Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
31/01/2005

Ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ για το Ευρωσύνταγμα

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ στη σημερινή συνεδρίασή της ασχολήθηκε ειδικά με το θέμα της Συνταγματικής Συνθήκης (Ευρωσύνταγμα).

Η Πολιτική Γραμματεία καταγγέλλει τις διαφαινόμενες προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει, σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, με διαδικασίες «εξπρές» στην επικύρωση του Ευρωσυντάγματος από την Βουλή μέσα στον Μάρτη.

Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι το ζήτημα του Ευρωσυντάγματος είναι τεράστιας σημασίας που αφορά στην πορεία και την προοπτική της χώρας και της Ευρώπης για δεκαετίες.

Επομένως, η υπόθεση αυτή δε μπορεί να «κλείσει» με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς να έχει προηγηθεί η πιο ευρεία και ολοκληρωμένη ενημέρωση του ελληνικού λαού και η πιο ουσιαστική ανάπτυξη και αντιπαράθεση των διαφορετικών απόψεων.

Ο ΣΥΝ, από τη σκοπιά μιας διαφορετικής πορείας της Ευρώπης με δημοκρατικά, κοινωνικά και φιλειρηνικά χαρακτηριστικά, υπογραμμίζει εκ νέου την αντίθεσή του στο λεγόμενο Ευρωσύνταγμα το οποίο θεσμοποιεί τον νεοφιλελευθερισμό και ενισχύει τον ατλαντικό προσανατολισμό της Ευρώπης.

Τονίζει την ανάγκη να διεξαχθεί στη χώρα μας - όπως και σε μια σειρά άλλες χώρες της Ε.Ε. - δημοψήφισμα για να αποφανθεί κυρίαρχα ο ελληνικός λαός.

Ο ΣΥΝ θα αναλάβει άμεσα όλες τις δυνατές πρωτοβουλίες προκειμένου να αποτραπούν αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, οι οποίες θα αποβλέπουν στο να επικυρωθεί η Συνταγματική Συνθήκη, ερήμην του ελληνικού λαού, και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, στο πλαίσιο μιας επί της ουσίας δικομματικής συναίνεσης.

To Γραφείο Τύπου