Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/10/2009

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για τον πνιγμό των μεταναστών από το Αφγανιστάν

Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον τραγικό θάνατο που βρήκαν οι εξαθλιωμένοι μετανάστες από το Αφγανιστάν, ανοιχτά από τη Μυτιλήνη.

Αποτελεί άλλο ένα τραγικό γεγονός που αναδεικνύει την επιβεβλημένη αλλαγή πολιτικής στο σημαντικό  ζήτημα της μετανάστευσης. Το δόγμα της μηδενικής ανοχής έχει ως θύματα τους χιλιάδες δύστυχους μετανάστες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί μια διαφορετική και ανθρωπιστική μεταναστευτική πολιτική και καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική της ΝΔ.

Βασικά σημεία αυτής της πολιτικής είναι:

•    Να χορηγηθεί άσυλο στους πολιτικούς πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές, καθώς και να δοθεί η δυνατότητα εξόδου από τη χώρα σε όσους το επιθυμούν. Κι αυτό προϋποθέτει την απαραίτητη συνεργασία  με άλλες χώρες της Ε.Ε.

•     Η χώρα μας να αναλάβει πρωτοβουλία για τη διεκδίκηση μιας νέας ευρωπαϊκής πολιτικής που, πρώτον, θα στηρίζει ουσιαστικά τις χώρες προέλευσης των μεταναστών, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης. Τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τους πολέμους, την περιβαλλοντική καταστροφή από πετρελαϊκές μεταλλευτικές και άλλες πολυεθνικές εταιρείες, την έλλειψη νερού. Και δεύτερον, η Ε.Ε. πρέπει να στηρίξει με ειδικά ευρωπαϊκά προγράμματα κοινωνικές υποδομές στις χώρες υποδοχής των μεταναστών, όπως είναι η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες του Νότου.

To Γραφείο Τύπου