Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/10/2009

Απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού σχετικά με τις κυβερνητικές αποφάσεις για τα STAGE και τις συμβάσεις έργου

Καμπάνια για την εργασιακή επισφάλεια

Από τον Ιανουάριο του 2007 μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει 233 παρεμβάσεις, τοποθετήσεις, ανακοινώσεις μέχρι και ερωτήσεις στον πρωθυπουργό για το θέμα των stage. Το έφερε μάλιστα με δική του πρωτοβουλία στην κεντρική πολιτική προεκλογική ατζέντα.

Η ανασφάλιστη κακοπληρωμένη εργασία των εργαζομένων με προγράμματα stage, που στην πραγματικότητα δεν αποκτούν εργασιακή εμπειρία αλλά καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αποτελεί τη μεγάλη ντροπή των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που τα εφάρμοσαν και τα χρησιμοποίησαν ως εργαλεία πελατειακών σχέσεων.

Η απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να καταργήσει τα stage στο δημόσιο τομέα δεν προέκυψε από το ενδιαφέρον της να πατάξει το ρουσφέτι, την ανασφάλιστη εργασία και τον εργασιακό μεσαίωνα, αφού τα μεταφέρει στον ιδιωτικό τομέα, αλλά για καθαρά δημοσιονομικούς λόγους, για τη μείωση των δημόσιων δαπανών. Ο τρόπος που καταργεί τα stage στον δημόσιο τομέα χωρίς να εξασφαλίζει μέλλον και προοπτική στους εργαζόμενους σε αυτά είναι σαν να θέλει να καταργήσει τη δουλεία σκοτώνοντας τους σκλάβους.

Η μεταφορά των stage στον ιδιωτικό τομέα διευρύνει την ελαστικότητα των εργασιακών σχέσεων, προσφέρει δωρεάν εργασία νέων ανθρώπων στους εργοδότες, αφού θα πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ, οδηγεί σε απολύσεις εργαζομένων μεγαλύτερων ηλικιών και οδηγεί στη συμπίεση των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων προς το κατώτερο δυνατό επίπεδο.

Η απόφαση της κυβέρνησης να περιορίσει τις συμβάσεις έργου στο δημόσιο και αντί να κάνει διαγωνισμούς για μόνιμο προσωπικό να τις μετατρέψει σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου δημιουργεί μία νέα γενιά συμβασιούχων και οδηγεί σε υπολειτουργία μία σειρά υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα. Προτείνουμε:

1. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο, πλήρη σταθερή ασφαλισμένη και αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία με συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

2. Προστασία και ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών και των συλλογικών κοινωνικών αγαθών.

3. Να προκηρυχθούν άμεσα διαγωνισμοί μέσω ΑΣΕΠ για να καλυφθούν οι χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις στην υγεία, στην παιδεία, στην κοινωνική πρόνοια, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην πολιτική προστασία.

4.  Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για προσλήψεις να μη φύγει κανείς εργαζόμενος από το δημόσιο και να διασφαλιστούν αναδρομικά σε όλους τα ασφαλιστικά και μισθολογικά τους δικαιώματα.

5. Να αναγνωριστεί η εργασιακή εμπειρία όσων εργάστηκαν με stage ή ως συμβασιούχοι στο δημόσιο με ειδική μοριοδότηση ανάλογα με το χρόνο απασχόλησής τους. Να τακτοποιηθούν όσοι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες εφόσον συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις της ευρωπαϊκής οδηγίας.

6. Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα (συμβάσεις έργου, ενοικίαση εργαζομένων κλπ.) καθώς και οι νόμοι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που τις καθιέρωσαν για να έχουν όλοι και όλες πλήρη, σταθερή, ποιοτική και ασφαλισμένη εργασία.

7. Στηρίζουμε τους αγώνες των συμβασιούχων και των εργαζομένων με stage.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτόχρονα προτείνει τη δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας την επόμενη πενταετία με την δραστική αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, τις μαζικές προσλήψεις στην παιδεία, υγεία, κοινωνική προστασία, διαφύλαξη του περιβάλλοντος, με την καθιέρωση ρήτρας απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, όπου η χρησιμοποίηση δημόσιων πόρων πρέπει να συνοδεύεται από την υποχρέωση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Με την ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με την θέσπιση μέτρων για παρεμπόδιση των απολύσεων και με την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών. Χρειάζεται επίσης να αυξηθεί το επίδομα της ανεργίας στο 80% του μισθού και να δίνεται χωρίς προϋποθέσεις σε όλους τους ανέργους για όλο το διάστημα της ανεργίας τους καθώς επίσης και να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα κοινωνικής στήριξης των ανέργων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ:

• ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

• ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΜΙΣΘΟΥΣ

• ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Σήμερα το μισό σχεδόν του εργατικού δυναμικού της χώρας είναι είτε άνεργο είτε εργάζεται με επισφαλείς εργασιακές σχέσεις ή με αδήλωτη μαύρη εργασία, ενώ η πλειοψηφία του υπόλοιπου μισού αμείβεται με χαμηλούς ή και πολύ χαμηλούς μισθούς.

Η κατάσταση αυτή όχι μόνο προσομοιάζει με μια νέα εργασιακή βαρβαρότητα, αλλά και οδηγεί τα ασφαλιστικά ταμεία σε κατάρρευση.

Παραθέτουμε τις ελαστικές και επισφαλείς εργασιακές σχέσεις των τελευταίων χρόνων στη χώρα μας: 

• Συμβάσεις έργου (μπλοκάκι) που υποκαθιστούν σχέση μισθωτής εργασίας

• Ποικίλες Συμβάσεις ορισμένου χρόνου

• Ενοικίαση εργαζομένων

• Ποικίλες μορφές μερικής απασχόλησης και ωρομισθίων

• Προγράμματα Stage

• Εργασιακές διακρίσεις σε βάρος των νεοπροσλαμβανόμενων

• Αδήλωτη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία

• Απλήρωτη και ανασφάλιστη υπερωριακή απασχόληση

• Συνολική διευθέτηση του χρόνου εργασίας (ελαστικό ωράριο)

• Υπεργολαβίες

Η πολιτική «ατζέντα» που κυριαρχεί -και με τη δική μας συμβολή-  το τελευταίο διάστημα σχετικά με τους εργαζόμενους στα stage και τους συμβασιούχους, είναι μας επιβάλλει να αναλάβουμε μια σημαντική πρωτοβουλία για ένα μεγάλο πολιτικό και κοινωνικοταξικό μέτωπο στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με κεντρικά αιτήματα όσα παρατίθενται στην προμετωπίδα του σημειώματος.

Στο πλαίσιο αυτής της Πρωτοβουλίας προωθούμε:

• Έκδοση ανακοίνωσης για τους συμβασιούχους και τους εργαζόμενους με stage, πολιτική παρουσία μας στις κινητοποιήσεις τους και πλατιά σύσκεψη με τους φορείς αυτών των εργαζομένων με ευθύνη της ΚΟ για διαβούλευση μαζί τους.

• Μια εκστρατεία αποκαλύψεων και καταγγελίας των πιο ακραίων μορφών υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων και επισφαλών εργασιακών σχέσεων.

• Επισκεπτόμαστε με κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ χώρους επισφαλούς εργασίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και αναδεικνύουμε ζωντανά τα προβλήματα με την παρουσία των ίδιων των εργαζομένων (ενδεικτικά: Τράπεζες, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, BP, ΔΕΗ, ΟΑΕΔ, Νοσοκομεία, Ασφαλιστικά Ταμεία, Βιομηχανίες τροφίμων κλπ).

• Αναπτύσσουμε προγραμματισμένη και συστηματική δράση για την δημιουργία, όπου χρειάζεται, Σωματείων των επισφαλών εργαζομένων ή επιτροπών αγώνα ανέργων και επισφαλών εργαζομένων κατά Δήμο και κυρίως συμβάλλουμε στην ανάπτυξη ενωτικών κοινωνικών αγώνων και κινημάτων.

• Προτείνουμε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή με θέμα την αντιμετώπιση της ανεργίας και την καταπολέμηση της εργασιακής επισφάλειας, καταθέτουμε άμεσα σχετική Επερώτηση και βροχή από Επίκαιρες και απλές Ερωτήσεις.

• Αποσαφηνίζουμε πλήρως τις θέσεις και τις εναλλακτικές προτάσεις μας για την τύχη των εργαζομένων στις διάφορες μορφές επισφαλούς απασχόλησης, κυρίως στο δημόσιο τομέα και καταθέτουμε στη Βουλή σχετικές προτάσεις νόμων ή τροπολογίες.

To Γραφείο Τύπου