Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/01/2004

Η Έκκληση 11 Αριστερών Κομμάτων της Ευρώπης για την ίδρυση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Έκκληση 11 Αριστερών Κομμάτων της Ευρώπης για την ίδρυση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Έκκληση 11 Αριστερών Κομμάτων της Ευρώπης για την ίδρυση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Δόθηκε στη δημοσιότητα η έκκληση που υπέγραψαν στο Βερολίνο - με την ίδρυση του κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς - 11 Αριστερά Κόμματα της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ.

Το κείμενο που έχει τον τίτλο «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ - ΕΙΡΗΝΙΚΗ» τονίζει την θέληση των αριστερών κομμάτων να προχωρήσουν σε ιδρυτικό συνέδριο μέσα στο 2004 και πριν τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2004.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της έκκλησης του Βερολίνου.

Έκκληση του Βερολίνου
για την ίδρυση του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Μαζί για μια διαφορετική Ευρώπη
Δημοκρατική - Κοινωνική - Οικολογική - Ειρηνική

Στην Ευρώπη και στον κόσμο υπάρχει αυξανόμενη αντίσταση στους πολέμους, στην καταστροφή του κοινωνικού κράτους, στην κλιμάκωση των στρατιωτικών εξοπλισμών και στην απολυτοποίηση της αγοράς.

Εμείς, που ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Αριστερά, αποτελούμε μέρος των κινημάτων για μια διαφορετική πολιτική. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ένας άλλος κόσμος, μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή: δημοκρατική, κοινωνική, οικολογική, φεμινιστική, ειρηνική. Μια Ευρώπη της Αλληλεγγύης.

Ήρθε η ώρα για το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Θέλουμε η ίδρυσή του να πραγματοποιηθεί πριν από τις Ευρωεκλογές του 2004.

Η άλλη Ευρώπη

· Μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, ο θερμός πόλεμος επέστρεψε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στρατιωτικοποιείται, παράλληλα με το ΝΑΤΟ. Υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις της Ευρώπης που επιδιώκουν τη δική τους συμμετοχή στο αυτοκρατορικό ξαναμοίρασμα του κόσμου. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να ενσωματώσουν την Ευρώπη στα σχέδια για παγκόσμια κυριαρχία.

Αυτός δεν είναι ο δικός μας δρόμος. Εμείς θέλουμε μια Ευρώπη ελεύθερη, από τον Ατλαντικό και τα Ουράλια, ελεύθερη από όπλα μαζικής καταστροφής.

Μια Ευρώπη συλλογικής ασφάλειας, χωρίς το ΝΑΤΟ και χωρίς να μετατραπεί η ΕΕ σε στρατιωτική συμμαχία.

Μια Ευρώπη που θα διακρίνεται από τις πρωτοβουλίες της για τον αφοπλισμό, την ανάπτυξη, τη συνεργασία και την ενίσχυση του διεθνούς δικαίου.

· Το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και φτωχούς βαθαίνει και στην δική μας ήπειρο. Εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι ή σε επισφαλή απασχόληση. Η κοινωνική ασφάλιση καταστρέφεται, οι υπηρεσίες του κοινωνικού κράτους ιδιωτικοποιούνται.

Αυτός δεν είναι ο δικός μας δρόμος. Θέλουμε αλληλεγγύη, κοινωνικά δικαιώματα και ανακατανομή του κοινωνικού πλούτου, που να διαπερνά όλη την κοινωνία, από τους πλούσιους στους φτωχούς. Αντιμετωπίζουμε την ύφεση και την αύξηση της ανεργίας σαν πρόκληση αμφισβήτησης του Συμφώνου Σταθερότητας και των προσανατολισμών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με στόχο μια άλλη οικονομική και κοινωνική πολιτική, με κοινωνικές προτεραιότητες υπέρ της πλήρους απασχόλησης και της κατάρτισης, των δημοσίων υπηρεσιών και μιας τολμηρής επενδυτικής πολιτικής για το περιβάλλον. Πρέπει να φορολογηθεί η διακίνηση του κεφαλαίου. Οι προτεραιότητες πρέπει να αλλάξουν: προς όφελος των ανθρώπων, όχι των κερδών.

· Στην ΕΕ, το Συμβούλιο Υπουργών και η Επιτροπή έχουν υπέρμετρες εξουσίες. Αποφασίζουν κεκλεισμένων των θυρών και επηρεάζονται από επιχειρηματικά λόμπι και ιδιωτικά συμφέροντα. Οι απλοί άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες ελάχιστα συμμετέχουν στις αποφάσεις. Το πολιτικό σύστημα διολισθαίνει σε μια κρίση νομιμοποίησης.

Αυτός δεν είναι ο δικός μας δρόμος. Εμείς, θέλουμε διαφάνεια, νέες μορφές δημοκρατίας και συμμετοχής των απλών πολιτών στην διαμόρφωση των εξελίξεων, μεγαλύτερη εξουσία στα εθνικά κοινοβούλια και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

· Η Ευρώπη μετατρέπεται σε φρούριο. Στο όνομα του «αγώνα κατά της τρομοκρατίας», τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα περιορίζονται και απειλούνται.

Αυτός δεν είναι ο δικός μας δρόμος. Εμείς, θέλουμε μια Ευρώπη ανοικτή στον κόσμο, μια Ευρώπη με ισχυρά ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα, που θα χορηγείται άσυλο στους κατατρεγμένους.

· Η Ευρώπη επιδιώκει την οικονομική κυριαρχία. Διεξάγει εμπορικούς πολέμους. Η νομισματική, οικονομική και εμπορική της πολιτική έχουν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Αυτός δεν είναι ο δικός μας δρόμος. Με επίγνωση της αιματηρής ιστορίας της αποικιοκρατίας, θέλουμε να αναλάβουμε τολμηρές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη μια δίκαιης οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας.

· Στην Ευρώπη συνυπάρχουν διαφορετικές κουλτούρες και τρόποι ζωής που την καθιστούν μια δυναμική ήπειρο. Όμως, υπάρχει ο κίνδυνος ισοπέδωσής τους. Η συγκέντρωση των ΜΜΕ στα χέρια λίγων θέτει σε κίνδυνο την πολυφωνία. Η πληροφόρηση, η κουλτούρα και η εκπαίδευση εμπορευματοποιούνται.

Αυτός δεν είναι ο δικός μας δρόμος. Εμείς, θέλουμε την πολιτισμική πολλαπλότητα και εκπαίδευση, πληροφόρηση, γνώση για όλους τους άνδρες και γυναίκες.

· Η Ευρώπη είναι ανάμεσα στους κύριους υπεύθυνους για τα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα, με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, την εξαγωγή αποβλήτων, την παγκόσμια εκμετάλλευση ενεργειακών αποθεμάτων και δασών.

Αυτός δεν είναι ο δικός μας δρόμος. Θέλουμε να ζούμε ν και να δουλεύουμε ως οικολογικά υπεύθυνοι άνθρωποι.

· Τις τελευταίες δεκαετίες σημειώθηκαν πρόοδοι στην ισότητα των φύλων και στη μη διάκριση. Σήμερα, όμως, απειλούνται ιδιαίτερα από την νεοφιλελεύθερη πολιτική της απορύθμισης στην αγορά εργασίας.

Αυτός δεν είναι ο δικός μας δρόμος. Εμείς, θέλουμε την κατάργηση των διακρίσεων και μια πραγματική και διαρκή δημοκρατία στις σχέσεις των φύλων.

Το Ευρωπαϊκό Αριστερό Κόμμα

Το Ευρωπαϊκό Αριστερό Κόμμα θέλει να αποτελέσει όχι μόνο έναν εξωγενή αλλά και έναν ενδογενή συστατικό παράγοντα της εναλλακτικής πρότασης στην κυρίαρχη ευρωπαϊκή πολιτική. Θέλουμε να δράσουμε μαζί με διαφάνεια, δημοκρατικά και ισότιμα. Μαζί να γίνουμε πιο πειστικοί και πολιτικά πιο αποτελεσματικοί. Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να αποκτήσουμε αυτό τον πλούτο αν διατηρήσουμε και ανανεώσουμε τις ιστορικές και κοινωνικές εμπειρίες μας, αντιλήψεις, παραδόσεις και κουλτούρες και τις συμπυκνώσουμε με ένα κοινό πλαίσιο.

Με σεβασμό στην πλήρη ανεξαρτησία, κυριαρχία και ατομική ευθύνη όλων των συμμετεχόντων πλευρών, η σχέση και συνεργασία μας σημαδεύεται από διαφάνεια, σεβασμό, αποδοχή και ανοχή. Στο επίκεντρο της σκέψης και δράσης μας δεν είναι το κέρδος ή η ισχύς αλλά ο άνθρωπος. Η Ευρώπη είναι το κοινό πεδίο δράσης μας.

Θέλουμε ν' αμφισβητήσουμε την κυριαρχία του κέρδους και να ξεπεράσουμε τη δύναμη του καπιταλισμού. Θέλουμε μια διαφορετική κουλτούρα ζωής, εργασίας, παραγωγής και κατανομής. Σημεία αναφοράς μας είναι ο αγώνας για την ειρήνη, ενάντια στο φασισμού και τον ρατσισμό, υπέρ της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, του φεμινισμού, της οικολογίας.

Ξεκινάμε τώρα και σας καλούμε να κάνουμε αυτό το πρώτο βήμα μαζί. Θα παραμείνουμε ανοιχτοί σε όσους ακόμη δεν έχουν αποφασίσει ή έχουν αποφασίσει διαφορετικά. Έχουμε βαθιά εκτίμηση στις πολύμορφες συνεργασίες. Θα τις ασκήσουμε, για να κάνουμε την ήπειρό μας, μια ήπειρο δημοκρατική, κοινωνική, βιώσιμη και ειρηνική.

  • Εσθονικό Κοινωνικό Δημοκρατικό Εργατικό Κόμμα
  • Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα
  • Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας (Ελλάδα)
  • Κόμμα Κομμουνιστικής Επανίδρυσης (Ιταλία)
  • Η Αριστερά (Λουξεμβούργο)
  • Αυστριακό Κομμουνιστικό Κόμμα
  • Σλοβακικό Κομμουνιστικό Κόμμα
  • Ενωμένη Αριστερά (Ισπανία)
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας (Δημοκρατία της Τσεχίας)
  • Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (Δημοκρατία της Τσεχίας)
  • Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS - Γερμανία)

To Γραφείο Τύπου