Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/10/2009

Οι ελληνικές θέσεις για τη διεθνή ναυτιλία ενόψει της Κοπεγχάγης

Ερώτηση Δ.Παπαδημούλη, Αλ.Τσίπρα προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Η διεθνής ναυτιλία ευθύνεται ετησίως για τις εκπομπές 870 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα ή το 2,7% των παγκόσμιων εκπομπών, ποσότητα που ξεπερνά τις συνολικές εκπομπές της Αγγλίας ή του Καναδά. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι εκπομπές αυτές αναμένεται να αυξηθούν σε 1.250 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως ή το  6% των παγκόσμιων εκπομπών έως το 2020.

Παρά τις ανησυχητικές αυτές προβλέψεις, μέχρι σήμερα ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) έχει αποτύχει να προτείνει έστω και ένα δεσμευτικό μέτρο που επιβάλλει περιορισμούς –πόσο μάλλον μειώσεις- των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον εν λόγω τομέα. Σε περισσότερο από δέκα χρόνια, ο IMO –ο οποίος ιστορικά υπακούει στα συμφέροντα των εφοπλιστών, παρά στο συμφέρον του πλανήτη- δεν έχει καταφέρει να ό,τι έχει πετύχει το Πρωτόκολλο του Κιότο για όλους τους υπόλοιπους τομείς: στόχους μείωσης των εκπομπών σε σύγκριση με το 1990 και ένα πλαίσιο για την επίτευξή τους. Είναι πλέον βέβαιο ότι ούτε ενόψει της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης, ο IMO θα προβλέψει κάτι παραπάνω από υποσχέσεις και αναιμικούς στόχους σε εθελοντική βάση.

Αν ο τομέας της ναυτιλίας συνεχίζει να εξαιρείται στο μέλλον από τους τομείς που αναλαμβάνουν υποχρεώσεις μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τότε ο εν λόγω τομέας μπορεί να ευθύνεται έως και για το 18% των παγκόσμιων εκπομπών. Στον αντίποδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του IMO (Second IMO GHG Study, 2009), η μείωση των εκπομπών στη ναυτιλία κατά 20% σε σύγκριση με το 1990 μπορεί να επέλθει χωρίς κανένα κόστος, ενώ οι επιπλέον καινοτομίες και επενδύσεις μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές κατά 10 – 50%.

Στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, ο τομέας της διεθνούς ναυτιλίας θα πρέπει να αναλάβει διεθνείς στόχους μείωσης των εκπομπών. Με δεδομένα αυτά ερωτάται η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής:

Οι ερωτώντες βουλευτές

Δημήτρης Παπαδημούλης

Αλέξης Τσίπρας