνθρωποι της αριστεράς, που με θέληση και πείσμα μπόρεσαν να κρατήσουν τον χώρο όρθιο, νοιώθοντας ότι η ισχυρή παρουσία του στο πολιτικό σκηνικό ήταν είναι και θα είναι αναγκαία για την υπεράσπιση της κοινωνίας.

1.1. Θετικές και αρνητικές πλευρές της προεκλογικής δουλειάς

Η ομάδα Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος, που συγκροτήθηκε υπό την ευθύνη του σ. Δραγασάκη, συγκέντρωσε όλη την προηγούμενη προγραμματική δουλειά και την οργάνωσε σύμφωνα με τις ανάγκες του προεκλογικού αγώνα και της συγκεκριμένης πολιτικής και κοινωνικής περιόδου. Έχοντας αυτή τη δουλειά ως βάση αναπτύξαμε την προεκλογική μας καμπάνια με την καθοριστική συμβολή των στελεχών μας στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, του Γραφείου Τύπου και της Ομάδας Επικοινωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνουμε, πως τίποτε δεν θα ήταν κατορθωτό αν τα μέλη μας και ο κόσμος της Αριστεράς σʼ όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, δεν έκανε δική του υπόθεση, υπόθεση ζωής, το να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ δυνατός στη Βουλή, έτσι ώστε να είναι ακόμα πιο δυνατός στους κοινωνικούς αγώνες. Τα μέλη του κόμματος μας, τα στελέχη μας, τα μέλη της ΚΠΕ και της ΠΓ μπήκαν μπροστά και με αίσθημα πρώτης ευθύνης έδωσαν τον τόνο της ανατροπής του κλίματος και της επιτυχημένης εκλογικής μάχης.

Πλεονέκτημα στην προεκλογική εκστρατεία υπήρξε η ανάδειξη της συμπόρευσής του με όλα τα ρεύματα της ευρωπαϊκής αριστεράς. Αυτή η συμπόρευση πρέπει να αξιοποιηθεί και μετεκλογικά με την εκπόνηση συγκεκριμένου σχεδίου δράσης και πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο (πχ για την ανεργία).

Ως ουσιαστικό στοιχείο χρειάζεται να κρατήσουμε την ταχύτητα ανταπόκρισης των Ν.Ε και των Π.Κ στα αιτήματα της εποχής. Οι ίδιες οι οργανώσεις μας πύκνωσαν τον πολιτικό χρόνο, λειτούργησαν τις Ν.Ε και τις Τ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, και αξιοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία τους έλυσαν με άμεσο τρόπο ζητήματα του προεκλογικού αγώνα.

Αν και τα ψηφοδέλτια σε όλη την Ελλάδα συγκροτήθηκαν γρήγορα, δεν συγκροτήθηκαν πρόχειρα. Το αντίθετο. Στην συντριπτική πλειοψηφία τους τα ψηφοδέλτια επικυρώθηκαν από ανοικτές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας σε υψηλό ποιοτικό επίπεδο τις δυνάμεις αλλά και τις δυνατότητες στην κάθε περιοχή.

Χρειάζεται όμως να τονίσουμε τις εξής αδυναμίες:

               I.      Τη δυσκολία ανάδειξης υποψηφίων γυναικών σε αρκετές περιοχές της χώρας, πράγμα που μας ανάγκασε σε αλλαγές και την τελευταία στιγμή.

             II.      Τη συγκρότηση ψηφοδελτίων με πολλά οργανωτικά στελέχη ( Γρ. ΝΕ κλπ) ιδιαίτερα στις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής.

            III.      Την άρνηση συμμετοχής στα ψηφοδέλτια κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε όλη την προηγούμενη περίοδο.

Συνακόλουθο ζήτημα είναι και το κυνήγι του σταυρού.

Είναι γνωστό ότι ο ΣΥΝ δεν δίνει ποτέ κατεύθυνση σταυροδοσίας. Εξαίρεση έγινε μόνο σε αυτή την εκλογική μάχη στην Αʼ Αθήνας λόγω των ειδικών συνθηκών, και μόνο για τον πρόεδρό του. Είναι επίσης θεμιτή η φιλοδοξία κάθε συντρόφου και συντρόφισσας να θέλουν να συμβάλλουν στην υπόθεση της αριστεράς από τη θέση του βουλευτή. Όμως έγιναν ενέργειες που, αν δεν παραβιάζουν , είναι τουλάχιστον αναντίστοιχες με το γεγονός  ότι παίρνουμε μέρος σε μία συλλογική προσπάθεια, και ότι οι φιλοδοξίες μας πρέπει να είναι αντίστοιχες της συλλογικότητάς μας. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να τονίσουμε πως ο/η βουλευτής είναι σημαντικότατο στέλεχος του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ και ότι η Αριστερά και η κοινωνία έχει  αυξημένες απαιτήσεις από αυτόν/η. Αλλά συγχρόνως οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τέτοιες θέσεις στην Αριστερά δεν έχουν ατομικό χαρακτήρα. Υπόκεινται σε συλλογικούς κανόνες και δεν είναι το απόγειο της στελεχικής μας διάταξης. Άρα η επιδίωξη της βουλευτικής ιδιότητας δεν είναι προσωπικός αγώνας άνευ ορίων. 

Η προεκλογική καμπάνια ήταν καλή. Συγκεκριμένα και εύστοχα αναδείξαμε τις προγραμματικές μας προτάσεις, σε σύγκρουση με τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική. Αναδείξαμε την ανάγκη για ουσιαστική αλλαγή του πολιτικού τοπίου  και αναπροσανατολισμό της πολιτικής, με κριτήριο τις ανάγκες της κοινωνίας. Και ειδικά της ξεχασμένης κοινωνίας, των ανέργων, των εργατών και υπαλλήλων, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών, ιδιαίτερα τις ανάγκες της νέας γενιάς. Αναδείξαμε την ουσιαστική δουλειά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια σε κοινωνικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο. Τέλος αναδείξαμε την ανάγκη για μια ισχυρή Αριστερά, ως δύναμη που στην παρούσα φάση ορθώνει μια ασπίδα προστασίας των εργαζόμενων τάξεων, και στο άμεσο μέλλον μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο σε θετικές εξελίξεις. Έτσι αντιμετωπίσαμε πιέσεις  "περί αυτοδυναμίας" , "περί κεντροαριστερών σεναρίων", "περί χαμένης ψήφου" κλπ.

Σημαντική υπήρξε η προσφορά των φιλικών στο ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ, Αυγή, Κόκκινο όπως και η δράση μας στο Διαδίκτυο.

Η παρουσία μας στα πανελλαδικά και τοπικής εμβέλειας ΜΜΕ ήταν επιτυχής. Οι υποψήφιοι μας ήταν σχεδόν πάντοτε ένα βήμα μπροστά από τους άλλους. Όμως για άλλη μια φορά η συνολική δράση δεν έγινε με τον συλλογικό, στοχευμένο και  οργανωμένο τρόπο που πρέπει. Για άλλη μια φορά αναδείχτηκε μία ατομική σχέση υποψηφίων με ΜΜΕ, που δυσκολεύει στο να έχεις τον κατάλληλο άνθρωπο την κατάλληλη στιγμή, στην κατάλληλη παρουσία. Το γραφείο τύπου ξεπέρασε τον εαυτό του όσον αφορά στην προσπάθεια, όμως το αποτέλεσμα, χωρίς δική του ευθύνη, δεν ήταν ικανοποιητικό. Δικαιολογημένες ήταν πολλές φορές οι ενστάσεις συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ για τη δυνατότητα μεγαλύτερης πλουραλιστικής εκπροσώπησης στα πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ.

Αν τα παραπάνω περιγράφουν δυσκολίες και αδυναμίες της προεκλογικής δουλειάς, υπάρχουν ζητήματα πιο σοβαρά που χρειάζεται να τονίσουμε:

Α) Το επίπεδο συσπείρωσης που εμφάνισαν οι έρευνες παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα. Φαίνεται πως το 40% της εκλογικής μας δύναμης δεν είναι σταθερό. Το ζήτημα είναι ότι δεν καταφέρνουμε να συγκρατήσουμε ένα σημαντικό μέρος των πολιτών που μας ψηφίζουν κάθε φορά "υπό δοκιμή". Πρέπει να ενισχύσουμε τις σχέσεις που οικοδομούμε με τον κόσμο που μας εμπιστεύεται. Αυτό έχει πολλαπλή σημασία και για την ανάπτυξη των κινημάτων και για την ανάπτυξη της πολιτικής μας επιρροής και για την ανάπτυξη των οργανωμένων μας δυνάμεων.

Β) Σε 5 περιφέρειες της χώρας ανεβήκαμε σε ποσοστά και σε 8 πέσαμε. Δημιουργείται σοβαρό ζήτημα για την πτώση στα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα σε όλη την Αττική (Αʼ και Βʼ Αθήνας, Πειραιάς, Αττική). Πέρα από το γεγονός ότι πολλές φορές εμείς οι ίδιοι είμαστε το πρόβλημα και όχι τα μέλη μας, η πτώση αυτή, σε σχέση με την άνοδο στην επαρχία, καθορίζεται και από τους εξής παράγοντες:

Υπάρχουν βέβαια και ειδικές περιπτώσεις που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένα. Εννοούμε νομούς που έπρεπε εδώ και χρόνια να δώσουμε περισσότερη προσοχή, μεγαλύτερη βοήθεια σε στελέχη και καθοδήγηση.

Σε κάθε περίπτωση, το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει ότι η ανανεωτική ριζοσπαστική Αριστερά έχει μια αρκετά συμπαγή εκλογική βάση της τάξης του 3% και ένα πολλαπλάσιο ακροατήριο, που είναι ικανοποιητική αφετηρία για αύξηση της εκλογικής δύναμης και της πολιτικής επιρροής με γεωμετρική πρόοδο.

2. Κατευθύνσεις για τη δράση μας στη νέα περίοδο

Η παγκόσμια οικονομική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο δυσοίωνο για το μέλλον των κοινωνιών στο σύνολό τους. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής στασιμότητας και ύφεσης με αβέβαιη εξέλιξη, παρά τις ιστορικά πρωτοφανείς κρατικές παρεμβάσεις για τη διάσωση μεγάλων τραπεζικών ομίλων και επιχειρήσεων μέσω της κοινωνικοποίησης των ζημιών τους με αποτέλεσμα την εκτίναξη των χρεών και την γενικότερη επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών των κρατών. Ακόμη και η ενδεχόμενη ανάκαμψη που μπορεί να διαφανεί το επόμενο διάστημα εκτιμούμε ότι θα είναι ισχνή και υποτονική, ενώ θα συνοδεύεται από την όξυνση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών αδιεξόδων με αποκορύφωμα το πρόβλημα της ανεργίας που προβλέπεται να φτάσει σε πολύ μεγάλα ποσοστά. Σημειώνουμε δε ότι τα προβλήματα αυτά θα είναι εντονότερα στις κοινωνίες της Ε.Ε. μιας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις επιλογές της παραμένει υποστηρικτής του νεοφιλελευθερισμού, δηλαδή της οικονομικής και πολιτικής ορθοδοξίας που οδήγησε στην κρίση.

Η ελληνική οικονομία μπήκε στη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της ύφεσης με μια χρονική καθυστέρηση. Το αποτέλεσμα της εν λόγω καθυστέρησης είναι ότι μόλις τώρα έχουν αρχίσει να φαίνονται οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης. Η ένταση των υφεσιακών φαινομένων διογκώνεται εξαιτίας της ισχνής παραγωγικής βάσης και του στρεβλού αναπτυξιακού μοντέλου, αλλά εξαιτίας και άλλων πλευρών του νεοφιλελευθερισμού όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και η ασυδοσία στον τραπεζικό τομέα. Η σύμπτωση των εν λόγω παραγόντων διαμορφώνει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για την πλειοψηφία των εργαζομένων, των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των μικροεπαγγελματιών, των αγροτών και της νεολαίας οι οποίοι ήδη έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα όλα τα προηγούμενα χρόνια της νεοφιλελεύθερης «ανάπτυξης».  Αποδεικνύεται σήμερα σε όλο της το μέγεθος η χρεοκοπία της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, ενώ παράλληλα δικαιώνεται η επιμονή μας σε μια άλλη, ανταγωνιστική προοπτική για τη χώρα, τα πρώτα βήματα της οποίας σκιαγραφούνται στο προγραμματικό μας πλαίσιο.           

Στο πολιτικό επίπεδο, φαίνεται ότι αυτά που υποστηρίζαμε προεκλογικά για την συμπληρωματικότητα του προεκλογικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ με αυτό της ΝΔ επιβεβαιώνονται πολύ γρήγορα. Το ΠΑΣΟΚ έχει μια ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η κυβερνητική του θητεία ξεκίνησε με υποχωρήσεις από εξαγγελμένες προεκλογικά θέσεις ενώ η καθημερινή «αποκάλυψη» χειρότερων δημοσιονομικών μεγεθών και η πιθανολογούμενη απόρριψη του ενός έτους ανοχής από την Ε.Ε. επιταχύνει την υλοποίηση της πολιτικής της κυβέρνησης και τις σκληρές επιλογές που θα κάνει ιδιαίτερα στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε δυναμικά την υλοποίηση της πολιτικής της στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, στο ζήτημα των stage, στο ζήτημα των κολεγίων και στο ζήτημα της καταστολής γεννώντας τις πρώτες κοινωνικές τριβές και αντιστάσεις. Ιδιαίτερα στο ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου με πρόσχημα την πάταξη του μαύρου πολιτικού χρήματος εκτιμούμε ότι θα επιχειρηθεί η ενίσχυση του δικομματισμού και η υφαρπαγή ψήφων από την αριστερά με τεχνητά διλήμματα, το τέχνασμα των μονοεδρικών και την πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με 40-50 έδρες. Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας υπέρ της απλής αναλογικής, του μόνου εκλογικού συστήματος που εκφράζει τη βούληση των πολιτών στη σύνθεση του κοινοβουλίου. Παρά τις επικοινωνιακές της δεξιότητες, η κυβέρνηση σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα μιας πολιτικής που θα έρχεται σε αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

Η Ν.Δ. έχει μπει σε μια εσωκομματική κρίση με άδηλο το χρόνο και τη δυνατότητα ανασύνταξής της. Σε κάθε περίπτωση, η αντιπολιτευτική της τακτική δεν πρόκειται να ευνοήσει τους εργαζόμενους και τη νεολαία, αφού στις προτεραιότητές της στα κρίσιμα θέματα θα είναι η στήριξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά της να βγάλει τους οικονομικά ισχυρούς από την κρίση με κόστος την επιδείνωση της θέσης της «ξεχασμένης κοινωνίας». 

Η ηγεσία του ΚΚΕ δείχνει δέσμια της προηγούμενης τακτική της, ο ΛΑΟΣ έτοιμος να λειτουργήσει ως πολιορκητικός κριός σε ακροδεξιές κατευθύνσεις και οι Ο-Π να σταθεροποιήσουν την πολιτική τους παρουσία αν και μέσα από αντιφάσεις στην πολιτική τους.

Σʼ αυτή τη νέα φάση θεωρούμε πως η τακτική και η ανάλογη πολιτική πρακτική της Ανανεωτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς πρέπει να κινείται στη κατεύθυνση της αριστερής προγραμματικής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο ενός εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου με ορίζοντα τον σοσιαλισμό. Το εν λόγω εναλλακτικό σχέδιο ορίζει την αριστερά σε ευθεία αντίθεση με το πολιτικό σκηνικό όπως είναι σήμερα. Μια αριστερά που θα έχει τη δύναμη να ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς, να αλλάξει το πολιτικό τοπίο, με στόχο τη διαμόρφωση μιας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας με επίκεντρο την αριστερά. Σήμερα αυτό το σχέδιο μπορούμε να το περιγράψουμε μόνο σε γενικές γραμμές. Δεν φαίνονται προϋποθέσεις πολιτικών συνεργασιών σε γενικευμένο επίπεδο με πολιτικά κόμματα εντός Βουλής.

Η τακτική μας στο επίπεδο της Βουλής συνίσταται στο ότι κρίνουμε την κυβέρνηση με βάση το δικό μας προγραμματικό σχέδιο, το οποίο βέβαια συμπληρώνουμε με βάση την ανάγκη της στιγμής, πάντα σε αντιστοιχία με το συνολικό μας πρόγραμμα αλλά και τον στρατηγικό μας στόχο. Σʼ αυτό το πλαίσιο δεν εξαντλούμε την κοινοβουλευτική μας δράση στη κριτική αλλά παίρνουμε πρωτοβουλίες (νομοθετικές και άλλες) .

Συγχρόνως όμως και κύρια το προγραμματικό μας σχέδιο απευθύνεται στην κοινωνία.  Θέλουμε οι προτάσεις μας να γίνουν κοινωνικά αιτήματα και να είναι η βάση ανάπτυξης διεκδικητικών αγώνων. Το κύριο είναι να δημιουργηθεί έδαφος για πλατειές κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Και στο βαθμό που αυτή εκδηλώνεται θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να υπάρξουν ισχυροί, αποτελεσματικοί κοινωνικοί αγώνες που θα ανατρέψουν τις νεοφιλελεύθερες επιλογές.

Απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους μισθωτούς και ημερομίσθιους, συνταξιούχους, εργαζόμενους με επισφαλή σχέση εργασίας κλπ. Απευθυνόμαστε στους αγρότες και τους μικρομεσαίους και με μεγάλη φροντίδα απευθυνόμαστε στη νέα γενιά που ασφυκτιά σε μια ζωή με δύσκολο και αβέβαιο μέλλον.

Από πολιτική άποψη απευθυνόμαστε στον κόσμο που ψήφισε ΠΑΣΟΚ, αλλά το έκανε χωρίς ουσιαστικές αυταπάτες πως μπορούν νʼ αλλάξουν τα πράγματα. Είναι ο κόσμος που μπορεί σύντομα να απογοητευθεί και να αναζητήσει νέες λύσεις. Στο κόσμο που ψήφισε ΚΚΕ αλλά διερωτάται αν η ανθενωτική του περιχαράκωση είναι ικανή να δώσει οποιοδήποτε αποτέλεσμα πλην της εξισορρόπησης του πολιτικού συστήματος από τα αριστερά. Στον κόσμο που ψήφισε Ο-Π με προσδοκία τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας, την περιβαλλοντική προστασία,  οικολογική ανασυγκρότηση της χώρας και δημοκρατικές λύσεις. Στον κόσμο που δεν ψήφισε, που θεωρεί ότι δεν υπάρχουν λύσεις μέσα από την πολιτική διαδικασία και ο οποίος χρειάζεται ιδιαίτερη δουλειά για να πεισθεί ότι αυτή η στάση είναι ατελέσφορη. Τέλος απευθυνόμαστε σε δυνάμεις της Αριστεράς εκτός ΣΥΡΙΖΑ ώστε να τις πείσουμε πως η ενιαία δράση της Αριστεράς είναι προϋπόθεση καταλυτικών αλλαγών στην κοινωνία – Αυτή η στρατηγική της ενιαίας δράσης της Αριστεράς έχει σήμερα όνομα και έκφραση. Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ως βασικούς άξονες αυτής της πολιτικής τακτικής θεωρούμε:

α) Τον προσανατολισμό του Κόμματος στην εκφορά ενός χειραφετικού  προγραμματικού λόγου στην κοινωνία, με στόχο την ανάπτυξη του μαζικού κινήματος. Και εδώ έχουμε μια σύνθετη δουλειά. Αφορά τη συγκεκριμένη δράση μας στους φορείς, τη δημιουργία νέων φορέων, την ανάπτυξη κοινωνικών αγώνων, την συνεχή πολιτική δράση του Κόμματος.

Προτείνουμε να ανοίξουμε άμεσα 3 μεγάλες καμπάνιες διάρκειας πάνω στα εξής ζητήματα:

  • Εργασία (με βάση το σημείωμα του τμήματος εργατικής πολιτικής)

  • Κοινωνικό κράτος ( ιδιαίτερα στα ζητήματα Παιδεία, Υγεία κλπ)

  • Περιβάλλον

Με τις καμπάνιες αυτές θέλουμε να ανοίξουμε τη δράση μας στο μαζικό κίνημα, με στόχο την ενδυνάμωση και την αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, τη δημιουργία νέων φορέων μαζί με τους παλιότερους, τη συγκεκριμένη και με πρόγραμμα δράση μας στα κινήματα παιδείας, υγείας, πολιτισμού, περιβάλλοντος. Συγχρόνως θέλουμε να αναπτύξουμε τις πολιτικές μας θέσεις πάνω σε αυτά τα ζητήματα σε σύνδεση με το γενικότερο πρόγραμμα και την ανάγκη ανατροπής του πολιτικού σκηνικού.

β) Την ανάπτυξη της δουλειάς της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν είναι κέντρο εκπόνησης της βασικής  πολιτικής. Βεβαίως λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις. Αλλά κυρίως φροντίζει για την έκφραση της πολιτικής μας στο Κοινοβούλιο. Πήραμε μια σειρά μέτρα ώστε η δουλειά της να γίνει πιο συλλογική – ενοποίηση των συνεργατών σε κύκλους δουλειάς, συλλογική γραμματεία κλπ. Χρειάζεται να ελέγχουμε ξανά και ξανά την υλοποίηση τους. Συγχρόνως χρειάζεται να δούμε τους εκπροσώπους μας στο Κοινοβούλιο και να τους κρίνουμε, όχι μόνο από την παρουσία του στη Βουλή και τη συμπαράσταση τους στους κοινωνικούς αγώνες, αλλά κύρια απʼ την ανάπτυξη του ρόλου τους στην οργάνωση, ανάπτυξη και ενδυνάμωση των κοινωνικών αγώνων, και την διεύρυνση της πολιτικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή και τον τομέα ευθύνης του.

γ) Συνεχίζουμε την καλή δουλειά που αναπτύξαμε προεκλογικά με την επιτροπή πολιτικού σχεδιασμού και προγράμματος. Πρόκειται για μια σύνθετη δραστηριότητα. Από τη μία να βοηθά την κοινοβουλευτική μας δράση σε επίπεδο κριτικής και προτάσεων. Από την άλλη, με σχετική αυτονομία να βαθαίνει τον προγραμματικό μας λόγο σε επίπεδο συγκυρίας, αλλά και έξω από αυτή, ενώ συγχρόνως να δίνει ώθηση στη δουλειά μας σε ιδεολογικό επίπεδο. Η δυνατότητα της επιτροπής να εμπλέκεται με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, το Κόμμα και τις προτάσεις μας στο μ.κ. θα δώσει ώθηση στο σύνολο της δουλειάς μας.

3. Ο ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια σημαντική καμπή της ως τώρα ιστορίας του. Όλες μαζί οι συνιστώσες, οικοδομήσαμε μια πολιτική συμμαχία με βάση την ιδέα της ενιαίας δράσης της Αριστεράς, και με πολιτική κατεύθυνση την πάλη ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και την ανατροπή της Ν.Δ. αλλά και του δικομματισμού. Σʼ αυτή το εγχείρημα προσέτρεξαν αριστεροί που είτε ανένταχτα συμμετείχαν στα κινήματα είτε είχαν αδρανοποιηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε σημαντικές μάχες σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Είχε νίκες και ήττες. Σήμερα είναι μπροστά σε μια νέα κατάσταση, τόσο σε σχέση με την πολιτική ζωή όσο και σε σχέση με τον εαυτό του. Χρειάζεται να αντιστοιχηθεί πολιτικά με τις νέες συνθήκες. Και συγχρόνως να ξεπεραστούν με ώριμο τρόπο αντιφάσεις που δημιουργούνται από τη συγκρότηση του, από τη μία ως πολιτική συμμαχία και από την άλλη ως μια ευρύτερη διαδικασία ενιαίας δράσης της Αριστεράς. Μπροστά μας είναι η πολιτικό-οργανωτική Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Νοέμβρη. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό στη νέα φάση να λύσουμε τα εξής:

α) Να επικαιροποιήσουμε την πολιτική συμφωνία εντός του ΣΥΡΙΖΑ ορίζοντας την αριστερή προγραμματική αντιπολίτευση ως την βασική τακτική, προκειμένου να αποκρουστούν οι νεοφιλελεύθερες επιλογές, αλλά και η συντηρητική αναδίπλωση της κοινωνίας.

β) Να συμμετάσχουμε όλοι στη διαμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ ως μια διαδικασία συμμετοχής στο πολιτικό κίνημα της ενιαίας δράσης της αριστεράς. Στην ουσία επιδιώκουμε ένα επανακαθορισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτικό και λειτουργικό επίπεδο, μια νέα σύνθεση της σχέσης των συνιστωσών μεταξύ τους, αλλά και της σχέσης μεταξύ των συνιστωσών και του ανένταχτου κόσμου της Αριστεράς. Βασικό στοιχείο για την νέα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συμμετοχή του ΣΥΝ με όλα τα μέλη του, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δρα και συγκροτείται. Ο ΣΥΝ με τις αναγκαίες αναπροσαρμογές στη λειτουργία και τη δράση του είναι ο καταλύτης για την ενιαία δράση της Αριστεράς, για την υλοποίηση της τακτικής της αριστερής προγραμματικής αντιπολίτευσης, αλλά και για τη συγκρότηση του πολιτικού κινήματος που θα κάνει αυτό το εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο, πράξη.

4. Οι αναγκαίες αναπροσαρμογές για το Κόμμα

Σε δύο Συνέδρια (4ο και 5ο) τονίσαμε την ανάγκη ανασυγκρότησης του Κόμματος, σε δύο Συνέδρια εκφράσαμε τη θέληση μας για κόμμα των μελών του. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν αλλά γρήγορα και σταθερά χρειάζεται να λύνουμε ζητήματα.

1. Χρειάζεται να προσανατολίσουμε όλα τα στελέχη και μέλη μας στη δράση στο μ.κ. Με αυτή την έννοια δεν υπάρχουν διαχωρισμοί ανάμεσα σε οργανωτικά στελέχη που «καθοδηγούν» και σε μέλη που «εκτελούν». Βέβαια το επίπεδο δράσης στο μ.κ. είναι κάθε φορά διαφορετικό, αλλά το ζήτημα είναι πως δεν μπορεί να υπάρχει μέλος μας που να μην συμμετέχει όσο πιο ενεργά γίνεται είτε στο σωματείο του (εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αγρότες, μικρομεσαίοι κ.λ.π.) είτε σε άλλο φορέα, είτε σε κίνημα χωρίς ιδιαίτερο φορέα. Σʼ αυτό το επίπεδο σʼ όλο το Κόμμα πρέπει να γίνει συζήτηση και έλεγχος.

2. Οι αλλαγές χρειάζεται να ξεκινήσουν από τα πάνω.

  • Η Π.Γ. εκτός από βουλευόμενο χρειάζεται να είναι και εκτελεστικό όργανο. Το ίδιο και η ΚΠΕ. Στη παρούσα φάση χρειάζεται να αντιστοιχήσουμε και αναμίξουμε τη δουλειά του Πολιτικού Σχεδιασμού με τη δράση των τμημάτων . Τα τμήματα της ΚΠΕ να αποτελούνται κύρια από μέλη της ΚΠΕ και να πλαισιώνονται από ειδικούς συνεργάτες. Βασικό στοιχείο η πλήρης αξιοποίηση όλων.

  • Χρειαζόμαστε μια διαφορετικής λειτουργίας και σύνθεσης Ε.Γ. που θα έχει άμεση σύνδεση με τις Ν.Ε.. Προτείνουμε 15 σ. που θα έχουν ευθύνη για 4 Νομούς και ξεχωριστά μεγάλα αστικά συγκροτήματα (Αθήνα, Πειραιάς, Αττική και Θεσσαλονίκη). Η Ε.Γ. θα λειτουργεί με την ευθύνη του Γραμματέα της ΚΠΕ και σε τακτική και άμεση επιτόπια σχέση με τις Ν.Ε.

  • Μας απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα ορισμένων κανόνων λειτουργίας της ΚΠΕ στη κατεύθυνση της ενιαίας έκφρασης του Κόμματος. Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΝ ευνοεί την ελεύθερη έκφραση ιδεών, τόσο στο εσωτερικό του όσο και δημόσια. Συγχρόνως χρειάζεται, η γνώμη η θέση και η στάση του Κόμματος να γίνεται κατανοητή από την κοινωνία με εύκολο και ενιαίο τρόπο. Γι αυτό προτείνουμε για τα Πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ και ιδιαίτερα για τις οργανωμένες τηλεοπτικές συζητήσεις και ατομικές συνεντεύξεις, τα εξής:

«Τα στελέχη του κόμματος συμμετέχουν σε εκπομπές σε συνεννόηση με το Γραφείο Τύπου και με βάση την ειδική χρέωση που έχουν αναλάβει, ή την ανάγκη της συγκυρίας. Το Γραφείο Τύπου φροντίζει να εφοδιάζει τα στελέχη με στοιχεία και επιχειρήματα, αλλά να αξιοποιεί και άλλα μέλη του Κόμματος με βάση την ειδική γνώση και εμπειρία. Ο κανόνας αυτός χρειάζεται να γνωστοποιηθεί στα ΜΜΕ. Αν παραβιάζεται θα ανακοινώνεται η παραβίαση στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΠΕ ώστε να γίνεται γνωστή στο Κόμμα.»

Όσον αφορά τη λειτουργία των τάσεων η ΚΠΕ τονίζει ότι:

"Η ύπαρξη και λειτουργία των τάσεων ως ιδεολογικοπολιτικών ρευμάτων είναι συλλογική κατάκτηση για το Κόμμα μας. Οποιαδήποτε όμως συγκυριακή ή μόνιμη τακτική που μετατρέπει τις τάσεις σε εσωτερικούς εκλογικούς μηχανισμούς διαμορφώνει εικόνα μη συνοχής για το Κόμμα μας και δεν ευνοεί τη συλλογική μας προσπάθεια. Είναι στο χέρι των μελών του Κόμματος, στην πολιτική τους εμπειρία και γνώση, να μην επιτρέπουν να διαμορφώνονται τέτοιες καταστάσεις.

Τα παραπάνω μέτρα και κανόνες δεν λύνουν το σύνολο των ζητημάτων, είναι όμως μια αρχή σε αποτελεσματική κατεύθυνση.

Το 2010 θα γίνουν εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αβέβαιο ακόμη το εκλογικό σύστημα αλλά και το αυτοδιοικητικό πλαίσιο.

Η δουλειά μας πρέπει να ξεκινήσει από τώρα στους εξής ελάχιστους άξονες:

α) Οι δημοτικοί συνδυασμοί που θα υποστηρίξουμε οφείλουν να εκφράζουν τουλάχιστον τον ΣΥΡΙΖΑ. Εννοείται ότι όπου δεν υπάρχουν αυτοδιοικητικές κινήσεις ή έχουν ατονήσει, πρέπει να συγκροτηθούν.

β) Να εξειδικευτεί  το προεκλογικό μας πρόγραμμα ανά περιοχή και να είναι η βάση προγραμματικών συμφωνιών.

γ) Το Τμήμα Αυτοδιοίκησης σε σύντομο χρονικό διάστημα να φέρει ένα πλαίσιο που θα καθορίζει μια σύγχρονη αριστερή πολιτική για την αυτοδιοίκηση με ιδιαίτερη αναφορά στη συμμετοχή, τη μεταβίβαση εξουσιών, την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, και τον ρόλο των αυτοδιοικητικών θεσμών στην αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. 

Σʼ αυτή την κατεύθυνση είναι αναγκαίο σύντομα να οργανωθεί θεματική Πανελλαδική Συνάντηση για την αυτοδιοίκηση με τη συμμετοχή όλων των εκλεγμένων αλλά και άλλων στελεχών.

Η Π.Γ. στη πρώτη συνεδρίαση της να πάρει μέτρα για την ενδυνάμωση της δράσης του τμήματος της αυτοδιοίκησης, ενώ σʼ αυτή την κατεύθυνση να εργαστούν η Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού και τα τμήματα Οικονομικής Πολιτικής, Χωροταξίας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Εργατικής Πολιτικής. Είναι σημαντικό στην όλη διαδικασία να εμπλακεί και η  Νεολαία του ΣΥΝ.

Η Νεολαία του ΣΥΝ

Σε σύντομο χρονικό διάστημα η Νεολαία του ΣΥΝ οργανώνει το Συνέδριο της. Μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες οι νέοι του ΣΥΝ συνέβαλαν με επιτυχία στην προώθηση των πολιτικών μας στόχων. ʽΌμως η οργανωμένη δύναμη της νεολαίας μας και η οργανωτική της ανάπτυξη, πέραν του φοιτητικού κινήματος παραμένει μικρή. Είναι υπόθεση του Κόμματος να φροντίσει για την ανάπτυξη της στους τόπους εργασίας και κατοικίας. Στο αμέσως επόμενο διάστημα και αμέσως μετά το Συνέδριο χρειάζεται να οργανωθεί κοινή συνεδρίαση Π.Γ., Ε.Γ. και Κ.Σ. της Νεολαίας ώστε να δει το ζήτημα εξειδικευμένα.


25/10/2009