Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/10/2009

Διατηρητέο να χαρακτηριστεί το πρώην 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο

Ερώτηση Θ.Λεβέντη προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού

Το πρώην 401 στρατιωτικό Νοσοκομείο αποτελείται από δεκατρία λιθόκτιστα κτίρια σε έκταση έντεκα στρεμμάτων με υψηλό πράσινο, το οποίο έπαψε να λειτουργεί το 1971, βρίσκεται επί της οδού Δεινοκράτους 68 και Ιατρίδου στο κέντρο των Αθηνών και τώρα ανήκει στον Οργανισμό Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.

Τα λιθόκτιστα και κεραμοσκεπή κτίρια του παλιού Νοσοκομείου, αποτελούν ίσως το τελευταίο δείγμα της στρατιωτικής νοσοκομειακής αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα και μια ενιαία και αδιάσπαστη πολεοδομική ενότητα, σπάνια και μοναδική για το κέντρο της Αθήνας.

Μερικά από τα υπάρχοντα κτίρια  του παλιού Νοσοκομείου, απομεινάρια του 1ου Συντάγματος Πεζικού, χρησιμοποιήθηκαν από το 1882 μέχρι το 1897 για τη λειτουργία του Στρατιωτικού  Σχολείου Υπαξιωματικών, ενώ μετά τον πόλεμο του1897  χρησιμοποιήθηκαν αδιάκοπα από  το Α΄ Στρατιωτικό Νοσοκομείο, το οποίο μετονομάστηκε, το 1945,  σε «401 Στρατιωτικό  Νοσοκομείο»  και λειτούργησε στο σημείο αυτό έως το 1971.

Σε σχετική ερώτησή μας με υπʼ αριθμ. 18408/30/4/09, η προηγούμενη Κυβέρνηση της Ν.Δ. μας απάντησε πως: «Ο χαρακτηρισμός ή μη ως μνημείων τω παλαιών εγκαταστάσεων του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου  είχε εξετασθεί κατά τη συνεδρία 2/30-1-2003 του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, το οποίο γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία (με χρήση της διπλής ψήφου του Προέδρου), υπέρ του χαρακτηρισμού ορισμένων εκ των κτιρίων του συγκροτήματος. Ωστόσο, η παραπάνω γνωμοδότηση δεν έγινε δεκτή από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού και δεν εκδόθηκε η σχετική Υπουργική Απόφαση.

Κατόπιν αιτήματος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Λυκαβηττός και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, περί της επανεξέτασης του χαρακτηρισμού ή μη ως μνημείων των ανωτέρω κτιρίων, η Διεύθυνση Νεότερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς ζήτησε από την αρμόδια Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής να πραγματοποιήσει αυτοψία και να επικαιροποιήσει το περιεχόμενο του φακέλλου».

Επειδή η πολεοδομική αυτή ενότητα αποτελεί, αρμονική σχέση κτιριακού πλούτου και περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής κλίμακας και οικολογικής ισορροπίας, μια όαση στο βεβαρημένο με ογκώδη κτίρια κέντρο της Αθήνας,

Επειδή  κάτοικοι της περιοχής και επιστημονικοί φορείς αγωνίζονται εδώ και χρόνια για τη διάσωση αυτής της μοναδικής πολεοδομικής ενότητας από τη φθορά του χρόνου  και την αδιαφορία των αρμοδίων,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

•    Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε το πρώην 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο να χαρακτηριστεί διατηρητέα πολεοδομική ενότητα και να χρησιμοποιηθεί ως χώρος πολιτισμού;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ