Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/01/2004

Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ συναντήθηκε με σωματεία απολυμένων από την Σίσσερ Πάλκο, τον Ομιλο Αυγερινοπούλου και την Ολυμπιακή Αεροπορία

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και οι Δ. Παπαδημούλης και Δ. Στρατούλης, μέλη της Π.Γ., συναντήθηκαν σήμερα με σωματεία απολυμένων από την Σίσσερ Πάλκο, τον ΄Ομιλο Αυγερινοπούλου και την Ολυμπιακή Αεροπορία.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ μίλησε στους απολυμένους και τόνισε:

Η πρόταση του κ. Παπανδρέου για την τετραετή εργασία των νέων χωρίς ασφάλιση και προστασία της δουλειάς τους, μετά και από την πρόταση για μη κρατικά Πανεπιστήμια, ολοκληρώνει την εικόνα.

Αυτό που φέρνει ο κ. Παπανδρέου και το δικό του ΠΑΣΟΚ δεν είναι το νέο. Είναι απλώς ο νεοφιλελευθερισμός.

Μετά την αποκάλυψη των διπλών βιβλίων που υπάρχουν και στην ανεργία, προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την κοινωνία, βγάζοντας στην προεκλογική δημοπρασία τη νεολαία και τα προβλήματα ζωής και απασχόλησης.

Τρία Εθνικά Σχέδια Δράσης για την απασχόληση, πέντε νόμοι και δεκάδες αποφάσεις για την ανεργία. Τρία ΚΠΣ με τρία (3) τρισεκατομμύρια δραχμές για το ανθρώπινο δυναμικό.

Προεκλογικές δεσμεύσεις το 2000 και το 1996 για 300 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και 600 χιλιάδες θέσεις αμειβόμενης κατάρτισης και επανακατάρτισης,

αποδεικνύουν σήμερα την πολιτική αποτυχία και υποκρισία της κυβερνητικής πολιτικής, μετά την αποκάλυψη της πραγματικής ανεργίας των 600 χιλιάδων περίπου ανεργων.

Η απασχόληση δεν μεγάλωσε. Η ανεργία φούντωσε. Οι νέοι, οι γυναίκες και οι εργαζόμενοι, χωρίς δικαιώματα, νιώθουν κάθε μέρα τη ζωή τους να την κυκλώνει η ανασφάλεια.

Η νέα περίοδος την οποία επαγγέλλεται ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να βάζει το δίλημμα: ή ανασφάλιστοι ή άνεργοι. Δεν φταίει η εργασία και η κοινωνική ασφάλιση για την ανεργία.

Η πρόταση του κ. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ σπάει την σχέση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με την εργασία, νομιμοποιεί την εισφοροδιαφυγή, την μη ασφάλιση, συγκαλύπτει την ανεργία, παύει να θεωρεί την κοινωνική προστασία ευθύνη της πολιτείας, καταργεί δικαιώματα, στη θέση της πλήρους εργασίας βάζει την οικογενειακή βοήθεια, υπονομεύει την κοινωνία της αλληλεγγύης.

Δώσανε μάχη οι εργαζόμενοι για τα δικαιώματά τους, για να μην είναι άψυχο αντικείμενο στα χέρια κανενός κράτους και κανενός εργοδότη. ΄Ο,τι κατακτήθηκε ως περιεχόμενο της κοινωνικής δημοκρατίας, με αγώνες δεκαετιών και αιώνων, σήμερα φαλκιδεύεται.

Δώσαμε μάχη κι εμείς, ως παράταξη, ως κόμμα, για να έχουν ασφάλιση και οι αλλοδαποί εργάτες.

Είναι λοιπόν απαράδεκτο σήμερα να οδηγούμαστε σε μια πολιτική που θέλει ηθελημένη παραίτηση από δικαιώματα, που θέλει θεσμοθετημένο ακρωτηριασμό της κοινωνικής προστασίας.

Θα μιλήσουμε σήμερα με εκπροσώπους απολυμένων που βρέθηκαν μέσα σε μια νύχτα στο δρόμο σαν να ήταν άψυχα αντικείμενα. Που για την προστασία της ζωής τους και της δουλειάς τους δεν τηρήθηκε καμιά εγγύηση από πλευράς δημοκρατικής νομιμότητας, που φαλκιδεύτηκαν όλα τους τα δικαιώματα, όχι μονάχα στην απασχόληση αλλά και στη ζωή, που ανατράπηκαν οι συνθήκες του οικογενειακού τους προγραμματισμού και της κοινωνικής τους προοπτικής.

Ανεξάρτητα από την συζήτηση που θα κάνουμε, εμείς θα δώσουμε συνέχεια, προκαλώντας ευρύτατο διάλογο ανάμεσα στους νεολαίους, στα ΤΕΕ, στους άνεργους πτυχιούχους, στους άνεργους μισθωτούς, σε όλους εκείνους οι οποίοι βιώνουν καθημερινά την ανασφάλεια της ανεργίας και την αβεβαιότητα της απασχόλησης.

Και, επειδή δεν επιτρέπεται τα ιερά προβλήματα της ζωής των εργαζομένων να μπαίνουν στο προεκλογικό δικομματικό Χρηματιστήριο, εμείς καλούμε τώρα όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και την ηγεσία τη διπλή του ΠΑΣΟΚ, και της Ν.Δ. και όλους, σε δημόσιο διάλογο για τα πραγματικά προβλήματα της απασχόλησης και της ανεργίας συνολικά, και ειδικότερα των νέων. Γιατί είναι απαράδεκτο σήμερα να αποκαλύπτεται ότι με διπλά βιβλία έκρυβαν την πραγματική διάσταση αυτού του προβλήματος της ανεργίας.

Τώρα λοιπόν, γιατί και η πολιτική και η προεκλογική περίοδος δεν είναι Χρηματιστήριο εντυπώσεων για να υιοθετείται η μέθοδος του εμπορίου της ελπίδας, του εμπορίου της προσδοκίας.

Αν εφαρμοστεί αυτό το μέτρο θα αποδιαρθρωθεί το ασφαλιστικό σύστημα, θα αυξηθούν οι απολύσεις των εργαζόμενων πάνω από 29 ετών, θα ενισχυθεί η ιδιωτική ασφάλιση, θα απορυθμιστούν οι εργασιακές σχέσεις.

Με πολύ μεγάλη ευκολία λέγονται αντισυνταγματικού χαρακτήρα ρυθμίσεις που αλλοιώνουν όλη την φιλοσοφία και το περιεχόμενο του κοινωνικού κράτους και του κράτους προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με αυτό τον τρόπο προσφέρεται στους επιχειρηματίες φθηνή εργασία. Παγιδεύονται οι νέοι σε μια προσωρινή με ημερομηνία λήξης εργασία, χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα.

Παγιδεύεται η οικονομία αλλά και οι επιχειρήσεις στη λογική του χαμηλού κόστους, απομακρύνοντας όλο και περισσότερο την αναγκαία προοπτική του εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων και της αναβάθμισης της ποιότητας της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.

Είναι φανερό ότι αυτά γίνονται για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις μετά την αποκάλυψη ότι η ανεργία καλπάζει, φουντώνει, ροκανίζει, διαβρώνει δυναμικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας και είναι φανερό αυτό που επισημάναμε ότι καταθέσαμε για τρίτη φορά την πρόταση για το 35ωρο, χωρίς μείωση των αποδοχών, με αντίστοιχες ρυθμίσεις για ειδικές εφαρμογές σε ορισμένους τομείς, όπως οι μικροί και μεσαίοι.

΄Οσοι αρνούνται να κάνουν διαρθρωτικές αλλαγές νομοθετικού χαρακτήρα στον τομέα της απασχόλησης και της ανεργίας, με την υιοθέτηση αυτού του πλαισίου για το 35ωρο, όπως το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., είναι φανερό ότι θα κάνουν επιλογές οι οποίες θα κινούνται στην απορύθμιση και υποβάθμιση της απασχόλησης, στην σίγουρη αποτυχία τους να περιορίσουν την ανεργία.

Εμείς καλούμε τους νέους να μην παραπλανηθούν. Δεν είναι πολίτες μειωμένων προσδοκιών, ούτε μειωμένων δικαιωμάτων. Το μέλλον της νεολαίας δεν μπορεί να είναι η επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα, όπου η εργασία ήταν φτηνή, όπου ο εργαζόμενος δεν είχε ανθρώπινη ύπαρξη και όπου τα πάντα τα ρύθμιζε η αυθαιρεσία του εργοδότη, η αυθαιρεσία του κράτους και η αναλγησία της αγοράς.

Επειδή λοιπόν σήμερα στην Ελλάδα 600 χιλιάδες και πλέον άνεργοι, δεκάδες χιλιάδες επίσης με το φάσμα και την αβεβαιότητα της ανεργίας, μαζί με το 20% του ελληνικού πληθυσμού που είναι στο φάσμα της φτώχειας και της ανεκτής διαβίωσης, τεκμηριώνουν την ύπαρξη ενός μεγάλου κοινωνικού προβλήματος, γι αυτό κι εμείς, από την πλευρά του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, με το ενωτικό ψηφοδέλτιο που κατεβαίνουμε στις εκλογές, λέμε ότι αυτά τα κοινωνικά προβλήματα είναι σε προτεραιότητα της πολιτικής μας. Συνειδησιακή, πολιτική και κοινωνική μας ευθύνη είναι να είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους, δίπλα στους ανέργους, δίπλα στους νέους. Και όλοι και όλες να σκεφτούν ότι αύριο που θα χρειαστεί να δώσουν τους ίδιους και μεγαλύτερους αγώνες, πρέπει να έχουν δίπλα τους δυνάμεις που θα τους στηρίζουν, πρέπει να έχουν δίπλα τους δυνάμεις οι οποίες θα μεγαλώνουν τη δικιά τους φωνή και θα ασκούν έλεγχο αποτελεσματικό για να μην περάσει αυτή η αλλοίωση πια ολόκληρου του κοινωνικού μοντέλου που αποτελεί και αλλοίωση του πολιτισμού μας. Τον πολιτισμό μας τον κατακτήσαμε με κοινωνικούς και δημοκρατικούς αγώνες για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων και όχι για το χάρισμα των δικαιωμάτων.


Αμέσως μετά πήραν τον λόγο εκπρόσωποι από τα σωματεία:

κα ΚΑΛ.ΝΤΑΛΙΑΝΗ (Πρόεδρος Συλλόγου Αισθητικών Ελλάδας):

Είμαστε εδώ σήμερα δύο από τον χώρο. Εκπροσωπώ το σωματείο Αισθητικών Ελλάδος και δίπλα μου είναι η Πρόεδρος και η Οργανωτική Γραμματέας του συνδικάτου των Κέντρων Αισθητικής και Αδυνατίσματος.

Ο χώρος ο δικός μας δεν χαρακτηρίζεται με ανεργία όπως συνηθίζουμε να λέμε, ότι κλείνουν επιχειρήσεις και μένει κόσμος άνεργος. Είναι αναπτυσσόμενος κλάδος. Συγκεκριμένα θα σας πω ότι μέσα σε 8 χρόνια έχει διπλασιαστεί η απασχόληση.

Αυτό είναι το ευοίωνο κομμάτι. Λες ότι υπάρχει ένας χώρος που αναπτύσσεται. Και εκτιμώ ότι και στις υπηρεσίες γενικότερα αναπτύσσεται η απασχόληση.

Υπάρχουν όμως ιδαιτερότητες προβλημάτων, πολύ καλά το επεσήμανε ο Πρόεδρος προηγούμενα, ότι να ακουστεί και η φωνή των εργαζομένων όταν αναφέρονται σε νούμερα απασχόλησης τι πραγματικά ισχύει.

Πριν τον Μάϊο έκλεισε μια αλυσίδα που απασχολούσε 1200 εργαζόμενους. Μιλάμε για τα Beauty and Diet. Πριν μια βδομάδα έκλεισε μια άλλη αλυσίδα τα Beauty Form, η οποία απασχολεί 150 εργαζόμενους. Και οι δύο επιχειρήσεις και οι δύο αλυσίδες έκλεισαν με τον ίδιο τρόπο. Κάποια στιγμή, αφού έχουν βάλει μέσα τους εργαζόμενους για 3-4 μηνιάτικα, αφού έχουν βάλει μέσα τους καταναλωτές με χρεώσεις προκαταβολικές με τις πιστωτικές τους κάρτες, κάποια στιγμή βάζουν λουκέτο και κλείνουν. Ούτε καταγγελίες. Καμία νόμιμη διαδικασία δεν έχει τηρηθεί σ αυτή τη διαδικασία.

Από την αρχή, το συνδικάτο κυρίως των εργαζομένων και το σωματείο των Αισθητικών επικουρικά, βάζαμε πολύ έντονα στο Υπουργείο Εργασίας ότι το θέμα Αυγερινοπούλου είναι η κορυφή του παγόβουνου, θα έχουμε εκρηκτικά προβλήματα στο χώρο μας και πρέπει να εξεταστεί σε βάθος όλο το καθεστώς που διέπει. Νομικό καθεστώς, νομικό πλαίσιο, πώς λειτουργούν αυτές οι επιχειρήσεις, πώς γίνεται να υπάρχουν επιχειρήσεις που κλείνουν και τελικά να μην μπορεί να φανεί ποιος είναι ο εργοδότης που έχει τις ευθύνες απέναντι σ΄ αυτούς. Πιστωτικό σύστημα. Πώς δίνονται οι άδειες σ΄ αυτά τα Κέντρα που ξαφνικά βγαίνουν και λένε, δεν έχουμε να πληρώσουμε και βγάζουν και εκδίδουν κάρτες. Και επαγγελματικά δικαιώματα των εργαζομένων. Διότι πρέπει να σας πω ότι εδώ μιλάμε για μία βιομηχανία, που ξεκινάει από τα ΤΕΕ και από τα ΙΕΚ, όπου βγαίνουν εκατοντάδες σπουδαστές κάθε χρόνο, απόφοιτοι, στην αγορά, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και μπαίνουν σ΄αυτό το κύκλωμα της παροχής υπηρεσιών ομορφιάς και είναι αυστηρά πάρα πολύ εκμεταλλευόμενοι.

Τελειώνω λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή, παράλληλα με τις δύο αλυσίδες οι οποίες έχουν κλείσει, βρισκόμαστε σε επίσχεση εργασίας σε άλλες δύο αλυσίδες επώνυμες και γνωστές και πολύ φοβόμαστε ότι αυτή η ιστορία θα έχει συνέχεια.

κ. ΣΤ.ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ (Σωματείο Ιπταμένων Ο.Α.):

Το σωματείο μας φτιάχτηκε καθώς μετά από κοινοβουλευτική πράξη απολυθήκαμε από την Ολυμπιακή Αεροπορία. Εκπροσωπούμε 260 ιπτάμενους συνοδούς και φροντιστές, που είμαστε οι παλιότεροι ιπτάμενοι συνοδοί και φροντιστές στην εταιρεία, με πάνω από 10 χιλιάδες ώρες πτήσης και οι περισσότεροι είμαστε εκπαιδευτές και προϊστάμενοι.

Η απόλυσή μας έγινε με έναν πρωτοφανή τρόπο για τα ελληνικά αλλά και πανευρωπαϊκά δεδομένα. Και ίσως να είναι οδηγός ο οποίος θα ακολουθήσει σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, σε όλες τις ΔΕΚΟ και σε όλες τις τράπεζες, όπου ξαφνικά κρίνουν ότι χρειάζεται χειροτέρευση εργασιακών συνθηκών και έτσι πρέπει να φύγει, κατά αυτούς, υπεράριθμο προσωπικό.

Για πρώτη φορά λοιπόν το προσωπικό το οποίο επιλέχθηκε να απολυθεί είναι οι παλαιότεροι εργαζόμενοι. Και έτσι εμείς εξαναγκαστήκαμε σε υποχρεωτική και σε καμία περίπτωση εθελουσία, υποχρεωτική επαναλαμβάνω συνταξιοδότηση, χωρίς μάλιστα σε εμάς, τους 260 από τους 360 να δοθεί κανένα απολύτως κίνητρο, παρόλο ότι προβλεπόταν στο νόμο. Και η Βουλή ψήφισε πιστεύοντας ότι σε εμάς έπρεπε να δοθούν κίνητρα. Κίνητρα δόθηκαν μόνο στους 100 ιπτάμενους χειριστές οι οποίοι έφυγαν από την εταιρεία και σε αυτούς καλύφθηκε και η διαφορά σύνταξης που παίρνουν τώρα με την σύνταξη που θα έπαιρναν όταν θα τελείωνε η καριέρα τους αλλά και η απώλεια εισοδήματος, ένα μέρος απώλεια εισοδήματος από τον μισθό τους με την σύνταξη.

Σε εμάς δεν δόθηκε καν η δυνατότητα διαπραγμάτευσης γιατί μας απέλυσαν την πρώτη μέρα που εφάρμοσαν τον νόμο, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους όπου καθίσανε, διαπραγματευτήκανε μαζί τους, τους ιπτάμενους χειριστές, και μετά ένα μήνα έγινε και αυτών η αποχώρησή τους από την εταιρεία.

Σήμερα ζούμε τις οικογένειές μας με το 1/3 των χρημάτων από τα οποία παίρναμε σαν εργαζόμενοι, Και, παρόλο ότι είμαστε νεότατοι άνθρωποι, είμαστε οι μοναδικοί ΄Ελληνες οι οποίοι δεν έχουμε το δικαίωμα της πλήρους συνταξιοδότησης. Η σύνταξή μας καρφώθηκε για πάντα σε ένα πολύ χαμηλό επίπεδο, το οποίο θα το φάει και ο πληθωρισμός και όταν θα είμαστε πραγματικά δικαιούχοι μιας σύνταξης σαν άνθρωποι, ίσως να είμαστε οι νεόπτωχοι, που αυτό το πράγμα έγινε το 2004.

Λάθη κάναμε; Κάνανε. Αλαζονικοί είμαστε; ΄Ηταν. Υπάρχει χρόνος να διορθωθεί μέχρι να κλείσει η Βουλή και ευχαριστούμε πάρα πολύ το κόμμα του Συνασπισμού που μας έδωσε αυτή τη δυνατότητα να μιλήσουμε και να παρουσιαστούμε στα ΜΜΕ και πιστεύουμε ότι η δικιά μας η περίπτωση είναι οδηγός για όλες τις ΔΕΚΟ, για όλες τις τράπεζες, ακόμα και για το δημόσιο τομέα. Στη θέση μας ήδη προσλήφθηκαν 200 νέοι εργαζόμενοι.

κα. ΣΟΦ.ΜΗΛΙΩΝΗ (Προεδρείο Σωματείου 500 απολυμένων γυναικών της Σίσσερ Πάλκο):

Εκπροσωπώ το σωματείο της Σίσσερ Πάλκο. Είμαστε απολυόμενες 440 γυναίκες. Ακόμα δεν έχει βρεθεί κάποια εργασία για μας. Το παλεύουμε. Μας έχουν υποσχεθεί κάποια προγράμματα, τα οποία δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στην πορεία. Αλλά 400 � και 350 � που παίρνουμε επίδομα ανεργίας, δεν μπορούμε να ζήσουμε. Υπάρχουν οικογένειες ευπαθείς, οι οποίες έχουν σοβαρό πρόβλημα και δεν μπορούν να ενταχθούν σε κάποια θέση εργασίας.

Η μεν κυβέρνηση μας έδωσε κάποιο βοηθητικό επίδομα των 1000 ? για τις γιορτές, το οποίο το παίρνουμε τώρα. Αλλά τίποτα περισσότερο ακόμα. ΄Ολο υποσχέσεις.

To Γραφείο Τύπου