Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
29/10/2009

Διατροφικό σκάνδαλο με μεταλλαγμένο λιναρόσπορο

Ερώτηση Γρ.Ψαριανού προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Νέο διατροφικό σκάνδαλο στη χώρα μας ήρθε πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας. Αφορά μεταλλαγμένο λιναρόσπορο βιολογικής γεωργίας, με ουσίες που δεν είναι εγκεκριμένες, ο οποίος εισήχθη από τον Καναδά και για 37 ολόκληρες μέρες καταναλωνόταν ανεμπόδιστα στην ελληνική αγορά παρά το συναγερμό που είχε σημάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και επίσης στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Συγκεκριμένα, τόσο το «alert» αυτό όσο και συνολικά 70 που έχουν κοινοποιηθεί από την Κομισιόν σε χώρες της ΕΕ αποκαλύπτουν ότι πιθανότατα πρόκειται για μεγάλο διατροφικό σκάνδαλο, με διαστάσεις ανάλογες εκείνου του επιμολυσμένου με ορυκτέλαια ηλιέλαιου.

Στον καφέ λιναρόσπορο έχει ανιχνευθεί η μη εγκεκριμένη γενετική τροποποίηση «FΡ967» και, σύμφωνα με πληροφορίες, στη χώρα μας έχουν εισαχθεί τεράστιες ποσότητες τόσο λιναρόσπορου όσο και μείγματος αρτοποιίας που περιέχει το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο προϊόν. Ο λιναρόσπορος είναι η πρώτη ύλη για την παραγωγή αλεύρων που χρησιμοποιούνται ώστε να παρασκευαστούν τα λεγόμενα πολύσπορα ψωμιά, κράκερ και μπισκότα διαίτης, ψωμιά για τοστ κ.λπ.

Ο ΕΦΕΤ από τον Σεπτέμβριο έχει ξεκινήσει ελέγχους και, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να έχει εντοπίσει σε μεγάλη αρτοβιομηχανία καθώς και σε βιομηχανία παραγωγής μπισκότων αλεύρια που έχουν χρησιμοποιήσει αυτό το μείγμα. Παραμένει, όμως, αδιευκρίνιστο αν έχουν γίνει έλεγχοι στους χιλιάδες φούρνους οι οποίοι είναι πιθανόν να έχουν εισαγάγει ή αγοράσει αλεύρια με πρώτη ύλη τον λιναρόσπορο.

Με βάση τα προαναφερόμενα ερωτάται η αρμόδια κ. Υπουργός:

•    Ποια ήταν η ακριβής ποσότητα μεταλλαγμένου λιναρόσπορου και παραγώγων του που εισήχθησαν στην ελληνική αγορά;

•    Έχουν εντοπιστεί και αποσυρθεί όλες οι συγκεκριμένες παρτίδες μεταλλαγμένου προϊόντος;

•    Για ποιο λόγο ο ΕΦΕΤ δεν ανταποκρίθηκε αμέσως στο συναγερμό που σήμανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αποτέλεσμα το μεταλλαγμένο προϊόν να καταναλώνεται ανεμπόδιστα στην ελληνική αγορά για πάνω από ένα μήνα;

•    Ποια είναι η θέση του Υπουργείου απέναντι σε όλους όσοι, χωρίς να γνωρίζουν, κατανάλωσαν το συγκεκριμένο προϊόν;

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός