Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/10/2009

Συνάντηση με την Υπουργό Περιβάλλοντος, κα Τίνα Μπιρμπίλη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο Βαγγ. Αποστόλου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ υπεύθυνος για θέματα Οικολογίας.

Μετά το τέλος της συνάντηση έγιναν δηλώσεις:

Τ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Αυτό που φάνηκε από τη συνάντησή μας και πιστεύω και από τη συνεργασία μας είναι ότι, η πράσινη ανάπτυξη δεν περιχαρακώνεται μέσα σε στενές κομματικές γραμμές, αλλά είναι μια έννοια που μπορεί να εμπνεύσει και να διαμορφώσει μια ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συμμαχία των πολιτών.

Συζητήσαμε, κατʼ αρχήν, για τα θέματα που αφορούν στο Λεκανοπέδιο, θίξαμε τα θέματα του Ρυθμιστικού, του Ελληνικού, των μεγάλων ζωνών πρασίνου που πρέπει να δημιουργηθούν στην Αττική και καταλήξαμε βέβαια με το θέμα του Ελαιώνα, στο οποίο υπάρχει και  μια συναντίληψη για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε με την Υπουργό Περιβάλλοντος, την κα Μπιρμπίλη και τους συνεργάτες της. Εκφράσαμε την εκτίμησή μας ότι είναι ένα θετικό βήμα η δημιουργία του νέου Υπουργείου, στο βαθμό βέβαια που θα έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες και θα ασκήσει μια ενεργητική πολιτική για την προστασία του περιβάλλοντος στη χώρα.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το Ρυθμιστικό και για την ανάγκη να  υπάρξει μια θεσμική προστασία των ορεινών όγκων και των πνευμόνων πρασίνου του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Καταθέσαμε τις σκέψεις και τις προτάσεις μας, πάγιες θέσεις μας, για τη δημιουργία μητροπολιτικών πάρκων στο Γουδή, ένα ώριμο αίτημα, στο Ελληνικό αλλά και στον Ελαιώνα, όπου είχαμε μια πολύ σημαντική νίκη των Ενεργών Πολιτών με την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας.

Καταθέσαμε κάποιες συγκεκριμένες σκέψεις για το πώς μπορεί να προχωρήσουν γρήγορα τα έργα, τόσο για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, όσο όμως και για τη δημιουργία πνεύμονα πρασίνου, πάρκου γύρω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Τέλος είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και μια σειρά από θέματα, όπως της νέας χάραξης της Ιωνίας Οδού, το θέμα του Sea Diamond -μιας και έρχομαι από τη Σαντορίνη και μετέφερα το αίτημα των κατοίκων του νησιού για την ανέλκυση του Sea Diamond που αποτελεί μια διαρκή απειλή για το Αιγαίο- και μια σειρά από άλλα θέματα όπου επιβεβαιώσαμε τη διάθεσή μας να υπάρχει μια συνεχής επαφή και ανταλλαγή σκέψεων διότι πράγματι το ζήτημα του περιβάλλοντος για μας είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που πρέπει να προχωρήσουμε. Εάν υπάρχει διάθεση για ενεργητική πολιτική και για ουσιαστικές τομές, εμείς αυτές τις πρωτοβουλίες θα τις ενισχύσουμε.

Εκφράσαμε την πεποίθησή μας στη νέα Υπουργό ότι θα είμαστε δίπλα, αν χρειαστεί, για να στηρίξουμε θετικές πρωτοβουλίες. Θα πιέσουμε και θα πιέζουμε αρκετά προκειμένου να προχωράνε οι θετικές πρωτοβουλίες αλλά και θα καταγγέλλουμε όταν υπάρχει ανάγκη για τα κακώς κείμενα. Σε κάθε περίπτωση όμως είμαστε βέβαιοι ότι έχει γίνει ένα πρώτο θετικό βήμα. Θα υπάρξουν όμως και δυσκολίες. Θα 6υπάρξουν και πιέσεις. Γιατί τα περιβαλλοντικά ζητήματα δεν είναι ουδέτερα ζητήματα. Και όπου υπάρχει έντονο ενδιαφέρον οικονομικών συμφερόντων, οι πιέσεις αυτές είναι μεγάλες.

Εμείς έχουμε μια μακρά εμπειρία και ιδίως το τελευταίο διάστημα μια εμπειρία πιέσεων που δεχθήκαμε. Όμως είχαμε και την ευτυχή κατάληξη σε μια σειρά από υποθέσεις. Όταν τα περιβαλλοντικά ζητήματα  γίνονται κτήμα ευρύτερων μαζών και κοινωνικών διεκδικήσεων, τότε μπορούμε να έχουμε σημαντικές και θετικές κατακτήσεις.

-    Κυρία Υπουργέ για το θέμα του Ελαιώνα είπατε ότι υπάρχει μια συναντίληψη.. Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένη

Νομίζω σας είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θα κινηθούμε στο πλαίσιο των πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ.

-    Θα κληθούν και οι υπόλοιποι φορείς που ασχολούνται;… Ο Δήμος Αθηναίων…

Βεβαίως θα κληθούν. Όλοι θα κληθούν για συζήτηση.

To Γραφείο Τύπου