Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/10/2009

Δήλωση Β.Αποστόλου με αφορμή τη δημοσιοποίηση του Σ/Ν για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων του Νομού Αττικής, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2009

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση του Σ/Ν «για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων του Νομού Αττικής, που επλήγησαν  από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2009 και λοιπές διατάξεις», ο Βαγγέλης Αποστόλου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και συντονιστής των θεμάτων περιβάλλοντος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το σχέδιο νόμου δεν απαντά στο κύριο ζητούμενο για την Αττική μετά τις πυρκαγιές, που είναι η άμεση προώθηση όλων εκείνων των διαδικασιών που θα επαναφέρουν τη δασική βλάστηση εκεί όπου έχει καταστραφεί με πρώτη απ΄  όλες την πράξη κήρυξης αναδασωτέων.

Το άρθρο 117 παραγρ. 3 του συντάγματος αναφέρει: «Δάση που καταστράφηκαν … δεν αποβάλλουν το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν …- που το ΣτΕ ερμηνεύοντας θεωρεί ως χρόνο αναφοράς την αρχαιότερη βλαστική απεικόνιση, δηλαδή το 1936 ή το 1945- κηρύσσονται αναδασωτέα…». Βέβαια μια τέτοια καταστροφή  δεν είναι μόνο οι καμένες εντός του περιγράμματος της πυρκαγιάς εκτάσεις, αλλά κι αυτές που απώλεσαν παρανόμως και για άλλους λόγους το δασικό χαρακτήρα και δυστυχώς στη Αττική έχουν υπάρξει πολλές εξαιρέσεις τέτοιων εκτάσεων ως σήμερα, είτε αφορούσαν παράνομα σχέδια πόλης, είτε  καταπατήσεις.

Το ερώτημα λοιπόν που μπαίνει είναι: Τι θα γίνει με όλες αυτές τις καταστραφείσες εκτάσεις, πολλές των οποίων ανέδειξαν οι πυρκαγιές του Αυγούστου2009, (σε εκατοντάδες περιφραγμένα ακίνητα με δασική βλάστηση κρέμονται ταμπέλες με ονοματεπώνυμο και τηλέφωνα), θα εντοπιστούν και θα κηρυχθούν αναδασωτέα;

Οι υπόλοιπες ρυθμίσεις που εισηγείται το Σ/Ν θα έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα, μόνον εφ΄ όσον ολοκληρωθεί στα πλαίσια της συνταγματικής επιταγής η πράξη κήρυξης αναδασωτέων».

To Γραφείο Τύπου